da li se u ovlastenom servisu moze provjeriti kilometraza??

da li se u ovlastenom servisu moze provjeriti kilometraza??

Član
Kilometraža se može provjeriti ako je auto održavano u ovlaštenom servisu. Prve 3-4 godine većinom i jesu, poslije toga nastaje frka.

Dovoljno je da pozoveš bilo koji ovlašteni servis i zamoliš ih da ti preko broja šasije kažu bitne podatke o autu i njegovom održavanju. Tako sam radio mnogo puta, doduše većinom za francuze ali eto.

Član
nece ti reci samo stanje km,audija jednog sam gledao i dobih info kad je sta radjeno na autu,detalja tu ima metar,samo to se plati :)

MTR

Član
khm khm :D, ako je dobro odradjeno nema tog servisa na svijetu koji ce izlistat stvarnu kilometrazu

Član
MTR je napisao(la):
khm khm :D, ako je dobro odradjeno nema tog servisa na svijetu koji ce izlistat stvarnu kilometrazu

Slazem se..
zato fino udjes u auto, snimis situaciju.. ako je iscjepan volan, rucica mjenjaca, sjedista i sl. onda me nemoze niko ubjediti da je auto preslo 100 - 150 k (lupam)
kilometraza ti nije toliko bitna (mislim ako je u granicama normale za svoje godine) ako nije auto odrzavano djaba ti sve

meni momak dovezo g4 i kaze serv. knjiga do 2006 presla 190k kad je posljednji servis radjen u ovl. servisu i 2010 kad sam provjeravao na satu stoji 207k
pa nemoze me niko ubjediti da nije sat km vracan...

Član
Mrva je napisao(la):
MTR je napisao(la):

Slazem se..
zato fino udjes u auto, snimis situaciju.. ako je iscjepan volan, rucica mjenjaca, sjedista i sl. onda me nemoze niko ubjediti da je auto preslo 100 - 150 k (lupam)
kilometraza ti nije toliko bitna (mislim ako je u granicama normale za svoje godine) ako nije auto odrzavano djaba ti sve

meni momak dovezo g4 i kaze serv. knjiga do 2006 presla 190k kad je posljednji servis radjen u ovl. servisu i 2010 kad sam provjeravao na satu stoji 207k
pa nemoze me niko ubjediti da nije sat km vracan...

Mozda cetvorka nije vozena, ponosni vlasnik je cuvao pazio i mazio u garazi :D:D:D

:icon_exclaim:
Ja sam cuo za najmanje dvojicu koji se bave sredjivanjem auta za prodaju, a u to ulazi mjenjanje patosnica, guma na pedalama, rucica mjenjaca, pepeljara, kojekakvih ruckica i poklopcica, presvlacenje volana i sjedista kao i table u nekim slucajevima, sa sve originalnim materijalima ili nekim koji mnogo lice na originalne (za moje oko nemaju razlike) i nema tog ko bi skontao nakon ovoga da auto nije NOVO ko da je sad iz fabrike :icon_smile:

Jedan od te dvojice radi za mnogo auto placeva a drugi mi je daleko pa ne znam za koga i sta tacno radi.

Član
Pa moze biti svasta.. teska su vremena dosla i ljudi se bave svim i svacim
al sto se tice kilometara.. svako ih moze danas provjeriti ko ima VCDS pa cak i na edc16

Član
menjic je napisao(la):
Pa moze ako nije MTR prilazio autu :D:D:D
:lol: :lol:

salu nastranu, mnogo je ljudi danas koji posjeduju interfejs za promjenu/izmjenu kilometara, kako na tabli tako i na ecu

Član
@mtr svaki servis ce ti provjeriti ako je auto servisirano u ovlastenom servisu,svaki put se upise kilometraza,to sam mislio.
a kad kvalitetno vratis ni wolfsburg a ni ingolstadt je nece naci,bosnjo bi njima uvalio auto sa 500 000km kao auto od 60 hiljada,nena kaze vozala samo po tehvidima :D

Član
Zabrinjavajuca je cinjenica koliko baba ima u toj Njemackoj, i izgleda svaka vozi po minimum 3 auta ali naizmjenicno da ne predju mnogo.

:D:D:D

MTR

Član
menjic je napisao(la):
Pa moze ako nije MTR prilazio autu :D:D:D

:D

technoGeek je napisao(la):
Zato MTR daje glas Volvo-u, kod njeg se ne moze vratiti kilometraza :cool:

da , znaci NEMOGUCE je vratiti zbog slijedeceg :

prvih 500 km je moguce vracati nebrojeno puta uz odobrenje centrale u Geteburgu
poslije toga je nemoguce , tabla vrti kilometre i to je ono sto vidite , ono sto ne vidite je ECU koji prati sve moguce parametre kao sto su : broj sati rada motora , broj paljenja motora , pri svakom paljenju biljezi atmosferski pritisak,vanjsku temperaturu,datum i sat paljenja itd itd.....
kada se vozilo pojavi na servisu ( vjerujte da nece ici po mahali trazit majstora onaj ko je dao 100 milja za auto ) i prikopca na Vadis ili VID-u , nezavisno od dijagnosticara vozilo zapocinje proceduru konektovanja sa centralnim serverom u Geteburgu ili u Dearbornu u Americi ( zavisi koji je dostupan u tom momentu ) i radi download svih gore pomenutih podataka koji se spremaju u fajl nazvan prema jednom oidredjenom broju koji auto dobije na izlazu iz fabrike .
Tako da ako je neko prckao nesto po tabli ili ECU i skinuo kilometre isti se na slijedecem konektovanju vracaju prema posljednjim podatcima arhiviranim na serveru , znaci nesto kao Back-Up na Windowsima :D

Volvo od svih najvise ulaze u software i zastitu kupaca jer ne prave auta na horuk kao VW vec striktno po narudjbi i nikad nema viska auta na placevima , sve je vec prodato poznatim kupcima , isto je i sa autima za dilere ( salonska i ona za test voznju )

et :D

Svaka cast na postu MTR :cool: , Svedjani su uvijek bili kraljevi u dosta stvari, cak sam cuo da su Jati iskljucili Scanie jer im ovaj nije platio pola duga nakon sto je kupio kamione, valjda im nije mislio ni platiti, i samo iz centrale im daljinski iskljucili sve dok ovaj nije platio ostatak duga :D

On topi, moguce je da i kod nas auta malo predju, masa ljudi prelazi 10 000 godisnje, tako da nista nije cudno, ali ako je uvoz, onda postaje sumnjivo ;)

Član
To za daljinsko gasenje kamiona je cist primjer jedne fine lovacke pricice.

Na nacin koji je MTR opisao da diagnostika povuce neki konfiguracioni fajl uredu, ali daljinski ne vjerujem.

Ako i postoji takav sistem u njihovim kamionima onda neka je bog na pomoci svima koji posjeduju te kamione, jer savrseno siguran sistem daljinske komunikacije nikad jos nije napravljen a i kostao bi vise od tih kamiona i samo je pitanje vremena kad ce neki ludi haker s laptopom da vam ugasi kamion na sred nizbrdice kad budete jos malo i pretovareni.

A ako su toliko pametni sto su mu onda i dali te kamione uopste dok nije platio ili dok se nisu osigurali da ce da plati, i to na neki pravni nacin a ne daljinskim gasenjem kamiona.