Sretna Nova Hidzretska godina...

Sretna Nova Hidzretska godina...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Početnik
dragi forumski prijatelji... od srca...
Trozic je napisao(la):
SVIM ČLANOVIMA FORUMA MUSLIMANSKE VJEROISPOVJESTI ŽELIM SRETNU NOVU HIDŽRETSKU GODINU I DA IM DRAGI ALLAH PODARI SVE NAJBOLJE :cool:

ps. kopirah, jer bolje ne bih mogla sama smisliti! hvala trozic!
 
Super Moderator
SVIM ČLANOVIMA FORUMA MUSLIMANSKE VJEROISPOVJESTI ŽELIM SRETNU NOVU HIDŽRETSKU GODINU I DA IM DRAGI ALLAH PODARI SVE NAJBOLJE :cool:
 
Član
pridruzujem se cestitkama...

Bojan je napisao(la):
Čestitam Novu godinu da bude berićetna i hairli!!!


p.s.
Ako može neko samo da mi kratko pojasni kako se obilježava ovaj praznik tradicionalno u vašim porodicama?

Da znam objasnio bi ti...pravi vjernici to znaju jer ga oni obiljezavaju na neki nacin...al ocigledno nisam pravi vjernik...
 
Član
hvala i svim muslimanima sretna nova 1430 hidzretska godina i ev za one koje zanima malo vise o novoj godini.

Muslimanska (hidžretska) nova godina pocinje 1. dana mjeseca Muharema hidžretske godine, a njom se obilježava preseljenje Poslanika Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu. Nova hidžretska 1430.godina nastupa u nedjelju 28.decembra poslije akšam namaza Taj dan će se obilježiti prigodnim vjerskim manifestacijama, učenjem Ku'rana, pripovjedima, mevludima,predavanjima, pa i nekim kulturnim priredbama prikladnim za tu svrhu. Muslimanski vjernici danas, po lunarnom kalendaru, proslavljaju 1.Muharema - Novu hidžretsku 1430.. godinu. Preseljenje Muhameda s.a.v.s. iz Meke u Medinu pripadnici islamske vjere smatraju jednim od najvažnijih dogadjaja islama i od tog vremena računaju svoju eru - hidžru. Datum preseljenja, petak, 16. juli 622. godine nove ere, muslimani uzimaju za nultu godinu. Tog datuma 622. godine završava se mekkansko, a započinje medinsko razdoblje razvoja islama značajno i za samog Muhameda s.a.v.s. Muslimanski kalendar je lunarni, sa Mjesecevom godinom od 354 dana osam sati i 48 minuta, za šest minuta kraćom od astronomske lunarne godine. Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, datum muslimanske Nove godine uvijek pada 11 dana ranije nego prethodne. Tokom tri dekade hidžretska Nova godina dogodi se u svakom godišnjem dobu i pada u bilo koji dan od 1. januara do 31. decembra. Muslimani se drže hidžre pri čemu je nulti datum 16. juli 622. godine sa daljim nizom lunarnih godina pa se ne uklapaju ni u julijanski ni u gregorijanski kalendar. Za preračunavanje datuma muslimanskog kalendara u datume gregorijanskog koriste se posebne tablice.
 
Član
cestitam i ja ali nikad cuo za to !!!!!!:icon_confused: ali sad znam da postoji
pfff kakav sam ja musliman ehehehhehehe
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top