Problem sa socivima(lock)

Problem sa socivima(lock)

Član
Pozz imam problema sa socivima u farovima ja mislim da je do njih ubacio sam danas xenone h1 6000k i radi sve za 5 al cekao vecer i odem se provozati pa vise vidim sa halogenom nego sa xenonom baca mi socivo neku ruzno plavo zutu boju nemam pojma ni sam sta je a ne vidim niti metar i pol ispred sebe ... Zna li netko kako to da rjesim imali neki nacin da progleda kako Bog zapovjeda ?

Član
RE: Problem sa socivima

to su neke ocito lose lece. nedavno je kod mene bio momak sa tricom za koju je kupio neke turske ili kineske farove sa lecama. svjetlost mu je bila plavo/zelena i on je kontao da je do xenona a ustvari je bilo do leca. kolega mu je ugradio druge lece i vratili smo mu xenone nazad i dobio je na kraju potpuno druga svetla, od boje do osvjetljenosti. kod tebe su lece problem 1000%

negdje sam nekad procitao da je neko imao slican problem, bilo do leca ali imale su s unutrasnje strane neku foliju zelenkastu naljepljene, momak rastavio i odljepio to, sve mu bilo super nakon toga...

pogledaj da slucajno nije do toga.......

zna se desiti da je zaprljala leca iznutra od otparavanja sijalica kojekakvih,kod mene su oni farovi imali problem sto su bacali zutu svjetlost...ali je to do leca 100% sto emir kaze..
skini lavu lece i stavi mu cvike,hehehe

Član

Imas zadnji dio sociva u kom stoji sijalica, to ti ne valja 100 %, to izgleda kao solja recimo, moze biti metalno moze biti metalizirana plastika. Taj dio ti odbija i fokusira svjetlo od sijalice na socivo pa onda socivo rasporedjuje svjetlo.

Socivo moze biti prljavo ako je u tom socivu nekad pukla sijalica ili ako je pustao vodu, ali se to vidi s vana cim pogledas u njega.

Headlight_projector_schematic.png

E ovaj "Reflector" ti ne valja.

Član

a negine mi nikako kupit nove lece.....nego smijuli se krpom brisat da probam?

unutrasnjost lece (reflector na slici) ti je kao i sjenilo fara, vecinom, jako osjetljivo, tako da ako ces cistiti moras jaoko pazljivo...
a i vidjeces okom ako je ono zaprljano..... znaci ako nema sjaja vec je mat onda je do njega....

Član

Ne smije se brisati krpom a cisti se ovako:

1. Prelijes ga komplet sa tecnoscu za sudje sacekas malo 10 - 20 sec,
2. Isperes u kadi sa malo toplijom vodom,
3. Opet prelijes sa tecnoscu za sudje i opet sacekas 10 - 20 sec,
4. Opet isperes sa toplom vodom,
5. Isperes sa destilovanom vodom,
6. Osusis brzo sa fenom.

Savjetujem da ne diras nicim unutra, ni prstima ni bilo kakvom krpom. Sve zavisi kako je napravljeno, neka se mogu brisati a neka potamne cim pipnes bilo krpom ili prstom, pa da ne bi provjeravao pa ostao i bez tog sto imas operi samo onako kako sam ti napisao i ako ne spadne to sto ima na njima nema nista od njih.

Jedina alternativa novima je CHROME SPREJ, sa kojim jedno ispadne da valja a drugo onako, povrsina mora biti savrseno glatka i cista kad farbas ovim i posle njega ne smijes takodje dirati.

Sa ovim chrome sprejom ces dobiti onako osrednji rezultat, svjetlice al nece biti bas kako treba nego malo zaguseno, zato sto on ne ostane bas sjajan ko na slici :D a taj dio sociva, ako hoces da valja mora da bude bukvalno kao ogledalo, ili kao ispolirano srebro.

Član

slobodno rastavi farove i ocisti sve iznutra fino krpom, ja sam cistio svoje lece i sjenila iza leca, bude crno sve od sijalica, ja cistio razredjivacem i nista se nije sjebalo.
razlika je itekako vidljiva nakon ciscenja...

Član

budi pazljiv kad budes cistio far. na sestrinom pug 206 bio zaprljan far, i ja napravim smjesu od tople vode i tablete za pranje sudja, i naspem to u far i promuckam. to sam procitao na jednom diy-u na ovom forumu. kad sam izbacio tu smjesu iz fara, vidim da je skoro pola fara oljustreno. i sad moram kontati kako da rastavim far, i ponovo farbam necim.
zato, pamet u glavu:icon_smile:

Član

ma kakve tablete neku finu krpu i malo za sude i vidit cemo nema se sta vise radit na tome....