VW razija laksi GTI

VW razija laksi GTI

Član
Uslovno nazvan Carbon GTI, model bi mogao imati komponente napravljene od aluminija te krov i poklopac motora od karbonskih vlakana. Zbog toga bi trebao biti lakši za 200 kg u odnosu na aktuelni GTI.

Kako bi se opravdali troškovi razvoja, lakša konstrukcija će se koristiti na hibridnom i električnom Golfu.

Poput standardnog GTI-ja, Carbon će vjerovatno koristiti isti 2,0-litarski benzinski motor sa turbopunjačem, koji isporučuje 222 KS. Prema tome, Carbon GTI bi trebao ubrzavati do "stotke" za manje od šest sekundi. Može se očekivati i novi upravljački sistem i VAQ prednji diferencijal za bolje držanje na cesti.

Ukoliko sve prođe po planu, Carbon GTI će se na tržištu pojaviti 2014. godine kako bi se obilježio 40. rođendan modela Golf.

Član
Sadasnji GTI ima 1300 kg, po tome bi ovaj trebao imati oko 1100 kg, to bi bio fin rezultat za tu konjazu.

Pa Peugeot 208 novi sa 156 KS ima tu tezinu i ide 7,3 do stotke.

Novi 208 GTI ce imati takav odnos KS-kg kao ovaj najavljeni GTI, ali to je auto malo nize klase, sto je ipak neka razlika :)

Član
Zanimljivo je da Golf 6 GTI ima power/weight ratio 102 kw/tona,dakle jednako cak i malo manje nego npr moj GTI 2 Kr iz davne 1987 godine.Zalosno je da po tom pitanju nisu gotovo pa nimalo napredovali do sada .

Član
Ovo će biti prava stvarka.... Samo mi nije jasno što će ga zvati "VW Razija"
Da nije po onoj mojoj komšinici što je imala GTI-a ? :icon_rolleyes:

:D

Član
Evo ga:

volkswagen%20golf%20gti%20cabon.jpg