Revolucije za benzinski motor

Revolucije za benzinski motor

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Benzinski motor, umro je, navodi se u vecini. Apsolutno NE, ima ogroman potencijal, kaze Urban Carlsson, CEO iz Ängelholma firma Cargine. Firma ocekuje da ce izgraditi benzinski motor koji je isto tako skrt kao trenutni diesel.

Urban Carlson, CEO iz Cargine, ispituje cetvorocilindarsku glavu motora u laboratoriji za testiranje.
ventili.jpg

Moduli za upravljanje ventila su lako dostupni na vrhu.

Cinjenice:
Osim sto koriste tehniku pneumatski ventili za smanjenje potrosnje goriva, takodje mogu koristiti besplatnu energiju iz cilindara da napumpaju visak pritiska u boce pod pritiskom za kocenje motorom. Visak zatim mogu koristiti za opterecenje motora pri ubrzanju, poput turbo ili kompresora bez pokretnih delova koji uzimaju energiju iz motora.

U teoriji se motor mogao pretvoriti u motor povisene temperature sa dvotaktnim ciklusom, a time su jos veca iskoristivost. Tako postoji potencijal za jos naprednije motore iz Ängelholm.



Cargine je razvio tehnologiju pneumatski upravljanih ventila, ili ti slobodne ventile. Tehnologija je revolucionarna za motore koji pale varnicom, tradicionalni benzinski motor koji se sada takodje koristi za Etanol i CNG.

Smesno je da se razlika u iskoristivosti izmedju etanola i benzina smanjuje. Tako da je buducnost u etanol motorima, istovremeno svetlija.

Prema Cargine-u je realno smanjenje potrosnje benzina u cetvorocilindarskom motoru od 2000ccm i 20 posto u 5 litarskom V8 je 30 posto, ako cemo koristiti vazduhom upravljani ventil. Tehnologija omogucava koriscenje odredjenog broja cilindara u isto vrijeme i daje potrebno optimizovanje sagorevanja na trenutnom opterecenju.
Tada bi bilo iskoricena tehnologija u punom potencijalu.

Danas postoji nekoliko naprednih sistema za kontrolu ventila u motoru. BMW Valvetronic je jedan od primera, ali to utice na sve ventile posto su na jednoj bregastoj osovini, dakle resenje tehnicki ispod Cargine-ovog resenja. Ovde naime posoji,uz svaki ventil imodul sa malom kontrolnom jedinicom gde je ubacen manji ventil ,kontrolni ventil glavnog ventila i to uz pomoc komprimovanog vazduha. Takodje je moguce promeniti faze ventila izmedju svakog ciklusa sagorevanja.

Cargine ocekuje povecanje cene za oko 200 € za cetvorocilindricni benzinski motor i to znaci jeftiniji i laksi motor nego ekvivalentan diesel. Dakle tehnika je za poprake i odrzavanje mnogostruko jeftinija od danasnjih.

Ako bi se recimo morao promeniti upravljacki modul, nije bitno komplikovanije nego izmena svecica.

Kada govorimo o etanol kao sto je i normano, naravno, Saab je buduci klijent i sve postaje jos verojatnije kada je Christian von Koenigsegg u vrhu odbora iz male Ängelholm-bazirane firme a uskoro i SAABa.

Imamo rezultate iz test motora proizvodjaca i primili smo pozitivan odgovor, tako da ocekujemo revoluciju u 2012, kaze Herman Jonsson, koji je voditelj projekta za prodaju i marketing na Cargine.

http://www.cargine.com/

Po prvi put opisana tehnologija na Balkanu specijalno za bhtuning.com od izvestavaca iz srca tehnologije :)

Pozz
 
Član
:cool: Svaka cast! Imamo insidera sada :D koliko znam, dosadasnji problem sa uvodjenjem ovakve varijabilne kontrole je bila upravo brzina otvaranja/zatvaranja, i naravno, sama pouzdanost sistema?
 
Član
To je sve reseno i prati bez problema do 15K rpm. Posto nepostoje nepostoji bregasta osovina iznad, nepostoji nista sto bi moglo da izazove havariju cak i ukoliko bi doslo do "poguravanja" ventila odozdo od strane klipa. U sustini, malo su iskopirali hidraulicno upravljanje krilaca SAAB JAS39 Gripen aviona koji specijalnom konstrukcijom hidraulicnih ventila uspeva da promeni ugao predjih krilaca do 200 puta u sekundi. Elem, par inzinjera iz SAAB AeroSpace su honorarno odradjivali projekat uz zameni za deonice firme. ;)

Sad je samo pitanje sta ce Kristian da odluci, da li ce tehnika ici prvo u nove SAAB motore ili u Köeningegg. Licno verujem da ce ici u siru komercijalizaciju tj. u SAAB motore.
 

MTR

Član
Ovo je vec odavno patent ( ako se ne varam iz 1972 ili 1974 godine ) samo sto niko u to vrijeme nije imao dovoljno sredstava za daljnje razvijanje , a u osnovi nije bilo ni potrebno.
Doduse koristice sistem iz avio industrije tako da to nece predstavljati problem , po meni je ovo super , i sto se tice pouzdanosti ako uspjeva do 200 puta u sekundi promijeniti ugao , a sve preko hidraulike i to jos na krilcima koja stabiliziraju let gripena mislim da ce na motoru biti sasvim ok.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top