Pazite svugdje postoji zakon o "buci" tj dozvoljen nivo buke u gradovima, selima, na cestama itd.
Vjerovatno ce se zakon odnositi na neki period dana-noci...
Jbg i ja sam tresao izloge kafica, butika, ljudi se ibretili kad prođem od vjecne vatre do BBI-a murija me zaustavljala, bilo je i onih koji su sjedali u auto da "cuju", komentara tipa "mi mislili zemljotres" itd...
Samom meni smeta kada mi levat u 2-3 prođe ispod prozora sa odvrnutom muzikom...
Opet ponavljam vjerovatno ce to biti odredjeni termini kada se nece smjeti "basirati" npr od 20h do 10h, svugdje postoje takvi zakoni a zakoni su tu da se ruše...
A što se tiče uređaja za mjerenje buke i oni postoje, ako se zakon usvoji nemojte se iznenaditi kad izvadi iz gepeka uređaj da vas "premjeri"... :icon_question:
U Pravilniku o osnovnim dimenzijama, ukupnim masama i osovinskom opterećenju, te osnovnim
uslovima koje moraju da zadovoljavaju uređaji i oprema vozila u saobraćaju na putevima, propisane su
dozvoljene vrijednosti vanjske buke koju pojedina vozila smiju proizvoditi:
1) za vozila na dva točka, i to za:
bicikle sa motorom – 78 dB (A)
a) motocikle sa dvotaktnim motorom radne zapremine do 125 cm3 – 82 dB (A)
b) motocikle radne zapremine motora preko 125 cm3 - 84 dB
c) motocikle sa četverotaktnim motorom radne zapremine do 125 cm3 - 82 dB (A)
zapremine od 125 do 500 cm3 – 84 dB (A)
zapremine preko 500 cm3 – 86 dB (A)
2) za motorna vozila na tri točka – 85 dB (A)
3) za motorna vozila na četiri i više točkova, i to za:
a) putničke automobile i kombinovana vozila – 84 dB (A)
b) teretna vozila i autobuse najveće dozvoljene mase do 3,5 t – 85 dB(A)
preko 3,5 t i sa motorom snage do 147 KW – 89 dB (A)
sa motorom snage preko 147 KW – 92 dB (A)
Mjerenje nivoa buke na otvorenom prostoru vrši se tako da se mikrofon postavi 1,2 do 2 (m) iznad tla.
Kod posebnih mjernih zadaća ili posebnih uslova na terenu (npr.zasjenjenje zidom, nagib terena,
veliko prigušenje na tlu i sl.) mikrofon se može postaviti na visinu od 4 (m). Kod mjerenje buke u
blizini zgrade, mikrofon se postavlja na udaljenost najmanje 3 (m). Kod mjerenja buke na fasadi
zgrade, mikrofon se postavlja 0,5 (m) izvan zgrade, približno na sredini otvorenog prostora.
Karakteristična veličina koja se mjeri i na osnovu koje se vrši ocjena prema odredbama ovog zakona je
ekvivalentni nivo buke u dB (A) i nivo buke L1 u dB(A) koji se pojavljuje 1% vremena. Mjerenje i
vrednovanje buke vrši se prema meñunarodnim standardima ISO 1996/1,1996/2 i 1996/3.