Znam da je mozda dupla tema ali evo zanima me. Koliko doista ima smisla mjenjati rashladnu tekucinu po nekom preporucenom intervalu od dvije godine? Sta ce se moze lose desiti ako tekucina nije dugo mjenjana, a temperatura je uredu sa ispravnim omjerom antifriza i destilovane vode? Kako provjerit jel tekucina za zamjenu, nisam nikad mjenjao, a auto je kod mene vec 3 godine i ne znam kad je mjenjana.
Samim time da je kod tebe 3 godine a nisi mijenjao, je 99% za zamjenu. Naj veci garantni rok imaju Antifrizi specifikacije G12 i vece i on je 5 godina, tako da ti i to moze nesto reci. Antifrizi, jedna od osobina im je da ne dozvoljavaju smrzavanje odn. da "drze minus" medjutim masa je drugih stvari za sta oni sluze: da ne dozvoljavaju koroziju, pjenjenje, stvaranje kamenca itd. i z sve to se u njih dodaju inhibitori-odredjeni aditivi koji im daju ta svojstva i koji se naravno u svakodnevnom radu i posle odredjenog vremena TROSE, zato antifrizi imaju rok trajanja. Dakle, posle odredjenog vremena, u radu vozila, antifriz je i dalje mozda u dijelu drzanja minusa dobar, ali ovo gore sto sam nabrojao i jos dosta toga nije, pa se pocinje prvo pojavljivati korozija, kamenac, itd. (prvo smeta pumpi za vodu, pa hladnjaku, u sistemu se pojavljuje talog od korozije, losije grijanje i hladjenje itd.) a kolega gore je dobro rekao, a na slici se dobro i vidi, sta se desavalo u motoru i kako to izgleda. Da se razumijemo, ovo sam napisao za one koji hoce da znaju i zele da razumiju, i paze svoj auto, a oni koji kazu (ima minus, nece smrznuti, Golf je to, dobar je ne mjenjaj...) neka se prave da nisu ni procitali, jer trenutno sada ima i majstora koji ne preporucuju zamjenu ulja u mjenjacu, u kocnicama i antifriza, a kamoli nesavjesnih vozaca. Moram jos dodati, da sam se zadnjih godina u dijelu antifriza svega nagledao, i preporucujem da pri kupovini svi DOOOBRO razmisle sta ce kupiti, jer upravo gore nabrojano (inhibitori-aditivi) cine kvalitet nekog antifriza-ekvivalentno tome uglavnom i cijenu, tako da ono sto se prodaje u autodijelovima i nasim bajnim veleprodajama za 3-4 KM po kobejagi litru a u stvari kad pogledate etiketu malo detaljnije sitnim slovima je napisano 1 KG, sto znaci da nije ni blizu 1 litra jer je kod antifriza specificna tezina mnogo veca od vode, tako da em ce biti prevareni, em ce svom limenom ljubimcu vise naskoditi nego pomoci. Sve u svemu, razlika izmedju onog loseg i dobrog na 1 zamjenu ne moze biti vise od 5-7 KM zato birajte provjereno i kvalitetno.