Znaci benzinci ovi noviji imaju, dizne, svjecice,bobine , plutajuce zamajce, agr, egr, senzor na bregastoj, senzore na radilici, a jos noviji imaju skupa i kompresor i urbinu.
Sve to sto si nabrojao je poprilicno dugotrajnije nego kod dizela? Kad si cuo da je nekom benzincu otisao zamajac, dizna? To sto si ti imao iskustvo sa tim nekim FSI poluproizvodom ne znaci da nijedan ne valja... senzor bregaste ja zamijenio na 210k, prije nije mijenjan jer je izolacija bila ostecena. Senzor radilice od mojih poznanika a vozaju svasta, nije niko nikad mijenjao... egr isto ne pravi probleme cesto kao na dizelu...nisam cuo ni da je neko mijenjao turbine od raje sa turbobenzincima a na dizelu je to redovan kvar... tako da prica o pouzdanosti pada u vodu.
VW ionako zadnjih 15 godina pravi motore koji su za oplakivat, i dizele i benzince... poslije prvog tdi u trici i r5 2.5tdi u touaregu/t4 ne znam da je izbacen pouzdan motor koji nije imao mana
1.8T je mozda jos jedno od boljih rjesenja iako ni oni nisu bez mane (kao ni svaki drugi motor od bilo kodd proizvodjaca)
2.0tdi, 2.5tdi v6, tsi motori i lanac, eto taj fsi koji kako kazes ne valja itd itd...
1.9tdi je osrednje rjesenje al opet losiji od konkurencije
I, zaboravih, ovo kino od situacije sa varalicama na ea189, izgleda da i 1.6 tdi imaju isti problem itd