GTI FAN je napisao(la):
To neces nigdje naci :icon_biggrin: .
tipovac je napisao(la):
apsolutno NETAČNO
zbog toga što je turbo i ima veliki Nm baš dizela može voziti bez šalatanja, po našim putevim akomotno u 3oj , gdje ćeš se moći spustit ina 50 km/h i samo dodavanjem gasa, bez šaltanja ubrzati i do 120 i više, zavisno od otora, ljetos vozio skoro non-stop u 3oj Octaviu TDI 105KS na relaciji Tuzla_more
Tu si u pravu
samo nije bitan turbo,turbo je tu da da dvoljan broj ks jer da ga nema taj bi motor imao npr 80 ks.Razlog su Nm koji su visoki kod tog motora zbog dugog hoda klipova te posljedicno duzeg kraka na radilici.Zato je fleksibilniji pri ubrzanju sa manjih brzina netreba manji stupanj prenosa ali ce mu zato vrlo brzo zatrebati veci stupanj prenosa jer je slab na visim okretajima.
profulo si bolan skroz
nisi u pravu, upravo TURBO upravo daje velike Nm, naravno pojačv i kS ali je prvenstveno poenta na Nm, i ne može ih stići običan motor, eto baš primjer tih auta koji mene interesuju
najbolje češ to vidjeti kod ovog primjera
Fabia 1.4 85 KS i Fabia 1.2 TSI takođe 85 KS
a može uporediti i Nm od Fabije 1.6 sa 101 KS i Fabie 1.TSI 105 KS
sve će biti jasno kao dan
dakle isto KS ali drastična razlika u Nm
dellas je napisao(la):
tipovac je napisao(la):
dellas je napisao(la):
Ne voze se jednostavno benz i dizel na isti nacin, dizel je bolji za svakodnevne voznje i visoke stepene prenosa, a ako treba da se potegnemo zna se ko je brzi. Imam ja jedan moj video(na jednom delu ima malo nizbrdice pa nije bas merodavan, znaci 80-120 4s, a realno oko 5)
http://www.youtube.com/watch?v=PcjCEqX9MCg
apsolutno NETAČNO
zbog toga što je turbo i ima veliki Nm baš dizela može voziti bez šalatanja, po našim putevim akomotno u 3oj , gdje ćeš se moći spustit ina 50 km/h i samo dodavanjem gasa, bez šaltanja ubrzati i do 120 i više, zavisno od otora, ljetos vozio skoro non-stop u 3oj Octaviu TDI 105KS na relaciji Tuzla_more
Ako malo pazljivije procitas moj post, videces da sam ja upravo to i rekao, da dizel povlaci od nizih obrtaja i da ne moras puno saltati nego ga ubacis u neki visi stepen(4-ta, 5-ta) i to je to. A ako si vozio non stop u 3-oj do mora, onda nisi presao nigde 70-80.
u suštini i nisam, to je neka prosječna brzina bila, ali kad sam htio preticat, SAMO dodam gas, on povuče, zalijepi te na sjedište, u toj istoj 3 oj brzini i za par sekundi (e to je to ubrzanje o kojem pričamo) dođe do 100-110 koliko je potrebno da lako pretekneš, sa mojim tipom, istina smo 70 KS, meni treba da dobro ubrza da bi pretekao i nema tog efekta naglog ubrzanja, nego onako lagano se on zalaufafa dok ne nekako ne dogura do potrebnih 90-110 da bi pretekao neko vozilo koje ide 70-80 po ograničenju
edoze je napisao(la):
dellas je napisao(la):
Isti slucaj je i kod mene, a petom mogu i 40km/h da vozim. Sto se dizela tice, nije mi jasna njihova prva koja sluzi da krenes 2 i po metra i ubacis u drugu...
passat,2006-ta godina 2,0 tdi 140KS,prva mu je toliko kratka da steknes osjecaj da je kao redukcija kod terenaca...ne znam cemu to,kad sam probavao od druga auto,kaze,dok krenes ubaci ga u drugu i onda pun gas...i fkt,kad sam kasnije probao malo prvu zavrtit,lete obrtaji ko ludi a ubrzanja nigdje:icon_rolleyes:
koji ce ti klinac mjenjac sa 6 brzina kad prvu ni ne koristis...
osnovno nepoznvanje tehnike
na niskim obrtajima do nekih 1200-1300 ne pali se turbina, ili ne u punom kapacitetu, odnosno ima tzv."turbo rupa" i naravno da je pri polasku ili u drugoj na tim niskim obrtajima trom, ali kad uhvati više obrtaje i turbina proradi onda povuče ko lud, pri čemu mu nije nijedan benzinac ravan, osim ako nije isto turbak