VW Golf II slavi 30. godišnjicu

VW Golf II slavi 30. godišnjicu

Član
1381904269_16.jpg

Ova godina za narod sa Balkana je posebno značajan a svi dobro znamo i zašto – Golf “Dvojka” slavi 30. rođendan!

Pre 4 decenije, Volkswagen nje bio ni približno veliki konglomerat kakvog ga danas poznajemo. Sa Bubom kao jednim od najuspešnijih mdoela, kao novu nadu po uspeh kompanije su lansirali Giugiaro dizajnirani Golf, mali, pouzdani kompaktni automobil hatchback forme. Lansirana 1974. godine, prva generacija Golfa je postigla ogroman uspeh ali je 1983. godine evoluirala u nama jako blizak Golf II.

Zapravo, mnogi ne znaju da je Golf II, ili kodne oznake A2/Typ 19E/1G, baziran na prvoj generaijci Golfa ali sa produženim međuosovinskim rastojanjem, spoljnim i unutrašnjim dimenzijama. Takođe, dizajn, “Dvojke” je delo Volkswagena a proizvedeno ih je ukupno oko 6,3 miliona primeraka.

A kako bi adekvatno proslavili 30 godina od pojave druge generacije Golfa, Volkswagen Auto Museum je pripremio specijalnu postavku slavljeniku i u to ime je organizovao “otvorene dane” tokom celog oktobra.

Da podsetimo da je pre 30 godina, Golf II predstavljen na jesenjem salonu automobila u Frankfurtu a da se tokom svog proizvodnog života sklapao i u Vogošći, odnosno sarajevskim proizvodnim pogonoma TAS počev od 1985. godine, odakle je sa proizvodnih traka sišlo oko 25.000 primeraka do 1990. godine. Proizvodnja druge generacije Golfa je okončana 1992. godine.

Iako možda ne prvi Golf, druga generacija je svakako bila jedna od najvažnijih za kompaniju jer je njegova platforma poslužila za nastanak velikog broja modela, počev od Jette 1984.. Corrado sportskog kupea i prvog Seat Toleda. Takođe, “Dvojka” je prvi Golf sa integralnim pogonom, ali bez kabriolet verzije, koja se u formi Golfa I proizvodila do pojave svog naslednika, Golfa III kabriolet.

Postoji još mnogo podataka vezano za Golfa “Dvojku” ali verujemo da ih se najviše nalazi u srcima i pamćenju nekog potpuno drugačijeg vremena od današnjeg…
 
Top