Iskreno nisam sve procitao ali evo od mene, dok sam vozio CRX do nedavno, sipao sam mobile1 kupljen u Austriji 10W40 i nisam dosipao vise od 0.5 izmedju zamjena, ali je ipak trosilo malo, onda sam nasuo mobil1 kod nas, tacnije iz bacve na kojoj pise mobil1
i potrosio 0.5 za jako kratko vrijeme i pravo se zabrinuo za motor i onda konacno presao na Modricu Eko Plus 5W30. Premjerio kompresiju, max brzinu i ubrzanje - opet mi pocela lamela da smrdi
i sve je bilo u fabrickim spec.
Modrica se reklamira, evo bas nedavno gledam na tv, da je to full siteticko ulje i da su dobili kojekakvih certifikata i priznanja, licenci sta li vec i bla bla bla, i sto je najbitnije da se moze voziti 30 000 KM.
Cijena je oko 22KM po litru, a ja sam ga vozio po 15ak 20k i nikakvih problema nisam imao.
Cak naprotiv, cim sam ga nasuo motor se smirio malo ljepse radio na sto sam se iznenadio jer smo svi skepticni prema domacim proizvodjacima.
A jos zanimljivije nisam dosipao ni kap, pred zamjenu sidje na sipci sa sredine na skoro minimum ali tacno mi bude dok ne zamjenim.
Kompresija je bila u fabrickim specifikacijama i takva i ostala, nakon mozda tri zamjene ulja, i nisam primjetio da se bilo sta desilo, lose, sa motorom, isto je ubrzavao, isto goriva trosio, ista je bila max brzina i onda sam prodao auto.
I nastavicu da sipam ovo ulje, i toplo ga preporucujem svima, ljudi ga za trke koriste, pa vjerujem da ne bi da nije dobro.
Normalno preporuka vazi na vasu odgovornost, jer je jako ruzno nekom preporuciti ulje pa da mu se sta pokvari, oni koji jos idu u ovlastene servise, nemaju sta razmisljati i lupati glavu kad ce im svejedno nasuti ono koje sipaju svima i jos usput dati garanciju.