Vlast podiže PDV - uskoro!

Vlast podiže PDV - uskoro!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Znam da na ovom forumu nije mjesto politici, ali ovo direktno utječe na nas. Ne znam dokle više.........:icon_eek:

Federalni ministar financija Ante Krajina potvrdio je za Dnevni avaz da će aktualna vlast, ukoliko ne uspiju pregovori o obnavljanju aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), povećati porez na dodanu vrijednost.

No, Krajina nije htio otkriti za koliko se planira povećati PDV i hoće li to biti između 22 i 25 posto, kako se spominje u javnosti.

- Još nije bilo službenih razgovora o tome na Vladi, ali jeste na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Jasno je da se PDV najbolje ubire kada je na snazi jedinstvena stopa, jer je tada gotovo nemoguće da se pojave manipulacije. Normalno je da treba naći mjeru i vidjeti iskustva drugih zemalja iz okruženja. Mi smo razmatrali tu ideju, a rađena je i studija o PDV-u i diferencijalnoj stopi. Sa studijom su upoznata obojica entitetskih premijera - pojašnjava Krajina.

Podsjetimo da su, nakon što je uveden PDV, 2005. godine, pa do kraja do 2008. godine prihodi rasli, ali i cijene. U tom periodu je prikupljeno blizu dvije milijarde maraka prihoda više nego što je planirano!

No, tadašnja vlast, umjesto da je poslušala savjet MMF-a i položila sredstva na poseban račun te spremila kapitalna ulaganja, taj novac gurnula je u tekući potrošnju - na povišice plaća, isplate regresa i obnove voznog parka te druge troškove administracije i vlasti, bez velikih javnih ulaganja od kojih bi svi građani imali koristi.

Višak prihoda koji je izvučen iz zdravog dijela ekonomije uvođenjem PDV-a vrlo je brzo nestao kada je, krajem 2009. godine, stigla recesija, a rastrošne vlasti i rasipnički proračuni su preko noći stigli u deficit koji je prošle godine u cijeloj državi bio gotovo milijardu maraka! To znači da su vlasti za samo četiri-pet godina spiskale blizu tri milijarde maraka koje su putem PDV-a uzete od građana, poslodavaca i svih privrednika, navodi Dnevni avaz.

Sada, kada su nakon dvogodišnje recesije sve rezerve utrošene, vlasti opet razmišljaju da manjak novca uzmu iz džepova građana, ne mareći za to što će i minimalno povećanje PDV-a pokrenuti lavinu poskupljenja.

@Bljesak.info

"No, tadašnja vlast, umjesto da je poslušala savjet MMF-a i položila sredstva na poseban račun te spremila kapitalna ulaganja, taj novac gurnula je u tekući potrošnju - na povišice plaća, isplate regresa i obnove voznog parka te druge troškove administracije i vlasti, bez velikih javnih ulaganja od kojih bi svi građani imali koristi."

Korisno ulozene pare, ne'a sta:icon_mad::icon_mad:

Član
Franki je napisao(la):
Znam da na ovom forumu nije mjesto politici, ali ovo direktno utječe na nas. Ne znam dokle više.........:icon_eek:

Samo da se osvrnem na ovo boldano. Sve dotad, dokad se stoka od naroda bude prepucavala na temelju gluposti, i dok bude glasovala po raznim ključevima, zatupljena i zaglupljena od svojih takozvanih predstavnika, i dok cijelu ovu situaciju (krađa i pustošenje Državne imovine, besposlica, korupcija, nepotizam, namještanje natječaja, i na kraju jebanje u zdrav mozak) bude posmatrala u stilu "može i gore", i dok na demokratski način (a to je prosvjed) ne pokaže svoje hebeno nezadovoljstvo!!:icon_mad:

Član
podizanjem pdv-a mnogi ce biti na rubu propasti bukvalno,iovako pojedini jedva sastavljaju kraj s krajem

Član
Vjerovatno će se ići na dvije stope, ovu od 17% će sigurno podebljati na bar 20% i uvest će novu manju za životne namjernice i ostalo šta već spada...

Kakva god bude porezna stopa, ili više njih nema tog pojedinca, privatika, koji se neće truditi da zajebe državu...a opet država da zajebe narod...

hajd, tjesite se da od toga nece biti nista ove godine..lokalni izbori su sada. sljedece vec hoce, zajedno sa prodajom telecoma i jos stosta

dokle vise :icon_mad: pa je+em ti ovaj sistem mi njih biramo da nama bude bolje a samo nam je gore nista ne rade imaju platu 5000 km i jos nije dovoljno uzimaju odakle stignu i kad nesto fali onda hajmo po narodu :icon_mad::icon_mad::icon_mad:

a mi i dalje pasivni i pustamo se da nas prave budalom

treba jedna veliki pokret DOSTA!!! opet napravit ali djaba cu ja pisem kad ce drugi swe samo prepustit

isto je bilo i sa temom po pitanju poskupljenja goriva kas je bilo inteseresovanja da se napravi strajk sami smo si krivi

Član
Ljude je stid izaći na ulice, mogli bi biti viđeni a to je dokaz da se nema.
Ali doće i to kad se nalije u usi

Član
serialgf je napisao(la):
samo nek nas j.... bas lijepo

:cool:

I treba stoku jebati kad ne preduzima ništa i kad je glupa k'o *****.!.
Bace kosku, narod slijep, mržnja bez razloga se samo širi da se ne bi narod složio i jeb'o im mater u po pizde pokvarene!!!
Bitno da oni uživaju i da ovo njih ne pogađa, a narod neka nastavi slijepo vjerovati "svojim" vlastodržcima i jesti govna ko je počeo rat i poslije 20 godina i mrziti nekog samo što nije iste vjere, a ni jednog jedinog razloga ne znati zašto nekoga ne voliš, bitno da ti tako poručuje "tvoj" majmun sa TV ekrana,...:icon_mad:

Samo opušteno, ljudi, biće gore, biće gore, MNOGO GORE, samo i dalje treba nastaviti slušati stoku, mrziti se međusobno, to i jeste poenta jer usled tog zaslepljenja mržnjom i ne vidiš šta ti se dešava iza leđa.;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.