Pripremite se za zimu

Pripremite se za zimu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
zimska%20oprema3.JPG

Kontrole zimske opreme prama Zakonu o Osnovama sigurnosti saobraćaja policajci rade od 15. novembra do 15. aprila naredne godine. Snijeg je pao mnogo ranije, pa će za sada saobraćajci samo upozoravati vozače zbog njihove lične sigurnosti. A patrole će kako su nam kazali saobraćajci davati savjete koji se tiču zimske opreme na terenu.

Inače u zimsku opremu spadaju lanci za snijeg te gume čija dubina gazećeg sloja mora biti najmanje četiri milimetra. Za autobuse i kamione obavezni su lopata te vreća sa pijeskom teška od 25 do 50 kilograma.

- Mi ćemo kao i svake godine patrolirati na planinskim prevojima, kao što je to na primjer Raštelica na Ivan sedlu, i Nišićka visoravan. Tu je obavezna upotreba lanaca, čak postoji i saobraćajni znak koji ukazuje na to. Ona vozila koja to ne ispoštuju biće isključena iz saobraćaja - kazao nam je Elvedin Muratspahić, pomoćnik komandira Saobraćajne policije KS.

Vozači koji nemaju zimsku opremu mogu biti novčano kažnjeni sa 40 KM, a policajci su napomenuli da su zabranjene gume sa ugrađenim ekserima. Saobraćajci tokom kontrole mjere dubinu šare na gumi pomoću šublera.

- Apeliramo na vozače da se ranije pripreme za zimu, većina ih je vjerovatno to i učinila. Sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu - dodao je Muratspahić.

Na vozilu ne smije biti snijega i leda

Tokom zime često se mogu u saobraćaju primjetiti vozila prekrivena snijegom i ledom.

- Vozilo mora biti kompletno očišćeno. Vozači često očiste samo dio šoferšajbne zbog vidljivosti. Komadi snijega i leda koji se nalazi na vozilu mogu sletiti prilikom naglog kočenja. Tada se može oštetiti vozilo ili izazvati saobraćajna nezgoda. Vozači koji na vozilima imaju nakupine snijega i leda mogu biti novčano kažnjeni sa 40 KM - kazao nam je Zdravko Mišanović - pomoćnik komandira Saobraćajne policije KS.

Član
vec sam zamjenio, ali nije mi jasno ovo za lance koji ce mi vrag? Nit ih znam stavit, nit imam ikad potrebe da ih stavljam...

Član
Astra je napisao(la):
vec sam zamjenio, ali nije mi jasno ovo za lance koji ce mi vrag? Nit ih znam stavit, nit imam ikad potrebe da ih stavljam...

pa dobro, mozda tebi nikad nisu trebali..
al meni bgm, skoro svaki dan kad je bas snijeg, mercedes...zadnja vuca..
a lance staviti...nista lakse;)

Član
e ovo sto se tice snijega na automobilima treba kaznjavati,vidjao sam ''pilote'' koji ociste samo malo staklo-ko' u tenku
i voze...

Član
cuj lanci obavezni
pa sta ako imam 4 zimske gume i pogon na 4 tocka,opet lance da vozam po gepeku,taman posla

Super Moderator
lov2xlr8 je napisao(la):
cuj lanci obavezni
pa sta ako imam 4 zimske gume i pogon na 4 tocka,opet lance da vozam po gepeku,taman posla

e bas mi to pade na pamet
po njihovom sad i u dzipu moras imati lance a na ovom prevoju ih cak moras postaviti inace kazna wtf

al morate priznati da je zanimljivo kad vam se nakupi snijega na prednjem dijelu auta i onda vozite brzo pa onaj snijeg prsti preko auta :D

Član
allroad je napisao(la):
lov2xlr8 je napisao(la):
cuj lanci obavezni

e bas mi to pade na pamet
po njihovom sad i u dzipu moras imati lance a na ovom prevoju ih cak moras postaviti inace kazna wtf

al morate priznati da je zanimljivo kad vam se nakupi snijega na prednjem dijelu auta i onda vozite brzo pa onaj snijeg prsti preko auta :D

Ma mislim da je to obavezno samo za autobuse,kamione i ostala teretna vozila ;)

"Tu je obavezna upotreba lanaca, čak postoji i saobraćajni znak koji ukazuje na to"...

Mahsus prije nego krenes uzbrdo parkiraj auto pored puta i izgubi 2sata montirajuci lance... yes, of course...

"Tu je obavezna upotreba lanaca, čak postoji i saobraćajni znak koji ukazuje na to"...

Mahsus prije nego krenes uzbrdo parkiraj auto pored puta i izgubi 2sata montirajuci lance... yes, of course...

Član
a ne vazi za terence,ja sam pricao sa drotom koji me u to ubjedjivao,4 zimske gume i pogon na 4 tocka i jos da lance imam u gepeku,ma nidje veze

IGY

Član
danas sam se zimski opremio
celicare su tu sve 4 nove zimske gume i sta me briga
ubacicu koji lanac radi murije samo :lol:

BiT

Član
Jesam ja pogresno shvatio ili dosta ljudi ne zna da su lanci u gepeku obavezna zimska oprema?:icon_question:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.