haj mi molim te objasni gdje se nalazi taj magnetni ventil i sta se sa njim treba uraditi, ocistiti ili mijenjati.menso je napisao(la):evo imao sam isti isti problem sa astrom G i u pitanju mi je bio magnetni ventil zbog njega je auto bilo nula jer on pali turbo...
Ma jasta nego je moje auto ali sve kontam je li to 100% jer on kaze da je skidao prvi put kada sma imala ovaj problem prije mjesec i pol dana i kaze da mi je katalizator OK pa sada sve kontam mozda je upravu,a aovako kada cujem price okolo od ljudi sa istim problem i kod sviju problem katalizator bas ne znam sta da radim.Deyo je napisao(la):Čuj ne da ti... je li tvoje auto ? 20KM je skidanje.
menso je napisao(la):Taj ti se ventill nalazi kod mene na astri sa lijeve strane motora odmah ispod senzora protoka zraka i mora se mijenjati najvjerovatnije jer kad ode ode i kod mene je bio otisao i kupio sam polovan 100KM a nov je 300KM, a ne znam gdje je na renaultu pogledaj mozda je na istom mjestu...
Pogledaj temu -Slabo vuce-pomagajte- i na 3 stranici ces vidjeti kako izgleda taj magnetni ventil odnosno ventil turbine jer ja ne znam postaviti sliku...
hajd pa kad pogledas javi...
>>>>A skidaj i katalizator to ti je najlakse provjerit mozda je i do njega ko ce znat.<<<<<
Hvala ti puno na ovako dobrom postu i objasnjenju. Meni sve ponovo lici na MAF jer auto se isto ponasa kao i prvi put. Ovaj dio koji sma uzela je identican onom koji je bio u autu i imam garanciju na njega godinu dana ali ne mogu da vjerujem da on tako lako ode i mislim da ga nesto zezne. Kada sma taj MAF napravial amjstor iz reno servisa mi je rekoa da mi je otisao neki elektroventil za visok pritisak na bosh pumpi i mislim da to bas ima veze sa onim sto si mi pisao ali eto kao taj ventil nije toliko bitan oa neka to sada stoji (tako rekao majstor) pa nisam nista ni radila po pitanju tog ventila jer kaze i on je skup. Sad on sumnja na taj EGR ventil ali taj ventil je ciscen i ne vjerujem da je do njega. Sve mi nekako ima smilsa nakon tvog posta jer bas da se taj MAF tako lako zacepi nema mi logike. Imala sam corsu i jednom sam joj promijenila MAF i skinula katalizator i za tri godine nikad nisma imala problema.besha je napisao(la):Zdravo ako mogu dam savjet sa moje taceke gledista na tvoj problem sa senikom
po mom misljenju glupost je skidati katalizator jer je nemoguce da ima toliko zacepljene da ti toliko gusi auto koliko ti kazes znaci da je zacepljen i toliko imala bi problem i na radu u mjestu
drugo velika vjerovatnoca je da taj MAF senzor koji si vec ugradila opet ponovo lazira protok zraka usljed cega ti osiromasuje smjesu i imas slabu vucu
na turbo punjac nemoj ni pomisljati to je 1,9 motor i on moze da vuce i bez turbine bez ikakvih problema uz neko normalno brdo (nekazem da nema sfrhu i da nije bitna ali za laganu voznju i manje uspone neznatna je pomoc turbine
ako ti se pali lampica na sredini table kako si rekla i prije sam njegdje procitala da si sipala ATF ba da je bilo boljih rezultata obavezno kontrolisi pumpu visokog pritiska
to ti moze biti osnovni faktor tvog problema
a taj poso mozes samo povjeriti majstoru za pumpe visokog pritiska
uz sve to ponovo provjeriti MAF senzor za reno je jako bitno da taj dio bude orginal ili barem jako dobra zamjena
Mene vise moj zeludac boli od ovog auta a da ne spominjem da muzu krv pijem na slamku. Prvo vozila u jedan servis kazu EGR, pa ga ocistili, ali auto bilo jos gore, pa drugi Renault servis i bio je kod njih 3 dana da bi nakon toga auto bilo 100 puta gore i dobila sam dijagnostiku MAF. Kupim MAF promijenim opet s elampica palil, kazu propusi auto, odem propusem i sve ok mjesec dana i opet sve ispocetka.Deyo je napisao(la):Pa idi na dijagnostiku vidi da li prima dovoljno kila vazduha, on se ne začepi, eventualno se zaprlja ili crkne skroz, već on zatvara klapnu i tim reguliše protok vazduha u motor ( tzv protokomjer ) i samim time smjesu goriva i vazduha.
Probaj auto bez MAF senzora tj kad je klapna otvorena skroz. EGR ventila vraća izduvne gasove u motor da se auto brže zagrije kad je hladno, ako je otvoren on nastavi da vraća vruć zrak čime se gubi na snazi, pogotovo uzbrdo. Kada se auto ugrije njemu treba hladan zrak, da izvuče najbolje performanse.
PS ... nisi ti otišla ni M od Majstora