Porsche preuzeo kontrolu nad Volkswagenom?

Porsche preuzeo kontrolu nad Volkswagenom?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Putovanja.ba
Administrator
Porsche je krajem jučerašnjeg dana objavio kako je kupio dodatnih 4,89% dionica Volkswagena čime je s 35% preuzeo kontrolni udio u najvećem njemačkom proizvođaču


Ovim je potezom Volkswagen postao dio Porsche Automobil Holdinga, a Wendelin Wiedeking, porscheov šef, je ovom prigodom izjavio kako cilj stuttgartskog proizvođaača ostaje povećanje udjela u VW-u na preko 50%. Također dometnu je kako Porsche namjerava nastaviti te intenzivirati suranju s VW-ovom upravo te kako se nada brzom i uspješnom rješavanju sukoba koji su u posljednje vrijeme često nastajali između vodećih ljudi obaju proizvođača. Naime, u VW-u strahuju od prevelikog utjecaja i uplitanja Porschea u unutarnje procese i odnose VW-a, o čemu smo vas i mi u nekoliko navrata ranije izvješćivali.

Nadalje valja spomenuti i kako je Porsche sada dužan ponuditi obvezujuću ponudu i za Audi, dio VW grupe. Wiedeking je komentirao kako Audi smatra integralnim dio VW grupe te kako ga nema namjeru izdvajati iz nje. Naime, neki strahuju kako bi se Audi, u želji za tzv. pomicanjem up-market, i Porsche, svojim širenjem ponude, mogli naći kao konkurenti na tržištu. U toj bi situaciji Audi svakako mogao izvući deblji kraj.

Nikako ne smijemo zaboraviti niti na Donju Sasku, po veličini udjela od 20-ak posto drugog VW-ovog dioničara, koji namjerava zadržati svoje dionice te time, sukladno zakonu, zadržava pravo, unatoč kontrolnom udjelu, blokirati svaku Porscheovu odluku. Ne moramo niti spominjati koliko se time situacija oko preuzimanja i budućeg upravljanja VW-om dodatno komplicira.
 
Putovanja.ba
Administrator
Vec eksperimentisu

porsche_golf_in_works.jpg
 
Član
Meni totalno spaljen ovaj Porsche golf koji ima guzu po bocnoj crti ko civic stariji hehehe...bilo bi ludo ovo na cesti vidit hehehehe :D
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top