Vozački osjećaj i analogni automobili vs. nova tehnologija, učinkovitost i CO2 (g/km)

Vozački osjećaj i analogni automobili vs. nova tehnologija, učinkovitost i CO2 (g/km)

Evo odlučio sam otvoriti ovu temu u nadi da će se stvorit zdrava konstruktivna i normalna rasprava, jer prije svega forum je zatrpan sa milijun videa i slika koje se baš i negledaju puno, a nema baš puno konkretnih rasprava.
Tema su sportski nastrojeni automobili.

Osobno mislim da je ova utrka između proizvođača u razvijanju novih tehnologija izgubila svaki smisao.
Auti su postali prekomplicirani, preteški i presterilni, u isto vrijeme i ekstremno brzi. Pritom se vozači oslanjaju na senzore i hrpu elektronike i nemaju osjećaj kako se ustvari ponaša auto. Tek pri najekstremnijim brzinama dobiva se kakav-takav osjećaj ali to je daleko od sigurnog, u zoni opasnoj po život.
Danas se podrazumjeva da je u sportskom autu mali turbo motor ili veliki ali opet turbo, isključivo automatik mjenjač i električni volan i sve više 4x4 poogon. Ide se na što veću učinkovitost (gdje je opet presudna elektronika), bez opcije launch control auto praktički nema smisla, a vrijeme na trkaćoj stazi donosi pobjedu na usporedbi. Uvođenje hibrida koji još više otežavaju i kompliciraju automobil ne treba ni spominjati.

Gdje je nestala priča o preciznosti mjenjača, osjećaju na volanu, zvuku motora i maloj masi automobila, osjećaju da je vozač šef, da on vozi auto a ne auto njega. Gdje je nestao onaj osjećaj da se uživa u vožnji pri 80-100 km/h ?
 
Član
Iskreno, smatram da je to sve jedan ogroman marketinski trik, pomijesan sa produktivnoscu inovatora a sve s ciljem zarade sto veceg novca. Iskren da budem, nisam se navozao mnogo razlicith automobila, kao vecina na forumu, ali jesam dosta za 4 godine vozackog staza i sa sigurnoscu mogu reci da mi je draze sjesti u nekog kultnog sportaka, nego ESP, ABS, bla bla masinu novijeg datuma, ''na dugme''. Nekad su se automobili pravili da traju, a danas su potrosna roba kratkog vijeka. Cijene gore, kvalitet dole. Nazalost...
 
BHT Ovisnik
po mom misljenju se o ovome moze mnogo pisati sa razlicitih gledista... mislim da su danasnji sportski automobili napravljeni tako da bi i pocetnici i laici (cega je danas mnogooo sto se vidi po maminim i tatinim sinovima,novopecenim vozacima moze i vidjeti) mogli voziti jak auto jer imaju skoro pa svu mogucu pomoc upravljanja, prvenstveno cu uzeti evo bmw i sustav protiv proklizavanja,mogu bez rizika uci brze u krivinu gdje ce me elektronika odrzati na cesti dok bi me kao sto jesam laik sa zadnjom vucom izbacilo,okrenulo i sl. sto je jos gore na prednjoj vuci ako te odnese izvršiti manevar, ali svime tim e se gubi ona draž i osjećaj. Zatim nema mi boljeg osjecaja nego vozanje pezoa 205 gti dok ga je rođak imao, auto prelagano,jako, izolacije buke nikakva, nemas servo,nemas abs ama bas nista, osjecaj predobar, adrenalin na samom vrhu, ali samim tim i sigurnost nikakva,al ima taj osjecaj, zato stariaj auta imaju neki duh, dok opet ne bih nikada volio (osim ne daj Boze nevolje pa morao) voziti takav auto svaki dan. Sadasnji volvo se po performansama moze tu negdje mjeriti sa tim pezoom jer ima turbo motor sa 200ks, istom brzinom vozis,prestižeš, ali sve to radis mnogo njeznije bez napetosti, znaci ono sto radim na starijem autu cijelim duhom i tijelom ovamo radis sigurnije i gubi se ona draž, mada opet ni to nije sada bezosjecajno,jer kada uzmem od strica bmw E65 tu dobivam gotovo jednaku suprotnst s volvom,kao sto osjetim volvo vs pug, jer on ima svu mogucu zastitu,jednostavno skoro pa vozis s nogom u podu
ja od "opreme" ima mabs,servo i neku zastitu protiv proklizavanja prednjih tockova (koja je uvijek ugasena jer jos gore u krivini kada treba snage da izvuce) dok za zadnje tockove nema nista, a iskreno opet ne bih se zalio da imam esp u nekim situacijama kada se precjenim pa guzica pretice nos... samo razliak u novijih auta niti ne mozes ugasiti elektroniku dok npr. kada uzmem e46 ugasis ESP,DSC i ta cudesa tako da mu mozes opet raditi sto hoces,a mislim da nikome, al bas nikome nece smetati ABS i servo
 
Nisam prvenstveno mislio na samu brzinu " ono : ide koliko more" nego cjeli proces voznje od stiskanja kvacila i promjene brzine pa do okretanja volana...
Naravno da su moderni auti nenadmasni po pitanju sigurnosti, ali oslanjanje iskljucivo na elektronicku pomoc moze biti takodjer opasno. I ono kad "ides 200 a nemas taj dojam" koji cesto cujemo po meni je opasniji od icega drugog.
 
Član
za 50ak godina ce tako da zale za turbacima, kada budemo vozali potpuno "sterilne" hibride , tako da tebamo biti sretni sto jos nismo dotle dosli, "sreca" pa mozemo da uzivamo u brutalnoj snazi i zvuku turbina, a hvala bogu jos uvijek i u starim automobilima :)
tacno je da su atmosferci iz 80tih, 90tih pravljeni za vozace, a takvih je realno malo, u odnosu na broj vozaca nema previse onih auto zaljubljenika i pravih vozaca koji mogu da potpuno iskoriste takve automobile, vecini je to samo prevozno sredstvo...visoki obrataji dizu adrenalin i pri niskim brzinama i sva ta mehanika prenosi sve sa ceste i iz motora, tako da je adrenalin i uzbudjenje s tim znacajno veci ..sve to je opet usko povezano sa osjecajem opasnosti koji ti automobili stvaraju, a s obzirom da je sve do vozaca, opasnost je i realna, jer nema elektronike koja moze "uskociti" kada vozac pretjera, sto se opet cesto desava u takvim autima..
novi turbo i moderni motori, isto tako imaju svoje prednosti, i "mozda" mane...elektornika dozvoljava da i pocetnik moze da vozi auto od 300-400 ks, i zene cak :p :D
tim se umanjuje neki osjecaj ludila koji su imali stari motori, ali se zato povecava sigurnost sto je ipak prioritet .
licno mi gode i jedni i drugi, stari auti imaju to sto sam nabrijao, novi turbo benzinci su takoder brutalni, uz dodatnu sigurnosti, i mogucnost da se voze caki brze uz postojanje tog "osjecaja" sigurnosti, pri tome adrenalin dize ono lijepljenje za sjediste i zvuk kada turbo poludi, i kazaljka km sata , i auti koji ostaju iza, dizeli :p :)...i pri tome potrose manje benzina i ustede pare :)
 
Poslednja izmena:

MTR

Član
Neka tehnologije zasto da ne , samo ne pretjerivati . to bi trebalo biti user frendly . Sto se tice motora neka trpaju sta god stignu , danas predjete vise kilometara sa manje goriva nego prije 10 godina , da ne govorim o vremenima prije 30 godina , 100000 kubika - 75 KS i trosi 200 litara
 
Član
Ti si meni dosta cudan lik Porschefan, zasto ti nisi uzeo jedan takav auto? Clio Sport npr, nego si uzeo limuzinu, koja je vise udobna, iako nudi i malo vozackog uzitka, ali to je daleko od ovoga sto ti opisujes. Mnogi isto tako biraju automobile, a kupci diktiraju zapravo sta ce se praviti. Istina je da vecina kupaca, 90% njih trazi neki luksuz, udobnost, lakocu voznje, pa tek onda dolazi uzitak u voznji u igru, iako mnogima to i nije posebno bitno. Ako ti prvi koji kao volis takve aute ne kupujes takav auto, naravno da ih onda nece ni proizvoditi, jer ako za nesto nema interesa, to se ne prodaje, a automatski i ne proizvodi. Kad bolje razmislim, automobili su danas bas kakvi bi i trebali biti, nude sve za svakoga, uz odredjenu vrstu kompromisa. Samo neko vrsi kompromis na vozackom uzitku, a neko na udobnosti. Na svu srecu danas ima proizvodjaca koji zadovoljavaju i jednu i drugu skupinu kupaca, a ti kao kupac, biraj ono sto ti vise odgovara, uzitak u voznji, udobnost ili nesto trece.
 
Član
Da dodam jos jednu stvar, mislim da bi bilo najbolje da se auti prave po konceptu slicnom kakav je Gordon murray zamislio sa svojim modelom T25. Znaci imas jednu osnovu - tipa sasije - ili platforme sto danas imaju auti odredjenog koncerna, a motor sam biras i ostale komponente. To bi bilo bas super, da je stvar kao sa racunarima, primjera radi, hocu motor iz Audia TT RS, GT-Rov mjenjac i pogon na sva 4 tocka, sa ovjesom i izgledom Meganea 3 Sport. Mislim da to cak ne bi ni bilo nemoguce napraviti, ali to nije nikome u interesu, jer bi zaradjivali mnogo manje para. Ali ako mogu napraviti jedan Ford Tranzit u 20 razlicitih verzija medjuosovinskog razmaka, prednji - zadnji pogon i sl, mogli bi i ovo, samo da se sve fino osmisli. Tad bi mogao imati auto bas kakav zelis i gotovo svaki bi bio unikatan na svoj nacin.
 
Top