Za uvoz starijih automobila ćemo se još načekati !

Za uvoz starijih automobila ćemo se još načekati !

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
automobili.jpg


Građani Bosne i Hercegovine koji su planirali uvesti automobil stariji od sedam godina morat će pričekati još neko vrijeme.

Neusklađenost sa EU

Odluka koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a kojom je predviđeno da se automobili mogu uvoziti bez obzira na godinu proizvodnje, ali pod uvjetom da ispunjavaju minimalnu normu ispušnih plinova „euro 3“, bila je stavljena na dnevni red prethodne sjednice Vijeća ministara, ali je skinuta.

Kako je za „Avaz“ potvrdio sekretar Vijeća Zvonimir Kutleša, razlog za to je što je na ovaj prijedlog bilo dosta primjedbi različitih institucija.

Prigovore na predloženi tekst imala je, između ostalih, Direkcija za evropske integracije. Direktorica ove institucija Nevenka Savić potvrdila nam je da je Direkcija uputila nekoliko primjedbi. Radi se o tome da se u ovoj odluci „direktno referira na evropske direktive“, što nije običaj.

- Pravilo je da se evropske direktive prevedu i ugrade u naše zakonodavstvo, a ne da se direktno na njih pozivamo, jer je teško očekivati od onoga ko bude implementirao tu odluku da može uzeti izvornu direktivu iz evropskog zakonodavstva i direktno je primjenjivati - kazala je Savić za naš list.

Dodala je da upitno da li je naše zakonodavstvo usklađeno s tim direktivama. Zbog toga je, prema njenim riječima, upitno i da li je ova odluka provediva.

Bez odgovora

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ranije su uputili nekoliko primjedbi na prvu verziju ovog dokumenta, ali nikada nisu obaviješteni jesu li te primjedbe ugrađene u konačni tekst.

- Mi nismo dobili konačni prijedlog s ugrađenim primjedbama. Mislim da bi bilo logično da nam Ministarstvo još jedanput pošalje tu odluku, jer smo mi institucija koja će je primjenjivati i morali bismo u punom kapacitetu biti uključeni u njenu pripremu - kazao je za „Avaz“ portparol UIO Ratko Kovačević.

Osnovna zamjerka UIO bila je, pojednostavljeno rečeno, da ne može carinik odlučivati o tome ispunjava li neki automobil potrebni standard, već da mora postojati neko tijelo zaduženo za takve provjere.


Mislim da se iz priloženog može vidjeti da niko ništa ne radi po ovom pitanju,očito je previše onih kojima ne odgovara ovaj zakon te ćemo se još načekati dok se nešto pokrene...
 
Član
ja se nisam ni nadao da ce nam pustit uvoz,kakva nam je drzava dobro mozemo uopste auta vozat
 
Član
Sta se ibretite?

Svi vi koji ste glasali za ove lopove na vlasti kao i vi koji niste glasali ste izabrali ovu bandu i situaciju!
 
Član
Evo ga onaj lobi kojem smo se smejali, ASA, F-Autocentar i ostali... Ipak su uspeli, kao bajagi ovaj zakon ne moraju izglasati jer je u skladu sa evropskim zakonodavstvom koje je nama nedostizno, a druge besmislice koje nam namecu su ok. Znaci deri bedu, uzimaj im sve i pokusaj da im prodas nov auto za koji ce dati svoje organe ili dedovinu pod hipotekom.

Koji olos, neverovatno!
Kada ova drzava bude prestala da radi protiv svog naroda mozda i bude bila podobna tek za prezivljavanje a ne za normalan zivot.
Sacica je onih koji ovde fino zive, i to vecinom na teretu bede koja jedva sastvalja kraj sa krajem.

:icon_mad::icon_mad::icon_mad::icon_mad::icon_mad::icon_mad::icon_mad::icon_mad::icon_mad:
 
Član
Damir_ je napisao(la):
Sta se ibretite?

Svi vi koji ste glasali za ove lopove na vlasti kao i vi koji niste glasali ste izabrali ovu bandu i situaciju!

ma pazi :)
svi oni sa liste na izborima su lopovi tako da je svejedno koga izabrat svako ce krast....
 
Član
nemogu da vjerujem da nema stvarno nista od ovog.. pa sto su ovako spale cijene auta:icon_question::D
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top