Povratak Trabanta?

Povratak Trabanta?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
0118007.17.jpg


Malen, izdržljiv, pun simbolike i bogate povijesti, Trabant je automobil koji je obilježio razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, posebice u državama komunističkog bloka. Prvi primjerak proizveden je daleke 1957. godine, a u studenom će brojni entuzijasti obilježiti pedesetu obljetnicu nastanka čuvenog "plastičnog" automobila.

Ima li boljeg trenutka za rađanje ideje o oživljavanju legendarnog Trabija? U njemačkoj kompaniji Herpa, koja je nedavno otkupila prava na marku Trabant, uvjereni su da je kucnuo čas za ponovno rađanje automobila koji se, u gotovo nepromijenjenom obliku, proizvodio gotovo tri desetljeća.

Herpa je inače poznati proizvođač minijaturnih modela stvarnih vozila (automobila, kamiona i zrakoplova). Ove igračke nadaleko su poznate i priznate u svijetu kolekcionara, ponajprije zbog činjenice da proizvođač pazi na svaki detalj. Herpin izložbeni prostor tijekom salona u Frankfurtu krasit će i jedan New Trabi, izrađen u omjeru 1:10. Posjetiteljima će se, u sklopu promidžbene akcije, podijeliti i određena količina manjih kopija u omjeru 1:87. Cilj je ispitati "puls" javnosti, odnosno provjeriti ima uopće smisla pokretati proizvodnju takvog automobila.

0119007.17.jpg


Hoćemo li nakon Bube i Minija dobiti još jednog povratnika na svjetsku scenu? Pitanje je jesu li nove generacije vozača uopće spremne prihvatiti osuvremenjenu verziju modela koji su, silom prilika, imali njihovi roditelji, možda i djedovi. No ako ga već namjeravaju oživjeti, nadamo se da serijski model neće izgledati poput Trabanta na prikazanim animacijama, koje djeluju poput rada ne odviše talentiranog osnovnoškolca. Ipak je bolje da se legendarnog Trabanta sjećamo s nostalgijom, nego da osuvremenjena inačica doživi fijasko. Doduše, u Herpi tvrde da je ovo samo radna verzija, podložna promjenama...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top