Vozio sam 4 godine starog 407 1.6 hdi zadnje 2 godine. Auto nije da je ODLICNO vec je predobro. Iskusan sam vozac i sa svojih 40 godina zivota promijenio sam 16 razlicitih auta - zato ti ovo govorim iz licnog iskustva kako sa ostalim autima tako i za 407-icu.
Ovo auto nije ni sporo kao sto neki mislie - sasvim normalno - 110 Konja je optimalno za ovo auto. U njeg sam ulozio veliki i mali servis i zamijenio mu set kvacila sa zamajcom. Sa FAP filterom i turbinom NIKAD nisam imao problema. Iskreno - zao mi je sto sam ga prodao jer znam u kakvom je stanju bilo auto...
Ovi sto pricaju da je lijeno auto i tako to - NE ZNAJU a prave se da znaju i dijele savjete...moj jaran vozio ovo - moj jaran kaze ono!
Iz "licnog iskustva" savjetujem 1.6 HDi motor - trosice onoliko koliko ga vozis, na to ne gledaj ali u svakom slucaju spada u klasu manjih potrosaca. Registracija je oko 420 KM ali kao i na svakom autu novije generacije, moraces da ga odrzavas. Nije bitno da li vozis Audi, BMW, Passata, Seata, Fiata ili Mecku - cijene malih i velikih servisa na svim mladjim autima u istoj klasi su tu negdje otprilike iste.
Zamajac - sva auta od 2000 mislim pa na ovamo imaju taj fantomski "plivajuci zamajac" - njegov rok trajanja zavisi od agresivnosti voznje i spada u grupu potrosnih materijala koji se kad-tad mora mijenjati u sastavu sa setom kvacila (lamelom, korpom, lezajem). Nekad ode samo lamela ali slabo koji majstor ce ti dati garanciju na lamelu ako ne mijenjas i zamajac u kompletu. Prilikom kupovine upalis auto i rukom blago pritisnes papucicu kvacila - ako su vibracije na papucici jace ili ako prestaju na kratko pa se opet pojave - znaci zamajac je pri kraju. Isto tako kad pustas kvacilo prilikom kretanja u prvoj brzini, ako auto treska - zamajac je pri kraju.
FAP (Filtre A Particules) - da se razumijemo, to je u stvari isti filter kao sto koristi Volkswagen i Audi - tzv DPF (Diesel Particle Filter). Mislim, nije identicno isti ali im je funkcija ista. On se takodje ugradjuje u auta od 2005 ili 2006 pa do danas (mozda grijesim o pocetku) ali taj filter omogucuje autima EURO 4 ili EURO 5 normu izduvnih gasova. Posto kod nas svasta ima, tako imas i mogucnost da ga skines skroz naskroz za neku cijenu od 300 KM...jer sto ce nama ti filteri u Bosni...jel tako
To je otprilike to.
FAP filter koristi neki aditiv koji se veoma rijetko dosipa a i skup je. Prilikom kupovine odes na dijagnostiku i nek ti dijagnosticar kaze koliki je procenat zacepljenosti filtera i koliko tekucine/aditiva ima u rezervoaru. Usput nek ti iscita sve parametre da vidi ima li kakvih vecih odstupanja. Eh - da ti kazem da vijek trajanja FAP filtera mozes produziti tako sto ces auto voziti npr trecom brzinom pri 4000 obrtaja - jedno 15 minuta....da ga "procepis"
Redovno odrzavaj i navozaces se....toliko.