Hahahah
a sto se raspisala raja,a vidim i ja se spominjem!
Prvo prije svega da kazem da Vedran (Tala) ima jako dobro slozenog keca,i svaki atmosferski koji moze da odvozi 13.5sec motor zasluzuje veliki respect,nema tu puno tajni kada su 16ke u pitanju,najveca tajna je koliko novaca imas
I zato jos jedan veliki respect i za Talu,znamo se vec dugo sa SR-ova i momak jako dugo radi na ovom autu i stalno ga unaprijedjuje,sjecam se kada je tek poceo da vozi nije kec isao ni nisko 15 a gledajte sad 13.5, skoro 2sec na atmosferskom motoru,svi mozete misliti pa mogu to i ja,ja samo kazem probajte,ogromne su to pare i trud koji se trazi!
Samo ITB.ovi na ovom golfu kostaju kao jedna prosjecna 16ka,a gdje je elektronika koju on koristi,gdje su bregaste pa dalje sve ostalo,ove 3 stvari kao 3 golfa 16ke kostaju!
Eh da se nadovezem na voznje sa svojim golfom,
14.9 sam vozio sa 9A motorom koji je imao spustenu glavu (povecanu kompresiju) bregaste od KR-a i olaksani zamajac na mjenjacu od 4 brzine,moja pretpostavka jeste da je to auto imalo negdje oko 160KS nikad nisam izmjerio,
kasnije sam stavio ABF-a i takodjer sam mu povecao kompresiju i stavio 4-2-1 izduvnu i jos nekih sitnica i na kraju cipovanje na 185KS i sa tim autom najbolje izmjereno vrijeme je 14.5sec sto je daleko od onoga sto je to auto moglo,ali boze moj nije bilo prilike da se izmjeri kako treba. A sve je to bilo u autu koje je bilo tesko 1000kg zajedno sa mnom! Sada je taj motoru u jednom kecu pa cemo vidjeti sljedece sezone sta ce biti.
Dosta vas ne razumije da sa povecanjem snage se povecava i gubitak trakcije na autu,pa ako jos imas prekratak mjenjac ti provedes prvu i drugu brzinu slajdrajuci!
Necu da ulazim u price koliko kec ima konja,sigurno ima preko 200 samo valjci mogu reci tacan broj!
Ali imajte u vidu da svakih pola sekunde ispod 15 sec kosta strasno puno i da broj konja za skidanje tih pola sekunde eksponencijalno raste!
Pozdrav svima jos jednom!