Pomoc u vezi poliranja Chroma/priglavci na busilice ili slicno

Pomoc u vezi poliranja Chroma/priglavci na busilice ili slicno

Član
Pozdrav forumasi :)
hocu da ispoliram neke chromirane dijelove od oldtimera (karambolke, lajsne, maske i slicno) obzirom da su karambolke dosta velike i da su s vremenom dosta izgubile i sjaj i navukle nekakvih pjegica, trebao bi neko rjesenje da to rucno ne radim.
Da li postoje neki priglavci kao cetkice koje idu na busilicu ili brusilicu pa da tako mogu da poliram? gdje ima toga za kupit?

Planirao sam poliranje izvest u dvije faze prvo ocistit od cesitoca sa purol pastom, a zatim preci sa Sonaxovom pastom za chrom i aluminijum....

Hvala unaprijed

Član
u brckom sam trazio, medjutim samo sam nasao za polir masine, i ajd sto nemam masinu za poliranje, nego su sve te sto idu na polir masinu velike ploce/cetke...

Član
trebao bi naci neku prodavnicu koja ima 3M-ove proizvode, oni imaju u svojoj ponudi raznoraznih nastavaka

mozes nesto improvizovati, recimo da kupis najmanji nastavak za polir masinu, to ti je onaj skroz mali,i kupis papir ili spuzvu za taj nastavak, sve zavisi sta tacno hoces da radis. Zatim nadjes odgovarajuci saraf koji se moze zavrnuti u nastavak za polir masinu, zavrnes fino, a glavu sarafa osjeces brusilicom i stavis u busilicu i eto. Onaj mali nastavak za polir masinu moze i busilica da vrti. Nadam se da si me skontao

Član
skontao :) hvala puno na savjetu, potrazicu. Kod nas ima Mark trade u njemu ima nekih proizvoda od 3M, pa cu ponovo potraziti kod njih, mozda je nesto novo doslo..

Član
Sve sto je Armin rekao stoji Te pjegice su hrđa i nju prvo moras izvuci necim tipa arf vim i ostali grubi deterdjenti pa tek onda polianje Vratice se kasnije opet Kuburio sam sa tim davno

Član
necete vjerovati kako u tim slucajevima radi ona pasta sto se s njom ruke peru, ona dodje u onom manjem pakovanju, pakovanje kao gel za kosu ili nesto slicno. Vecinom to koriste automehanicari ili neki drugi koji bas prljaju ruke, naziv uvijek bude pasta za ruke. Stvarno bi se iznenadili kakav ona ucinak daje, nece ostetiti cak ni frisko ofarbanu plastiku a kamoli neki drugi materijal, a cisti samo tako. Jedne prilike sam radio jedan motor ( dvotockas :icon_biggrin: ), trebao ga polirati i prvo sam ga odmastio i ocistio s tom pastom, dobro oprao. Vlasnik nije vjerovao da ja taj motor jos nisam ni poceo polirati, znaci efekat je jebacki:cool::cool:

edit: nasao sam sliku, evo pogledajte kako se sija nakon ciscenja s onom pastom

Uploaded with ImageShack.us

Član
zavidan rezultat :D
ja sam rucno uzeo krpu i purol pastu, ali ona samo skida prljavstinu, a sjaj nije bas poboljsan...
Bit ce metoda probanja :D

Član
I od mene preporuka za pastu za ruke, mada ja ne bih rizikovao sa plastikom. Ja dobro istrljao kraj auspuha sa njom, ma sjaji se ko nov, samo to, nikakvo poliranje. A baš ću i ja probati da usjajim krom oko maglenki kod sebe sa pastom.

Član
s istom pastom sam ja trljao i auspuh i ostatak motora, eto vidite kako se rezervoar sjaji, nije ga izgrebalo sekunde. Doduse na ofarbane dijelove nisam stavljao direktno pastu, nego sam pomijesao sa vodom;)