Koje ulje koristite? Savjet, prijedlog?

Koje ulje koristite? Savjet, prijedlog?

Član
Zavisi koji je motor. koliko je presao km i u kakvom je stanju, jer mozes nasuti 5w40 i da ti trosi litru na 2-3000km, sve zavisi od stanja motora...
Koje ti ej sada ulje u autu?

Sipao prosli put 10w40 ne znam koje je bilo polu ili fullsinteticko ali je trosio nije valjalo nesto , i sada mi trosi ulje jer nadosipam 5w30 pa potrosi , a motor je 190000km originalnih turbodiesel 71KS.
Kontam uzeti shell Helix 10w40 fullsintetciko ipromijeniti filter usput ??

Član
Mozes nasuti ali ne ispod 10w-40 jer za taj motor 5w-30 i 5w-40 je prerijetko, pa cak i za auta bez obzira koja su godina ako imaju 200 000km i vise na satu je 5w-40 rijetko ulje i trosice ga siguno kilu od mijenjanja do mijenjanja, ti slobodno sipaj 10W-40 i nece biti problema ;)

Član
Mozes nasuti ali ne ispod 10w-40 jer za taj motor 5w-30 i 5w-40 je prerijetko, pa cak i za auta bez obzira koja su godina ako imaju 200 000km i vise na satu je 5w-40 rijetko ulje i trosice ga siguno kilu od mijenjanja do mijenjanja, ti slobodno sipaj 10W-40 i nece biti problema ;)

Pa dobro ali koja je razlika izmedju polu i full sintetickog to me zanima , ovo znam da ce potrositi , rijetko je to

Član
Semi-synthetic oils are an alternative to buying a pure synthetic oil. These combine a certain quantity of synthetic base oil with a conventional base oil in order to provide a high quality oil which can be used to gain some of the protection benefits of a fully synthetic for slightly older vehicles. However semi-synthetic engine oils do not typically include all the synthetic oil's advanced additives

Synthetic oil is designed with improved lubricate properties and enhanced viscosity to provide superior protection from engine wear, reduced heat breakdown volatility for decreased oil consumption, improved fuel mileage, easier engine cold starting and a reduction in engine deposits.

To ti je to :) samo mozes slobodno sipati polusinteticko ulje ;)

Član
Ok hvala drug , ali gledati cu sinteticko ulje jer golfu hvala bogu samo to i mijenjam i disk plocice :D , salim se , ali auto je za ove uslove samo tako ;)

Član
Ne mozes sisntetiku u golfa vec polu sintetiku, ko ti je rekao da mozes sinteticko, taj motor je star, u njega ne bi trebalo ni polu sintetiku a kamoli sintetiku. Eventulano mozes 15w40, polusintetiku..

Član
Do sada sam sipao mobil1 sinteticko prosli put nije bilo usuo neko Technol , ma ne valja nista odmah sam vidio..

pa jest on star i ja znam ali nije puno presao mada opet vrijeme ucini svoje..Ja sam mislio da je polusinteticko gusce uvijek i da je bolje meni , ja to shvacam kao nece onda prolaziti kraj karika , takva mi slika u glavi :D

Član
Ne mozes sisntetiku u golfa vec polu sintetiku, ko ti je rekao da mozes sinteticko, taj motor je star, u njega ne bi trebalo ni polu sintetiku a kamoli sintetiku. Eventulano mozes 15w40, polusintetiku..

Ti bi sipao mineralno ulje u motor sa turbinom? Ma bravo!!!

Skrabo: Sipaj 5w40 bilo kojeg proizvođača. Imaš na AC pumpama elf i total 5w40 ulja za 13 km

Član
E to sam znao da nesto ima veze sa Turbinom ali nisam mogao se sjetiti , hvala zela , zasto 5 a ne 10 ?