Ali njemu vec trosi sa 10w40... Jedino da predje na na 15ku, ali to bi jedino kad bi ga htio uvaliti kome.pa auto ima blizu 200 hiljada,potrosen motor,koji kako vec kaze guta prilicno puno ulja,dakle spremann za generalku...zasto da sipa skuplje i rjedje ulje kojeg ce vise potrositi kad ce mu desetka odraditi isti posao i podmazati sve potrebne dijelove,plus manje ce potrositi....
Tvoja je greska u odabiru...(ne postoji High Power kod Modriče, nego HC power, što je jedno od naj kvalitetnijih ulja u tom rangu) i nije ti za to krivo ulje odn. ne tebi nego svima onima koji misle da samo i jedino za potrošnju je krivo ulje a ne uzimaju u obzir masu nekih drugih faktora (sto i jesu u stvarni uzroci pravi), kao npr. "noga na gasu", relacije, stanje motora, gorivo, naravno i pitanje je na koliko ga mijenjas i kad ga počinje trošiti itd. Uglavnom da skratim, ZA TVOJE AUTO JE gradacija 5W-40, sintetika a ti si sipao polu-sintetiku, kad si već sipao Modriču, ulje za to vozilo je Optima Magnum SAE 5W-40. Sad dolazimo do pitanje potrošnje te 10-ke, odn. reci će "stručnjaci" preporučujem ti rijeđe a već troši ono "gušće", jednostavno ja sam preporučio ono što je fabrika preporučila, i tu ne treba mnogo mudrovati, tvrdim da će ukoliko ti je stanje motora iole OK, ovo 5W-40 biti sigurno ok do nekih 8000-10000 KM, odn. pred kraj ovog intervala kreće obično potrošnja i tad je vrijeme za zamjenu, a sve preko toga je u domenu "želja, čestitki i pozdrava".Da
2.0 85kw 2005
da al si sad pomješao moj post,pročitaj bolje gdje sam spominjao 5icu,gdje fazu razrade a gdje turbo...znaci u razradi sam rekao rjeđe ulje,sad druga tema,kod momka s jettom sam rekao gušće i treće,općenito kod turbo motora,rjeđe ulje ... a ti si to sve ispomješao...i zbog toga mrzim rasprave,jer svako čita šta mu paše i šta smatra da je ok...nhf ti samo sipaj šta misliš da je bolje,ja ću šta ja mislim da jeste i to je to...zzz@Start Moram ti reci, da je tvoja konstatacija, "dok je automobil u fazi razrade,gdje logicno treba rijedje ulje do neke odredene kilometraze. Ne mozete pricati o specifikaciji fabrickoj a auto preko 10 god staro.Ja sam konkretno preporucio covjeku to ulje jer je motor presao vec prilicno,nije mu potrebna 5 ica jer nema turba" ciljajuci na pogotovu razradu i turbo, u domenu tragikomedije, a ja neka sam smijesan, sa preporukom, tebi i ostalima koji misle da bolje znaju od proizvodjaca, struke i nauke.