Potpisujem citav text, kultura u saobracaju je ravna nuli, prije su taksiti prednjacili ali sad je mozda najgora ova bagra sto je ko zna kako pokupovala auta od 50+ hiljada.
Znaci niko od njih ne postuje ni crveno, zmigavac vidjeti na npr nekom Tuaregu ili Q7 je ono da se zapitas jel sve ok, isto ko da se placa struja u elektroprivredi za upaljen zmigavac, neki dan na novom mostu kod Bosmala nekakav dzip samo se malo zadrzao na crvenom da vidi jel ko ima iz suprotnih pravaca, kad je vidio da je cisto samo po gasu, doslo mi da zovem policiju ali kontam mogu samo sebi problem navuci, ko zna kakav je klosar u pitanju.
Jucer kod opstine novi grad nekom momku stalo auto na semaforu, bilo je neko manje auto cini mi se korsica, nebitno, snijeg sipa, on se sav uznervozio vidim doziva nekog da mu pomogne da ga gurne u stranu, a taksista s mercedesom lego na sirenu, tesrsa,mase rukama,psuje... kao covjeku nije dovoljna njegova muka sto mu je auto stalo pa mu se jos ovaj mora istresti, u stvari po glupom taksisti je covjek vjerovatno sam pokvario sebi auto da bi njemu zasmetao, a njima taksistima kad covjek mahne koce isto ludjaci, to je valjda ok da se on zaustavi na sred puta jer je njemu neko mahnuo, sreca pa vozim po ps-u i pazim na rastojanje, a i pored toga uvijek gledam da ne vozim iza njih.
Dalje, ovi sa nabrijanim autima, svakodnevno vidjam kako na semaforima gdje se skrece lijevo preko sina ( npr kod nove amreicke ambasade ili na malti skretanje prema starom robotu ) samo zaobidju kolonu i stanu ispred semafora i cekaju da "levati" sto normalno cekaju krenu.
Naravno za sve je zakon kriv, neko kaze "sta ce im zakon i sta im mogu kazne, oni kaznu plate sad pa sad" , to u normalnim drzavama tipa Svedska funkcioniste tako da ce te za prolazak kroz crveno prvo odvesti u muriju jer si ti potencijalni ubica, i onda molis Boga da se izvuces samo sa novcanom kaznom koja je par hiljada maraka, slijedeci put kad prodjes kroz crveno te ceka zatvor, psiho testovi u kojima moras dokazati da si normalan, naravno vozacka ti se ponisti i ako dokazes da si normalan tek za koju godinu ces imati pravo opet da polazes.
Sad ce neko reci " pa dobro gdje je Svedska kao drzava a gdje smo mi" , pa majku mu sve su ljudi izmislili, zar se ne moze samo "copy/paste" , ne trebaju nista novo izmisljati.
Dalje, situacija je takva da kad stavis pojas ispadas valjda pickica sta li, ljudi te gledaju kao trebu, gdje ce se muskarcine vezati pri brzinama od 50-60 kmh/s.
Uglavnom saobracaj mi se u Sarajevu gadi, zao mi je sto ovo moram reci, ali, ne morate ici vani da vidite sta je saobracajna kultura, ja sam u par navrata bio u Banja Luci, nagazis na pjesacko vozaci odmah staju, zmigavce svak pali, niko ti se ne lijepi jer vozis po ogranicenju... za nas izmislili saobracajnu kulturu,a a o cistoci grada da ne govorim, to mozemo na drugoj temi.