Član
SM chip tuning je napisao(la):farukb je napisao(la):SM chip tuning je napisao(la):ali ja cu ti rado odgovoriti,daj mi napisi konkretno pitanje ?
nije mi problem nikakav da odgovorim samo da ima smisla pitanje.
hahah dobar suki :lol:
a srdjane slazem se za AFR i ostalo ,ali to stvarno nije bilo moje pitanje...
da li ti kada programiras chip modifikujes opseg AFR-a ovisno od mogucnosti,turbine,ic-a i ostalog,tj da li uopste modifikujes to,i da li to radis ovisno od svojih mjerenja ili to radis po nekom sablonu...
OK,evo sad cu ti objasniti o cemu se radi.
Naravno da se sve to modifikuje,jer upravo je to chip tuning i promjene parametara u ECU ukljucuju i korekcije AFR,turbo pritiska,limitera...
Postoje dva nacina kako se moze napraviti mapa:
1. Prvi nacin je da uzmemo recimo 2.0 tdi motor full stock i uradimo remap od 0,znaci povecavamo parametre,gledamo povratne informacije sa sondi i logova i pravimo korekcije u mapama,to radimo sve postupno i tako recimo dobijemo +30ks.Onda na sledecem takvom motoru uradimo monitoring toga svega i ako se rezultati i ocitavanja poklove onda smo dobiti SM optimum.Znaci svaki sledeci motor koji je stock i koji dodje sa tim motorom neka vise potrebe da se spajaju sonde i logovi i da se remap radi od 0 nego se sve iskoristi od prvog 2.0 motora koji je radjen sa logovima i to se primjeni na tom novom motoru.
2. Drugi nacin je kad motor nije standard ili kad vlasnik zeli nesto sto nije uopbicajeno,onda se mora raditi custom remap,odnosno onaj postupak sa sondama i monitorima koji sam gore napisao i to se mora raditi svaki put i na svakom motoru koji nije stock,znaci veci IC,drugi izduv,jace gorivo,druge dizne,druga turbina,druge bregaste.
Prvi nacin je mnogo brzi i jeftiniji i manje je opterecenje za motor.Drugi nacin je kvalitetniji i skuplji ali je i veliko opterecenje za motor jer traje nekoliko sati.
Sve vrijednosti su zadane u mapama i sve mogu da se mjenjaju.
Jel sada ista jasnije?
Zaboravio sam da kazem jednu znimljivost
Vjerovali ili ne svaka fabrika pravi genericki mape i neradi pojedinacno svaki auto sa sondama,niti jeftinije klase a niti extra luksuzne.Sve fabricke mapu su genericke i s vremena na vrijeme se rade revizije ali se jedan te isti software se upisuje u sve motore i to je jedan od razloga zasto svi motori imaju rezervu jer nisu idealno podeseni
Da fabrika radi svaki auto na dynu sa sondama,odnosno da radi custom remap,cijena bi bila veca za par hiljada eura
Oni razviju software kad naprave motor i onda te mape samo upisuju,pa nakon god dana urade ponovo na dynu neku reviziju pa onda opet to upisuju narednu godinu Zato moraju uvijek smanjiti mape da budu sigurni da ce to raditi na svakom motoru i tu je prostor za nas tunere...