najskuplji auto za održavanje je star i "loš" auto tako da mani se ti ove gore pomenute logike noviji auto skup za održavanje. Audi kojeg pominješ je generalno jako pouzdan, pogotovo model sa 170 ks. Veliki servis se radi na 180.000 km, a ulje i filteri ništa posebno, standardno, originalne disk pločice traju po 50-60.000 km... Jedina poznata mana i to ne tako česta pojava, je kvar vakum ventila na turbini, on je 350 KM nov. E sad sve ovo stoji ako uzmeš dobar auto, sa malom kilometražom, a ako uzmeš jeftinu trulju koju treba dozvati u život e onda je to druga priča.
Sta sve neces procitati hahahaahahaa
-Otkada je to novo auto jeftinije za odrzavanje evo uzmimo promjer mog BMW-a e30 sa 30 godina i 31-a mu
Audi kojeg pominjes, za njega je jedna dizna kad crkne (a crkne sigurno kroz par godina na nasem gorivu) je oko 500 eura nova a polovna ispravna se krece od 300-500km
*Na mom bmw-u su jos uvijek njegove originalne dizne stare 30 godina i rade jos uvijek kako treba i savrseno
Na tom audiju na 150 000km rikne zamajac plivajuci kojeg platis preko 1000km sa lamelomi plus ruke
Za mog bmw je fiksni zamajac originalni njegov jos uvijek i bice dok je auta na njemu, lamela je 100km i druk lezaj je 35km i korpa je 100km, sve ukupno 230-250km
kugle krajnice da ne pominjem za tog audia, za mog bmw-a ti je krajnica 16km kugla 18km, selen 17km sto znaci ovako oko 140km dodje prednji kompletan trap 4 kugle, 2 selena, 2 krajnice, kompletan trap prednji
Dalje da vidimo, gume koje su puno skuplje za tog audia zbog vecih dimenzija,
sijalice koje crkavaju puno puno prije nego na mogo auto zbog toga sto ta auta imaju plasticne farove gdje se stvaraju vece temperature i zbog toga dosta prije crkne sijalica.
Veliki servis na tom audi-u izadje od 600 pa gore km kad se radi zupcasti, kompletan veliki servis
Za mene taj isti servis kosta oko 150km dijelovi, zupcasti, spaner, vodena pumpa, klinasti remen, ali opet vodena mi je na klinastom tako da se ona mijenja kad propisa, a to se desi svakih 8-10 godina, tako da ide i ispod 150km servis...
Hocemo li pominjati remenice kvacila na alternatoru koje hoce da odu na tom autu, a ja te remenice ni nemam sa kvacilom i moja je otkako je auta, remenica radilice na kojoj se nalazi guma koja sluzi za "upujanje" daraca pri paljenju i gasenju i koja kad se raspadne guma pocne klepetati i onda se mora mjenjati, moja je fiksna i jos uvijek fabricka.
Kako je jeftinije to novije auto za odrzavanje od mog kad je za mene uljni filter 4.5 marke ,goriva 14km, fitler zraka 15km i ulje da sipanmskupo neko je 56km 4L sot znaci 60km sa filterom i 14km goriva i zraka 15km, a pogledaj za tog audia koliko je ulje i filter ulja i klime, i goriva i zraka, bice preko 150km svi filteri i ulje...
Da bi zamijeniio sijalicu ili poziciju trebas plastika i plastika rastaviti pod haubom pa na nekim autima i skidati branik i skidatiplastike ispod tockova da bi se pozicija, zmigava, sijalica zamijenili.
Kod mene sve sijalice redom da idem mogu zamijeniti za ispod 10 min...
Stavis xenone u auto i crkne ti procesor brisaca, PROCESOR BRISACA! sta ce mi procesor brisaca ili sirene kad mi je relej obavljao funkciju prije toga 50 godina sasvim dobro i nikad nije crkao niti stao
Trebam li jos sta navoditi ili??? Ako treba mogu ja navoditi jos stvari kisu zbog cega su bolja starija jednostavnija auta od novijih plasticnih auta punih elektronike....
Nemojte pricati te gluposti da je novije auto jeftinije za odrzavati od starog, Stara su se auta pravila da traju i pravila se jednostavnije i puno izdrzljivije od ovih novih, ova nova su pravljena da se kvare i da se ima sta kvariti i mijenjati tako da te price jeftinije odrzavanje novijeg auta (od 2000-e godine pa gore) od ovih starijih (ispod 1998-e) ne piju vode...
Na novom autu kad nesto ode, ne mozes proci ispod 100km samo dok odes do servisa...
Ta auta moze odrzavati neko ko ima jako dobru plati ili ko je vani pa ima opet dobru plati pa ga ne boli glava kad ode na servis pa da 300 eura, kod nas 300 eura su velike pare pa i za onog ko ima 1500km platu kad treba od jednom da da 300 eura na servis pa vec iduci mjesec mora opet na servis mijenjati ulje pa da i tu rikne 150km...