Garrett TA0304B vs Kühnle, Kopp & Kausch K24
Kompresorski dio:
garrett compressor:
blades: 6
wheel diameter: 60.00mm
inducer bore: 35.40mm
tip height: 3.00mm
kkk compressor:
blades: 6 major, 6 minor (12 total)
wheel diameter: 60.5mm
inducer bore: 37.5mm
tip height: 4mm
Dvije razlike tip height i inducer bore idu u korist kkk tip height utice na vecu efikasnost a inducer diameter na veci protok.
Turbinski dio:
garrett turbine:
blades: 11
wheel diameter: 59.00 mm
exducer bore diameter: 49.00mm
kkk turbine:
blades: 12
wheel diameter: 59mm
exducer bore diameter: 49.5mm
Eto ti poredjenje neke dvije od tih koje si naveo ali opet gledam K24 imaju 4 ili vise sa istim imenom ali drugacijim part number, pa su i karakteristike malo drugacije.
Pa sad sve zavisi od konkretno koje imas ili mozes da imas.
A sto sam rekao turbina sa kuglicni lezajevima ce se brze i lakse da zavrti i ima po prilicno manju rupu ali je skuplja i skuplji je servis ako ga iko uopste i moze uraditi ali i traje mnogo duze od kliznih iliti uljnih lezajeva koji su komad mesinga koji kad servisiras kod nas stave kineskog kvaliteta pa ne traje ni pola koliko bi trebao
Pored toga u turbini sa kuglicnim lezajevima nema trust bearing ili kako se to na nasem kaze valjda aksijalnih lezajeva i to doprinoso laksem obrtanju i manjoj rupi.
Recimo Garrett navodi da se njihove kuglicne turbine zavrte 15% brze od turbina sa kliznim lezajevima.
Isto sam rekao externi wastegate to doprinosi boljoj kontroli pritiska, manjoj rupi i brzem dostizanju obrtaja, smanjuje povratni pritisak u auspuhu, maltene sprecava pojavu prevelikog pritiska i nazalost isto podize cijenu. I cesto ide direkt u atmosferu sto ce reci ako se tako napravi nema sanse da ces proci tehnicki ako ovi na tehnickkom budu znali sta rade i gdje da gledaju
Eto dosta ti za sad pa ti tacno prepisi koje turbine su u opciji, ali sve sto pise na njima ili sto mozes da dobijes pa se onda moze tacno uporediti, ja nemam nekog licnog iskustva da sam ja sad vozio sto hiljada s nekom turbinom ili vise njih pa vidio koliko traju ali generalno mislim da je ispravan garrett bolji od ispravnog kkk ali i da je ispravan kkk bolji od sjebanog garretta ako razmisljas o polovnim turbinama. Treba dobro pregledati te neke polovne koje imas ako imas ili te koje kupujes, pozeljno bi bilo znati okvirno makar koliko su presle i u kakvim uslovima, perca na turbini ne bi trebala da imaju ni parnice a da ne pricam o otpalim komadicima krilaca, takve nemoj ni gledat.
Razmisli jos o ubrizgavanju vode i metanola u veci interkuler od postojeceg koji imas ako vec hoces da ganjas extremne rezultate. Jer ce ti ovo ubrizgavanje da hladi zrak i mozda da donese nevjerovatne dodatne konje o kojima necu jer sve zavisi od ostalog sistema.
Može se i iz čađe izvuć svašta ako se dovoljno potrudi :icon_smile: