elmo je napisao(la):Kenno je napisao(la):Formula 1 od sljedeće sezone na protektiranim gumama, sa žaljenjem izjavljuju da su se pošteno zajebali trošeći milione na razvoj "normalnih" guma...
Morat cu da odgovorim na ovaj tvoj sarkastično cinični post :icon_smile:
Ja znam da je najbolja guma nova guma ali kada se raspon cijena za 205/55/16 gume kreće ovako:
tigar 135 km/komad
sava 155 km/komad
sportiva 155 km/komad
bla bala
bla
mišelin 205 km/komad
continental 205 km/ komad
ja sam zbog ograničene kupovne moci, bio prisiljen da biram između dva zla i to kupovine polovne MS gume i kupovine protekta.
Kupio sam naprijed polovne gume stare 1 godinu sa 7 mm šare, a nazad sam uzeo nove protekt sa 10 mm dubine šare.
sve ovo me koštalo nekih 300 KM,
falilo mi je samo nekih 500 KM da kupim neka zvučnija imena u svijetu gume.
ne znam za tebe ali meni je 500 KM hrpa love,
da sam ih imao na raspolaganju ne bih razmišljao,
drug koliko para toliko muzike
Kenno je napisao(la):elmo je napisao(la):Kenno je napisao(la):Formula 1 od sljedeće sezone na protektiranim gumama, sa žaljenjem izjavljuju da su se pošteno zajebali trošeći milione na razvoj "normalnih" guma...
Ja znam da je najbolja guma nova guma ali kada se raspon cijena za 205/55/16 gume kreće ovako:
tigar 135 km/komad
sava 155 km/komad
sportiva 155 km/komad
bla bala
bla
mišelin 205 km/komad
ja sam zbog ograničene kupovne moci, bio prisiljen da biram između dva zla i to kupovine polovne MS gume i kupovine protekta.
Kupio sam naprijed polovne gume stare 1 godinu sa 7 mm šare, a nazad sam uzeo nove protekt sa 10 mm dubine šare.
sve ovo me koštalo nekih 300 KM,
falilo mi je samo nekih 500 KM da kupim neka zvučnija imena u svijetu gume.
ne znam za tebe ali meni je 500 KM hrpa love,
da sam ih imao na raspolaganju ne bih razmišljao,
drug koliko para toliko muzike
Pogodio se poentu, tj. smisao. Ljudi voze protekt jer nemaju para da kupe normalne, nove gume. Ako nemaš za 16-ke pređi na auto koje nosi 14 ili 13 gume i imat ćeš para za nove, dobre, zimske gume.
I ne bih rekao da je ograničena kupovna moć, nego se radi o protezanju iznad vlastitih novčanih mogućnosti, kupim dobar auto sa velikim gumama ali stavljam protekt gume, ulje mijenjam svaki drugi put, filtere čistim usisivačem, pločice kupujem polovne itd. Na svemu se tome uštedi u odnosu na kupovinu novih, nekorištenih stvarčica...
Prija par godina je kod Zenice kombi se prevrnuo pri čemu je nastradalo 5-6 ljudi...a razlog je upravo pucanje protekt gume...
Kenno je napisao(la):elmo je napisao(la):Kenno je napisao(la):Formula 1 od sljedeće sezone na protektiranim gumama, sa žaljenjem izjavljuju da su se pošteno zajebali trošeći milione na razvoj "normalnih" guma...
tigar 135 km/komad
sava 155 km/komad
sportiva 155 km/komad
bla bala
bla
mišelin 205 km/komad
I ne bih rekao da je ograničena kupovna moć, nego se radi o protezanju iznad vlastitih novčanih mogućnosti, kupim dobar auto sa velikim gumama ali stavljam protekt gume, ulje mijenjam svaki drugi put, filtere čistim usisivačem, pločice kupujem polovne itd. Na svemu se tome uštedi u odnosu na kupovinu novih, nekorištenih stvarčica...
Prija par godina je kod Zenice kombi se prevrnuo pri čemu je nastradalo 5-6 ljudi...a razlog je upravo pucanje protekt gume...
Limpi je napisao(la):Kenno je napisao(la):elmo je napisao(la):Kenno je napisao(la):Formula 1 od sljedeće sezone na protektiranim gumama, sa žaljenjem izjavljuju da su se pošteno zajebali trošeći milione na razvoj "normalnih" guma...
tigar 135 km/komad
sava 155 km/komad
sportiva 155 km/komad
bla bala
bla
mišelin 205 km/komad
jer vazno je da ljudi/komsija vidi da si ti u dobrom auto, a sada sto blinka pola lampica, ljeti se vozi na celovstonu, a zimi na polovnjacama ili protektu, servis radi prijestupne godine, koga briga.... nedavno ja trazio celicare kod vulkanizera, kada dodje lola sa x5, i trazi dvije polovne najeftinije za zime...
a i nije isto svaka 15-ka, 16-ka... evo meni po ps-u, idu 195/55/15, koje su dobro skuplje a i rjede od 60/65... cijena skoro ista kao i "standardne" 16-ke, najcesce tj. 205/55/16....
CoL3 je napisao(la):tko kaze da je vozanje jednu sezonu,u mene kolega ima na calibri protekt,je*e joj majku svaki dan,2 sezone vec odvozio na njima,moze i ovu,a nemoze niti jedna 5 godina,barem ja osobno ne bih toliko vozio gumu da ima neznam koliko šare kada guma gubi svoje svojstvo
Protekt gume i jesu dospjele iz svijeta kamiona u svijet putničkih automobila...ali kod kamiona je druga priča.Skrabo je napisao(la):To sve stoji,ali npr.prosjecan vozac koji predje godisnje 7000-8000km,na prosjecan mislim vozne sposobnosti,brzinu,a ne koliko predje godisnje.Nikada ne bi trebalo staviti protekt tak ona te kombije i kamione jer oni puno prelaze i izlozeni su svakakvom opterecenju..Zasto bi neki vozac sto zimi vozi uzeo nove michelinke a ne vozi po snijegu puno a ni zahtjevno..Ja sam prosle zime uzeo nove protekt gume i isao na planinu,skoro niko nije mogao se popeti a ja jesam i po onom vremenu prosle zime,akda je sve stalo,medju prvim sa vozio i isao svukuda,naravno bez lanaca..Moja prosijecna brzina godisnje je mozda oko 60km/h-70km/h jer je uglavnom grad.I da imam pare neke vece zasto uzeti michelinke ili conti??
Meni nije jasno npr.zasto ljudi koji voze slabija auta,nizu klasu daju veliek pare za gume a niti voze brzo niti nesto puno?.Nema razloga,da hoce da ulete u krivinu sa snijegom 100km/h pa hajde..Ovo se odnosi na auta slabe jacine,manja koja nisu jaka.