Citat s interneta
"Kao prvo: svaki hebeni ISP uzima signal od BIHNET-a... samim tim, kvalitetom niko ne moze da im parira.
Drugo: bulaznite oko tih switcheva... jer ako hocete da koristite 2 racunara, ne treba vam nikakav switch niti kakav router da bi to radilo,niti za adsl,niti za kablovsku. Moguce je sve samo sa 1 modemom i 2 racunara.A inace onaj momak koji dode da vam prikljuci internet,kada ga vi pitate kako da podijelim konekciju on vam odmah kaze, imam ja druga koji to radi, evo ti broj...i naravno momak vam proda router i naplati ruke sto je ukucao par komandi i omogucio vam da preko PPPoE s routera idete na internet. I tako umjesto da platite jednu dodatnu mreznu karticu od 15KM, vi platite 100KM router i otprilike 50KM ruke.
Ja konkretno imam Cable Extreme paket od epn-a , jako sam zadovoljan, ali znam da ako pukne BIHNETU neki od vaznijih linkova, nema ni meni interneta.
Isto tako ako pukne epn-u neki link , opet ja nemam interneta. Tako da automatski imam vise mogucnosti da mi pukne net nego neko ko koristi adsl.
A to da je adsl brzi od cable-a .... nije ni blizu istine...cable net je uvijek bio brzi od adsl-a i po download-u i po upload-u, zavisno od paketa, a cinjenica je da je najbrzi kablovski pristup brzi od najbrzeg adsl pristupa (trenutno u BiH, kada dode adsl2 nece biti tako).
Ja bih izabrao ADSL, iako sam prezadovoljan sa cable-om, samo radi toga sto na cable-u znam da ovisim i od bihneta i od epn-a, a ovamo je samo bihnet bitan.
Ako vec uvodis internet onda prije svega moras ti da skontas sta tacno hoces i naravno kakva je infrastuktura u tvojoj okolini. U principu:
1. Moras da razmislis sta zelis. Koja brzina pristupa. Treba li ti fiksna IP adresa, koliko ces skidati raznih cuda sa interneta. Ako hoces da skidas filmove i muziku znaci da moras imati paket fakticki bez ogranicenja i sl. Da li zelis da dijelis vezu, tj. samo jedna masina na internet ili vise njih. Nemoras uvijek da imas ruter, postoji jeftinija varijanta, tacnije, besplatna varijanta da jedna masina dijeli konekciju, i u principu to radi sasvim OK uz Proxy+.
2. Treba da se raspitas u tvom ulazu, odnosno okolini kakva je situacija sa davaocima usluga. Kakve su veze, ima li padova, usporenja, da vidis cijene, brzine prenosa, ogranicenja u kolicini prenesenih podataka i sl. stvari koje posle mogu itekako da nerviraju covjeka. Naravno, bitno je da odredis da li ti je pouzdanost konekcije jako vazna, u principu, koliko para toliko muzike.
3. I na kraju, najbolja stvar bi bila ako bi mogao da nadjes nekog drugara koji se malo bolje razumije u sve to, ko razlikuje svič od rutera, i onda da to sve fino uredite.
Ako ispoštuješ ovo prethodno, lako ćeš i sam odlučiti šta je bolje, ADSL ili kablovski internet"