Profit Škode pao skoro 62%, Volkswagenov za 81%

Profit Škode pao skoro 62%, Volkswagenov za 81%

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
skoda%20fabia%20dynamic%20sport%20kit.jpg

Češka fabrika automobila "Škoda auto" ostvarila je u prvom polugodištu ove godine čist profit od 2,7 milijardi kruna (105,8 miliona evra), što je 61,7 odsto manje nego u istom periodu lane.

Promet je istovremeno opao 19,7 odsto, na 89,7 milijardi kruna, rekao je agenciji ČTK portparol "Škode" Jaroslav Černi.

Kompanija je od januara do kraja juna prodala 329.641 automobil, 10,1 odsto manje na godišnjem nivou.

Rezultati poslovanja su pod direktnim uticajem aktuelne svetske ekonomske krize. "Škodi" je, doduše, opala prodaja za više od 10 odsto, ali je svetsko tržište automobila u istom periodu zabeležilo pad od 17,7 procenata.

Kompanija je tokom drugog tromesečja uspela da uspori pad prodaje, koji je u prva tri meseca ove godine bio 17,5 odsto. Svetsko tržište je u tom periodu opalo 20,7 odsto na godišnjem nivou.

Manje loše rezultate od rivala, "Škoda" je ostvarila zahvaljujući prodaji "staro za novo", u kojoj se, u više zemalja, uglavnom prodavala "škoda fabija".

S obzirom na potražnju "Škoda" je znatno redukovala proizvodnju. Firma je u svojim fabrikama u prvih šest meseci ove godine proizvela 247.064 vozila, što je 30,2 odsto manje nego u istom razdoblju lane, prenela je ČTK.

Profit "Folksvagena" u prvih šest meseci niži 81 odsto



Profit nemačkog "Folksvagena" (Volkswagen) opao je u prvih šest meseci ove godine za 81 odsto, na 494 miliona evra, saopštili su predstavnici kompanije.

Prošle godine u isto vreme, "Folksvagen" je zaradio 2,5 milijarde evra.

Najveći evropski proizvođač automobila u junu je prodao šest odsto više putničkih i privrednih vozila nego u istom periodu lane, ali mu to nije pomoglo da anulira loše rezultate iz prethodnih meseci. Ukupna prodaja u prvom polugodištu je opala za 9,4 odsto, na 51,2 milijarde evra.
vw%20touran%20match-7.jpg

U drugom tromesečju profit kompanije je na godišnjem nivou opao za 83 odsto, na 283 miliona evra. Tromesečni promet je smanjen za 7,7 odsto, na 27,2 milijarde.

"Folksvagen" se ne nada da bi ukupna prodaja ove godine mogla da premaši prošlogodišnju. Prognozu za ostatak godine, firma ipak nije objavila zbog "nestabilnog razvoja tržišta".
 
Početnik
:lol::lol::lol::lol:

balkanci dosli pameti i odma vw zabiljezava pad profita...:lol:

osvjestava se narod..;)
 
Član
manji, al svejedno profit.. dok neki bankrotiraju njima padne za 81% i još se normala drže iznad prosjeka..
 
Član
Samo da se zna ovdje pise pad profita , a ne da su usli u minus tj. samo manje zaradjuju a posluju u plusu;)
 
Član
Ne dotice me sto im pao profit....imaju oni jos u sefu koliko hoces, jeste manji, al je profit...Jos imaju dosta pa prodaju na akcije :D
 
Član
Eto oni u krizi ostvarili manji profit...dok neke firme vise uopste ne postoje...

Za VW ja se ne bojim...
 
Član
erol_brcak je napisao(la):
tibor987 je napisao(la):
Trozic je napisao(la):
ja uzeo fabiju na akciji :cool:
ako im nastavi kriza biće još povoljnije

I to ucini zakleti hondas...VW, bjezte, pojest ce vas Cesi :D

Evo ja citam i ne mogu vjerovat,pa Trozicu brate,sta ti bi,Fabiju uzeo :icon_eek: ccc

:D


nema više honde dok sam imao preludu bilo je super jer je bila uvežena iz njemačke i očuvana max sad kad je slupana moram nabaviti drugo auto
a u bosni nema hondi naći i ako šta ima to je polvono treba ulagati a cjene svega visoke nema servisa i održavanje za mene preskupo,
jbg. lako je reći što nisi hondu kad razmisliš s ekonomske strane tako je auto totalno neisplativo naročito ako je đe kucneš udariš čekaš djelove po par mjeseci dotle auto stoji,za fabiju je jeftino održavanje i djelovi i ima ih skuplje je bilo održavanje za moju preludu iz 86te ili civica iz 95te to znam provjereno...



A vw bi mogo lako prevazići krizu nek ponovo pokrenu proizvodnju golfa 2 u TASu i iće ko halva :D
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top