Alive je napisao(la):
Da ne otvaram novu temu nadam se da neces zamjeriti...
Samo da pitam ima li se negdje kod nas uzeti ovo:
Sonax Premium
e hajmo jedan po jedan
imas u Banja Luci kod ovlastenog ( imas broj na Sonax-ovoj stranici ) samo nemaju ga nego se narucuje jer je malo skuplje , uz to ti ide Carnauba Premium vosak
olensoner je napisao(la):
@Alive, druze imas Sonaxa u OBI-ju,ali ako hoces kvalitetne politure odi na ebay i trazi nesto od Meguiar's-a, Zaino, 3M. Sonax i slicno su ti uglavnom da tako kazem ''hobby'' marke, sa kojima ne mozes ocekivati neke rezultate profesionalne...
Upravo tako , jos ako rukom radis :icon_cry: , nema od tog posla nista samo se djaba daju pare za paste a nema efekta
GrandMaster je napisao(la):
Za one kojima je hobi "lickanje" auta preporucujem sljedece...:
Nakon pranja....
1. Clay bar (ja sam koristio Bilt Hamber) 10-ak funti
2. Auto glym - Super resin polish oko 10 funti
3. Dodo Juice - Lime prime oko 10 funti
4. Dodo Juice - supernatural, blue velvet, purple haze ili sl wax.... oko 35 funti, ali imaju i pakovanja od 30ml sto je dovoljno za 2 auta u dva sloja min, oko 10 funti
Ovo vrijedi ukoliko NEMATE holograma po laku ili su "zanemarivi"...
Nemam trenutno slika mog auta prije i poslije, ali nakon ovog procesa, auto tj boja-lak definitivno dobija onu "dubinu" i, naravno, zastitu.
Ukoliko hocete duzu zastitu potrebno je nanijeti min 2 sloja voska...
Sve se ovo moze odraditi RUCNO, bez masina jer, i "uputstva" na ovim proizvodima navode da se radi "rucno" a polir masina je, svakako welcome
Ukoliko vam je s*eban lak, nista bez Meguiarsa, 3M-a ili Farecla-e, Makita-ine polir masine i 3M-ovih "tufera" za poliranje
Cheers
Clay bar - imate hard , mild , soft i super soft , i primjenjuju se u zavisnosti od trenutnog stanja laka i u kombinaciji sa tekucinom za clay , znaci NE MOZE se lubricirat sa obicnom vodom jer ce te napraviti jos vise parnica
Djaba si koristio Autoglym jer Lime Prime radi isto - priprema lak za nanosenje voska .
Vosak , ako se nanosi u dva sloja auto mora da "odstoji" u garazi minimalno 12 sati izmedju nanosenja kako bi specijalna ulja u vosku popunila praznine u laku i da bi nanosenje drugog sloja bilo lakse i ujednacenije , a naravno i pruzilo dodatnu zastitu .
Dodo Juice ostaje na laku do max 3 mjeseca
Holograme dobijes poliranjem , to su ostaci nekvalitetno nanesene paste tj. veca kolicina je nanesena i nisu do kraja razbijene cestice u pasti pa su se u procesu pretvorile u mrlju ili u prasinu ( ako vam se to desilo znaci da ste pregrijali lak - tj. napravili gore nego sto je bilo ).
Niti jedan Compound nije ni u snu namijenjen za rucno nanosenje vec za masinu i to ne ove bezze vec rotacionu , Makita je komercijala i teska je kao i DeWalt i ne daje takve rezultate , FLEX je Ferrari za poliranje i ja sam je upravo narucio , cijena sitnica - 436 EUR
Klasifikacija marki
Manzerna , Mothers , 3M , Meguiars , Optimum , Wolfgang , Pinnacle , Collinite ..... sve ostalo je razmut
3 M buferi ne daju tako dobre rezultate , zgulio sam ih prosle godine najmanje 60 komada , posebno nisu dobri na Mercedesu zbog keramickog premaza od PPG-a u dva sloja ( takozvani anti parnica lak ) , originalni FLEX-ovi su zakon ili ovi od Lake Countria , jeftini i ne dere im se struktura
idemo dalje
Franki je napisao(la):
Je li kad poliranjem središ oštećenja na autu je li to ostaje na duže vrijeme ili?
I kako to uopće dobiješ? Je li moraš tada imati pastu u boji auta ili?
kad se uklone ostecenja , uklonjena su zauvijek samo je do tebe i tvog pranja kakvo ce auto u skorom periodu izgledat .
paste u boji auta
, ne to koristit :icon_biggrin: