Vijesti iz F1

Vijesti iz F1

Početnik
dao Bog da ista bude i u 2010,ja licno sumljam i u to,

a ovu sam definitivno otpisao ja licno
 
Član
NEWEY: DVOSTRUKI DIFUZOR TEK NAKON MONAKA

Adrian Newey, tehnički direktor Red Bull Racinga i čovjek iza pobjedničkog RB5 bolida, izjavio je kako njegova momčad još uvijek ima mnogo posla prije no što na svojem bolidu implementira dvostruki difuzor zahvaljujući kojem su neki suparnici ove godine mnogo profitirali.

"Kao što se špekuliralo, zbog postojećeg dizajna, dodavanje dvostrukog difuzora na RB5 bolid nije najlakši zadatak, jer istovremeno moramo nastaviti opći razvoj bolida, te se pobrinuti da ne zaostanemo na drugim područjima," rekao je Newey. "Jedinstveno svojstvo Red Bullovih bolida jest stražnji "pullrod" ovjes, koji predstavlja dobro rješenje kad ne koristite dvostruki difuzor. Uskladiti ga s novim difuzorom će biti malo teže, stoga nećemo imati dvostruki difuzor prije Monaka.

Svakako, bit će mnogo posla. Sad nam je izazov integrirati novi difuzor u ostatak bolida. Na ovo ne gledam kao na štetu, već kao na novi izazov, koji će, nažalost, uključivati mnogo prekovremenog rada! To je Formula 1 - ne možete samo sjediti i žaliti sami sebe, jednostavno morate prionuti poslu.

Nema sumnje da dvostruki difuzor doista donosi bolje performanse. Koliko su te performanse bolje ovisi o tome kako interpretirate pravila i kako ih prilagodite svojem bolidu. Zato će neke momčadi izvući više od ostalih.
Ovo se isplati svim momčadima, a naš izazov je primijeniti rješenje koje funkcionira na našem bolidu."
 
Početnik
LOLA RAZMIŠLJA O POVRATKU U F1

Lola, poznati britanski proizvođač trkaćih bolida, potvrdio je razmišljanje o mogućem povratku u Formulu 1 iduće godine.

Lola ima vrlo dugu povijest u automobilizmu. U Formuli 1 se pojavila 1962. godine, a posljednji put smo ju nakratko mogli vidjeti kao samostalnu momčad 1997. godine. Te su godine u posljednji trenutak pokušali popuniti posljednje slobodno mjesto na startu, međutim razočaravajuće performanse bolida T97 i neuspjeli pokušaj kvalificiranja za prvu utrku sezone u Australiji, otjerale su glavnog sponzora MasterCard, što je uslijedilo zatvaranjem momčadi.

Izvršni upravitelj tvrtke iz Huntingdona, Martin Birrane, rekao je da je sada, nakon FIA-ine potvrde planova za natjecanje u Formuli 1 s budžetom ispod granice od 30 milijuna funti, pravo vrijeme za mogući povratak u najprestižnije automobilističko natjecanje.

"Objava da momčadi mogu odabrati štedljiviji, financijski odgovorniji, te troškovno ograničeni režim od 2010. godine, rezultirao je našim potpunim razmatranjem mogućnosti razvijanja bolida za natjecanje u FIA-inom Svjetskom prvenstvu Formule 1," rekao je Birrane. "Lola posjeduje tehničke resurse, mogućnosti i znanje za razvoj bolida sposobnih za natjecanje na najvišim razinama međunarodnog motosporta, uključujući F1. Upravo zbog toga pozdravljamo nedavno najavljeni program FIA-inog Svjetskog Motorsport vijeća za Formulu 1 s pogledom na formalnu prijavu tijekom nadolazećih tjedana."

Lolini planovi za povratak u F1 bi mogli biti vrlo ozbiljni, jer prema saznanjima britanskog tjednika Autosport, tvrtka je navodno već započela razgovore s Cosworthom glede dobavljanja motora za iduću sezonu.

BRIDGESTONE PRIPREMA UŽE PREDNJE GUME

Bridgestone je potvrdio planove uvođenja užih prednjih guma nižeg profila za iduću sezonu, kao odgovor na pritužbe brojnih vozača na problem nadupravljanja.

Ovogodišnjim prelaskom na slickove, uz zadržavanje prijašnjih dimenzija, prianjanje prednjeg kraja bolida je nadišlo prianjanje stražnjeg kraja. Timovi su ovaj problem donekle riješili podešavanjem raspodjele mase u korist prednjeg dijela bolida, što nije nimalo pomoglo težim vozačima, poput Roberta Kubice, kojima još uvijek nije isplativo koristiti KERS.

"Trenutno o tome raspravljamo s FIA-om," rekao je Hirohide Hamashima, šef razvoja Bridgestoneovih guma. "Još nismo donijeli odluku, ali trend predstavljaju uže prednje gume.

Timovima je potreban Bridgestone za dizajniranje izbalansiranog bolida. 2008. godine smo predložili manje prednje gume za 2009., ali svi su odbili prijedlog jer su već dizajnirali bolide, iako smo komentirali tendenciju nadupravljanja.

Tijekom zime smo testirali prototip gume za 2010. godinu, koja je bila nešto uža i bolja za balans bolida u odnosu na trenutne gume, ali nije bila dovoljno uska za 2010., jer tada svi moraju koristiti KERS, stoga su nam skrenuli pozornost da razmislimo o tome."

Zbog tehničkih razloga, Hamashima je odbacio mogućnost proširenja stražnjih guma, uz zadržavanje širine prednjih: "Šira stražnja guma bi bila mnogo skuplja jer bi morali unaprijediti strojeve i ostale stvari. 1997. godine smo imali uže prednje gume, stoga već imamo potrebne strojeve."

McLarenovi djelatnici zaratili s Hamiltonom

Nakon posljednjih afera u kojima se našao Lewis Hamilton, članovi McLaren-Mercedesa nezadovoljni su ponašanjem aktualnog Svjetskog prvaka i upravo u njemu vide krivca za loš tretman britanske momčadi. Inženjeri i mehaničari u McLaren-Mercedesu javno su progovorili i osjećaju se nesretnim i uznemirenim postupcima mladog Hamiltona. Nezadovoljstvo među McLarenovim osobljem započelo je nakon skandala u Australiji za koji mnogi smatraju da je Hamilton glavni krivac te da je dosadašnji sportski direktor Dave Ryan ispao žrtveno janje.



Mehaničari su pobjesnjeli jer je sva krivnja svaljena na Ryana koji je 35 godina života žrtvovao za McLaren, a dodatno su poludjeli nakon što su saznali da je Hamilton osobno napisao pismo predsjedniku FIA-e Maxu Mosleyu u kojemu stoji da će ukoliko je potrebno napustiti Formulu 1. Nadalje, ukoliko na skorašnjem saslušanju McLaren bude kažnjen suspenzijom u ovoj sezoni, Britanac je spreman raskinuti svoj petogodišnji ugovor i prijeći u neku drugu momčad.

Iako je ovo potonje Hamilton demantirao, mehaničari su izrazito nezadovoljni jer su učinili velik posao za njega, a on to ne zna cijeniti te mu poručuju da će proći još dosta vremena prije nego što se mostovi povjerenja ponovno izgrade.
 
Početnik
TKO ĆE KORISTITI KERS?

Nakon prve tri utrke sezone, timovi su i dalje podijeljenih mišljenja glede korištenja KERS-a na V.N. Bahreina.

Kimi Raikkonen je danas potvrdio kako će ovog vikenda ponovno voziti bez KERS-a. Svjetski prvak tvrdi kako je razlika između vožnje bolida sa ili bez spomenutog sustava, barem u njegovom slučaju, vrlo mala. S druge strane, Felipe Massa će na sutrašnjim slobodnim treninzima isprobati KERS, te donijeti odluku hoće li ga koristiti tijekom ostatka Grand Prix vikenda.

U BMW Sauberu su potvrdili namjeru da ove nedjelje oba njihova bolida budu opremljena KERS-om. Dok je Nick Heidfeld od samog početka sezone bio u mogućnosti iskoristiti dodatnih 80 konjskih snaga tijekom 6.6 sekundi po krugu, njegov momčadski kolega, Robert Kubica, još nije imao tu priliku.

Renault, koji je u Kini odlučio nastupiti bez KERS-a, bi ovog vikenda mogao vratiti uređaj u svoje bolide, ali konačna odluka će biti donesena nakon testiranja na slobodnim treninzima.

Pomama za Vettelom

Nakon još jedne fantastične utrke šefovi F1 momčadi raspituju se o ugovoru mladog Sebastiana Vettela, no Dietrich Mateschitz stopirao je bilo kakve pregovore. Vlasnik Red Bulla prezadovoljan je svojom vozačkom postavom i smatra da je jedna od najjačih u Formuli 1, a samim time niti ne pomišlja na promjene.



Ipak, Mateschitz se osvrnuo na nedavnu izjavu Mercedesovog šefa Norberta Hauga koji je priznao da bi jednog dana vrlo rado vidio Vettela u McLarenovom kombinezonu. Vettel ima važeći ugovor do kraja slijedeće godine, no i nakon isteka ugovora Red Bull ima pravo prvokupa, tj. prvi će pregovarati s mladim Nijemcem oko nastavka suradnje.

"Osim Ferrarija, naša vozačka postava Vettel-Webber je najjači par u Formuli 1. U ovom trenu Vettel nije na prodaju, a upitno je dali će ikada biti", jasan je bio Mateschitz.
 
Član
MERCEDES OKRIVLJUJE MCLAREN ZA LOŠ START
Da sve funkcionira kao motor i KERS, ponovo bismo se borili za krunu, ali aerodinamika nije dobra

U neka druga, sretnija i uspješnija vremena, ovakva komunikacija među partnerima bila bi apsolutno nemoguća. Međutim, kada kola krenu nizbrdo, onda svakakva prljavština ispliva na vidjelo. Tako je za katastrofalan ulazak u sezonu momčadi McLaren-Mercedes u kojoj su aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton i Heikki Kovalainen dosad skupili samo osam bodova, sportski direktor Mercedesa Norbert Haug izravno optužio McLarenove stručnjake. 'Da u bolidu sve funkcionira na način kako funkcioniraju motor i sustav za spremanje kinetičke energije koji su nastali u Mercedesovim odjelima, danas bismo se ponovo borili za naslov svjetskog prvaka. Ovo nije nikakva kritika, ali u aerodinamičkom su segmentu McLarenovi stručnjaci mogli napraviti bolji posao', otrovno iskren bio je Norbert Haug, što nikome u Wokingu sigurno nije dobro leglo.
Slabi rezultati, ali i bitno narušeni ugled nakon posljednjih velikih McLarenovih afera, natjerali su sportskog direktora Mercedesa na zaključak kako njemački automobilistički gigant više nije siguran u nastavak partnerskog odnosa sa slavnom britanskom momčadi. 'Najmanje jednom godišnje se naše sudjelovanje u Formuli 1 prezentira članovima Izvršnog odbora Mercedes-Benza i nakon toga se odlučuje o budućim aktivnostima. Trenutno nema nikakvih posebnih informacija oko našeg sudjelovanja u Formuli 1, iako nitko ne može predvidjeti koliko će potrajati globalna ekonomska kriza. Naravno da nismo presretni niti posljednjim aferama, no, zasad ostajemo uz našeg partnera te vjerujemo da ćemo surađivati i dogodine. Međutim, ključne funkcije u momčadi Formule 1 ionako ne leže na Mercedesu, već na McLarenu', poentirao je Haug.
 
Član
BAHRAIN: PRVI SLOBODNI TRENINZI

Lewis Hamilton otvorio je bahreinski Grand Prix vikend s najboljim vremenom na prvim slobodnim treninzima.

Aktualni svjetski prvak je završio oko dvije desetinke ispred BMW Sauberovog dvojca, Nicka Heidfelda i Roberta Kubice. Na četvrto mjesto plasirao se Nico Rosberg, nakon kojeg slijedi Heikki Kovalainen između Brawnovih vozača, Jensona Buttona i Rubensa Barrichella.

Nakon razočaravajuće prve tri utrke sezone, Ferrari još uvijek nije pokazao znakove napretka. Felipe Massa je završio na osmom mjestu, gotovo punu sekundu iza vodećeg, dok je Kimi Raikkonen bio deseti s 1.180 sekundi zaostatka. Između crvenog dvojca završio je Mark Webber.

Treninzi su pretekli relativno mirno. Uz uobičajena manja proklizavanja sa staze, ponajviše u zavoju broj 10, jedini ozbiljniji trenutak imao je Raikkonen, koji je proklizao u zavoju broj dva, gdje je zamalo udario u zaštitnu ogradu.
 
Član
bravof je napisao(la):
Kimi ubica zastitnih ograda..:icon_mad:

ma dobro tek je prvi trening bio nema gripa na stazi a jedini bmw vozio na kraju sa mehkim gumama . ima pijeska na stazi a sad će u 1 drugi slobodni
 
Član
MCLARENOVI SPONZORI UCJENJUJU SUCE
Bude li britanska momčad opet žestoko kažnjena, sponzori će raskinuti ugovore i bankrot je na vidiku

Kako se približava 29. travnja i datum saslušanja Lewisa Hamiltona pred Svjetskim motor-sport vijećem FIA, tako raste i pritisak na suce. Naime, prema tvrdnjama novinara britanskog The Daily Telegrapha, nekoliko predstavnika velikih McLarenovih sponzora ovih je dana pristupilo članovima Svjetske automobilističke federacije i Bernieju Ecclestoneu kako bi ih uvjerilo da budu blagonakloni prema slavnoj momčadi iz Wokinga. U suprotnom, tj. u slučaju nove teške kazne nakon samo 19 mjeseci, kada su zbog krađe Ferrarijevih tajnih dokumenata ostalih bez 100 milijuna dolara, sponzori će zbog narušenog ugleda raskinuti ugovore s McLarenom i tako otjerati britansku momčad iz Formule 1.

Podsjetimo, protiv McLarena je podignuta optužnica s pet točaka zbog 'Afere lažljivac', a hoće li ova sponzorska ucjena uroditi plodom, saznat ćemo već za pet dana. Istina, britanska se momčad riješila Rona Dennisa koji je bio u stalnom konfliktu s Berniejem Ecclestoneom i Maxom Mosleyem, ali zbog toga nema najava da bi mogli proći s malom kaznom. Kao jedna od opcija spominje se zabrana nastupa na dvije utrke, što za momčad iz Wokinga pada u najgore vrijeme. Naime, slijedeće dvije utrke će biti VN Španjolske (McLarenov veliki sponzor je najveća španjolska banka Banco Santander) i VN Monte Carla (McLarenov sponzor je i Diageo, čiji whisky Johnnie Walker u Monaku teče u potocima).
 
Početnik
ovo je smijesno,sto nisu ranije mislili na poljedice,sam pao sam se ubio....

treba im oprostit sve i jos dat jedan milion na racun,za to sto su uradili,
 
Početnik
Bahrain - Drugi slobodni treninzi

P. VOZAČ NACIONALNOST MOMČAD VRIJEME
1. N. Rosberg Nijemac Williams-Toyota 1:33:339
2. F. Alonso Španjolac Renault + 0:00:191
3. J. Trulli Talijan Toyota + 0:00:277
4. S. Vettel Nijemac Red Bull-Renault + 0:00:322
5. M. Webber Australac Red Bull-Renault + 0:00:337
6. J. Button Englez Brawn-Mercedes + 0:00:355
7. A. Sutil Nijemac Force India-Mercedes + 0:00:424
8. T. Glock Nijemac Toyota + 0:00:425
9. R. Barrichello Brazilac Brawn-Mercedes + 0:00:546
10. K. Nakajima Japanac Williams-Toyota + 0:00:560
11. L. Hamilton Englez McLaren-Mercedes + 0:00:655
12. G. Fisichella Talijan Force India-Mercedes + 0:00:686
13. S. Buemi Švicarac STR-Ferrari + 0:00:788
14. S. Bourdais Francuz STR-Ferrari + 0:01:027
15. N. Piquet Brazilac Renault + 0:01:072
16. F. Massa Brazilac Ferrari + 0:01:225
17. R. Kubica Poljak BMW Sauber + 0:01:266
18. K. Raikkonen Finac Ferrari + 0:01:331
19. H. Kovalainen Finac McLaren-Mercedes + 0:01:425
20. R. Kubica Poljak BMW Sauber + 0:01:451
 
Top