Provjera struje u autu?

Provjera struje u autu?

Poz narode , na cukici mi uzasno varira napon kad je auto upaljeno a odavno sumnjam da mi nesto s strujom nije ok pa me zanima gdje najtacnije u Sa mogu provjeriti jel sve ok? Cukica nije neke marke tako da se jos ne prepadam oko toga jer ne znam da li je ona opste tacna al neku suhu imam odavno da mi struja varira , na cukici cas pokaze 13.9 -14 pa nekad padne na 13 pa se digne na 13.5 a ako se ne varam auto kad radi treba da bude neki napon od 13.9-14?

konstantno treba da bude na 14V nema veze bila upaljena svijetla ili ne znaci ako je ok alternator
btw ja mislim da su kod tebe četkice pri kraju ili su ti se usjekli kolektori negdje oko 50KM da to popravis na vrijeme jer ako stanes gdje u putu racunaj da ces na svom akuu preci oko 100 Kilometara
Moj savjet bolje pogledaj sada dok se vozas sada po nekim kracim relacijama nego da ti se desi na duzim relacijama ;)

Zbog toga i pitam jer bi trebao na more ici nekad za 20tak dana pa da rijesim ako je problem neki , isto tako sto sam primjetio kad sam radio veliki servis a to je da mi se remenica preko koje ide kais za alternator i kompresor klime deformisala tacnije dosla je malo kao jaje i na njoj gdje naleze kais ima par malih ostecenja , da li to moze prouzrokovati da ne puni pravilno zbog nepravilnog oblika?

ako ti je remenica jajasta mogu ti veoma lahko otici lezajevi i onda ce ti se pojavit buka da neces cut motora kako radi od buke koju stvara alternator
remenicu ako nemozes nac drugu nju moze dobar tokar sredit a takodjer on ravna i kolektore zavisno koliko su oni usjeceni ako su preko 2mm onda se kolektori mjenjaju ;)

Aha ok hvala ti puno , remenica je nekako cudna izjazila se unutra al onaj vanjski dio jos lici na krug ne znam od cega se to moglo desiti bas cu uslikati