seat ibiza

seat ibiza

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
daj postavi neki klip ubrzanja da vidimo to
čudo od tdi-ja, ne sumnjam ni malo da ide
dobro ,ali druže benzin je što se brzine tiče
uvijek bio broj 1.
 
BHT Ovisnik
jako fina ibiza:icon_smile:
po mom razmisljanju ti mozes s tdi-em uzeti obicnog 1.8 benzinca lako jer imas turbo i visok NM sto te ispaljuje,tako npr sa obicnim 1.9 sdi nemozes nista obicnom benzincu,dok na benzincu turbo cini cuda i logicki je da te jede:icon_smile:
 
Član
i ja sam se klanjo 1.8t motoru dok ga nisam ono maximalno macno na cesti... i neki dan sam promjenio misljenje viva la arl
 
Član
Moj TDI je bio chipovan na oko 140 ks (nisam mjerio pa neznam sa sigurnoscu) mogao sam 2.0 TDI -a da omlatim :icon_smile:

Al ne lezi vraže, stade na semafor kraj mene Seat Leon 1.8 20 VT (180 ks) neki čovjek brat bratu jedno 50 godina ima,

Prvom brzinom idemo paralelno i drugom dok u njega gume ne uhvate grip i onda baj baj :icon_mad:

Posle sam gledao da taj Leon sa 180 ks ima ubrzanje do stoje malo ispod 8 sekundi, tako da ga to čini veoma brzim, još ako se čipa uhhhhhhhhh

1.8 T sa 180 ks je betonnnnnnnnnnnnn ,
 
Član
evo da se malo uključim,
ja lično vozio ibizu, trkao se sa njom, mogu vam reči da je auto brz ko metak, ide ko moj golf koji ima 185 ks,
vidim u nekoliko navrata ljudi spominju nekih 130 ks, ne znam odkud, ovaj auto ima 145 ks, ko išta zna o čipovanju jasno mu je ko dan da TDI 110 ks čipovan prvim stage-om ide na 140-150 ks
dalje vidim ovdje sve (čast izuzecima) neki teoretičari, sve ma ne vjerujem ja i td vidim ja da vas dosta vozi tatine aute po 60 ks a trke gledaju na tv-u i youtube-u pa misle da imaju pravo pametovati
i naravno uvijek je tu "mozgova" koji su ubjeđeni 100% da je benzinac brži od dizela pa kako god i nije to tolika razlika ni ako je turbo benzin, mislim da su honde atmosverci najbolji primjer
dado vam je rekao da je brži od ibize cupre 1.8 T koja ima 156 ks i od leona 1.8T koji ima 180 ks i to je živa istina, ja sa svojim golfom ovog leona "derem" u svakom segmentu, a evo da vam kažem još par auta koje je ova ibiza uzela pa se vi čudite i naprdujte može-ne može:
clio sport (koji god), golf V GTI, mercedes E 500 (300 ks), mercedes clk 230 kompresor, alfa 147 2.0, alfa mito 1.4T
i još bruku tih nekih 'ebenih benzinjara, od ovih merc i GTI V ga prestižu na 130-140 km/h a ovo ostalo ne stiže nikako
opet kažem, teoretičari ako imate taj neki 1.8T ili nešto drugo što mislite da je brzo, bujrum evo golf, ili ibiza, a o gospodinu Ivici da i ne govorimo, stavio vam je čovjek clip pa pogledajte kako dizel ide, a evo vam još jedan klip, isti auto kao Ivicin, uzmite štopericu pa se onda ibretite kako ide "čađo"

http://www.youtube.com/watch?v=QBI8wfY31HM&feature=related
 
Član
Dado druže,

Ibica ti je lijepa i ima potencijala, mali auto puno konja, i to je formula za brzinu, puno sreće i uspjeha i čuvaj je,

Mali savjet od druga Seatovca, ne prepiri se na forumu nemožeš nikada pobijediti ;)
 
Član
Toliko postova a NIKOME nije palo na pamet da napise da su HP (ne, ne govorim o laptopima i stampacima :D ) izvedena vrijednost koja ponajmanje ima veze sa time kako auto ubrzava?? :)
 
Član
Momci,poredite turbo dizela i benzinske motore,turbo dizel mora biti mnogo jaci od benzinca po snazi da bi ga uzeo jer benzinac ako npr ima 150 ks on tu snagu razvija postepeno i kroz obrtaje tj. na 4000 rpm ima recimo 130 pa na 5000 rpm 140 ks na 6000 rpm 150 ks a na 7000 140 ks i on kad presalta u visu njemu obrajti padaju npr na 4800 rpm ali time on i dalje ostaje blizu svoje maksimalne snage za razliku od turbo dizela koji npr. ima 150 ks i tu snagu dobija u momentu i ta snaga mu veoma kratko traje kroz obrtaje i on recimo na 3000 rpm nema ni 100 ks a na 4000 ima 150 a na 4500 ima 110 ks i kad se vozi mora se saltati na 4000 jer nevuce preko a onda obrtaji padaju na podrucije gdje je motor daleko od svoje max snage.

Turbo dizel motor prave lazni osjecaj ubrjanja i sile jer imaju taj famozni ogromni obrtni momenat ali kratko ostaju u rasponu snage i oni su samo brzi od benzina na nekom kratkom sprintu gdje nema opterecenja motora tj. gdje su mali stepeni prenosa i male brzine.Takodje turbo dizle je brzi od benzinca na medju ubrzanjima ali kada je u pitanju trka od 0 i kada se svaka brzina navlaci do kraja tada se tek vidi kako ide benzinac ali se motor mora vuci do crvenog i tek tada razvija pravu snagu.

Takodje koliko god je bitna snaga toliko je bitna i masa auta,odnos klila i konja je najbitniji i masa vozila se nemoze zanemariti na ubrzanjima.

Ako je tezina auta ista i ako su vozaci podjednaki turbo dizel mora imati npr. 150 ks da bi uzeo benzinca slicne kubikaze od 130 ks kada je u pitanju trka od 0 ali ako je to ganjanje po gradu i prelazak iz trake u traku tu turbo dizel od 150 ks moze da uzme i benzince od 170 ks.Na auto putu jasno je svima da turbo dizel jednostano poslije 200 km/h neide vise nikako mada moze i puno vise od 200 ici ali to vise nije to,kod benzinci mnogo brze efektivno ubrzavaju na vecim brzinama.
 
Član
Cudne se stvari nekada desavaju, al i meni se desavalo da budem brzi od auta kojim primirisati nebi smio... Npr. Leon 4 20VT iz Sarajeva, 180 KS serijski, trkamo se 3 semafora, lik mi se ispuca prvom za duzinu, pri kraju druge ja ga vec prestignem i krenem mu bjezati. On ide 7.7 do stotke, a ja 8.7 deklarisano. Kako sam brzi? Il da sam poravnat sa Golfom 3 VR6, ili BMW X5 4.4i sa 7.6 do stotke il Nissan Murano - pustim ga tri duzine i stignem ga opet do 130 km/h. Taj auto bi trebao biti debelo brzi od mene, a ne da se ja igram sa njim. Il recimo BMW 525d - zadnja petica, uzmem ga tri duzine do 140-ak km/h i to vise puta, a lik se ocito trka, sto ti i potvrdi kad otvori prozor i pita koliko to konja ima. Mozda je rijec o losem odrzavanju il neznanju vozaca, al tako je...
 
Član
pa to je lako za vidjeti,samo morate pogledati odnos snage i tezine i lako se moze vidjeti ko ce bolje da ubrzava na tako kratkim relacijama.

Dizel ima kraci mjenjac,taj konkretno tvoj seat je dosta lagan 1125 kg,motor ima 145 ks,ako imas dobre gume i ako dobro kreces i ako dobro vozis to je auto koje stvarno dobro moze ici na tim brzinama do 140-150 km/h

Jer ti sa odnosom snage i tezine imas 127 bhp/toni a to je na tvoj kratki mjenjac veoma opasna kombinacija i za mnogo jace motore koji su u tezim autima.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top