Član
MTR je napisao(la):@ Damir : jarane ja tebe ne kontam nikako , ne interesuje me sta mislis o nasim komentarima nego daj svoj na temu !
Ne znam sa cim se bavis ali , ja ne iznosim nikakve teorije zavjere , vec prenosim neko svoje iskustvo kojeg imam mashala ,a za tvoju informaciju ja radim na prostoru EU i na prostoru Balkana i to striktno u autoindustiji vec dugo godina kao i sa Rusima , Kazahstancima , Arapima , Nigerijcima , Libijcima , Grcima , Spancima ...... o bio bi podugacak spisak .
A to kakve ribe plivaju u EU - to ti znas iz prve ruke kroz posao ili ti je neko pricao , jarane ja gledam svaki mjesec ove nase ribice kako se uvlace u supak za sitnu lovu .
I de objasni mi ovu tvoju recenicu strucnjak : U Njemacku, Austriju, Sloveniju, Holandiju, Belgiju i sl. ne mozes uvesti sta hoces, auto mora biti 100% ispravno i odgovarati veoma rigoroznim pravilima pri uvozu.
Evo ja prije par dana kupio kamion u Spaniji i dovezao ga u Njemacku , o kojem uvozu ti pricas - NEMA UVOZA BRATE , dobijes fakturu od prodavca u Spaniji ( ili bilo kojoj drugoj drzavi u okviru EU ) i registrujes dje oces ili prodajes dalje u granici EU ili van granica EU sto je bolje jer dobijes porez nazad .
De se saberi
Za uvoz auta u svaku zemlju u EU imas razlicite uslove i pravila, bilo odltimere, bilo youngtimere bilo kamione. Sto se tice kamiona, o tome ne bih jer stvarno nisam upucen.
Sto se tice kupovine, EU je zona koja nema unutrasnju carinu, PDV ako platis u jednoj zemli clanici ne placas ga u drugoj, dok medjutim ako uvozis auto u Austriju moras platiti 20% dodatnog poreza koji se u Austriji zove NoVa.
Ja se izvinjavam unaprijed ako sam zvucao napadacki na vase komentare, nije mi bila namjera bilo koga da vrijedjam, ali puno ima toga sto bas nije tako svugdje, i sto EU ne znaci da je svugdje isti uvoz ili izvoz, te nisam zelio da vase iskustvo ili posao omalovazim, nego se vise odnosilo na to da nismo ni mi dzungla.
Sto se tice mog rada, radim i radio sam u vecim firmama koje rade internacionalno, sa manjim osvrtima na Balkan, i znam o cemu pricam, s tim da sam radio i uvoz iz zemlje eu u zemlju eu.
Sto se tice one recenice koju si podebljao, samo cu ti reci da svaka zemlja ima svoja pravila sto sam ti pojasnio u slucaju Austrije.
Hajd uzdravlje!
olensoner je napisao(la):Ni ja te fakat Damire ne kontam... A pusti se Bogati tih prica, u Indiji i Africi djeca kopaju i to, mislim to jeste istina. Ali znas ti kako sandzaklije djeci kazu, nemoj se mjeriti i biti zadovoljan po onom sto ima sve jedinice, los djak itd. vec se ugledaj na najboljeg i budi bolji od njega. Ti jarane ako si zadovoljan sa 500KM mjesecno, javi mi se da te odmah zaposlim u Visoko, pa da vidim sto bi izdrzao. Ali ne zaboravi da zivis u Bosni, koja osim sto je fizicki Europa samo jos sa Europom ima zajednicke cijene, pa dobrog dijela proizvoda i skuplje, a ne u Indiji gdje sa 500KM mozes biti Beg Hadzija.
Ma jarane slazem se s tobom sad sve, i ja se uvijek ugledam u one bolje od mene, sa ovim koji su ostali iza mene se a nemam sta ravnati, nego sam ja to onako napisao da bih pokazao da boli EU k* ko i za koliko radi, njima je vazna samo njihova zarada.
Sto se tice 500 KM, ja sa time nisam bio zadovoljan pa sad zaradjujem puno vise, ali druze sve kroz krvavi rad i ucenje, borbom i zeljom za bolje i nisam sjedio i zalio se kako je sve lose i kako mi niko nece da pomogne te od Kadetta D sad razmisljam koje auto da kupim i iznimljam sta i kako.
Inace, jos jednom da kazem da se slazem s tvojim postom, samo ste me ti i kolega iznad shvatili kao napad, a to mi nije bila namjera.
Pozz