Član
zen3dom je napisao(la):xrx je napisao(la):zen3dom je napisao(la):p.s. ne postoji program pomocu kojeg je moguce pobrisati sve, ali ama bas sve podatke sa HDD, postoje oni koji pobrisu prividno i oni koji to malo vjestije pobrisu, ali sto kazes emire da ga pobrise kao na fabricki je apsolutno nemoguce, kako teoriski tako i prakticno......
Takvi programi postoje i to se zove low-level formatiranje. Ti se programi mogu naci na proizvodjacevim stranicama (zavuceno malo ali to MORAJU imati) i ne moze se koristiti za druge prozvodjace. On ima dvije mogucnosti a to je da ti pregazi citav disk sa nulama ili samo prvih i zadnjih par MB (cime ti pregazi MBR sto je u vecini slucajeva dovoljno).
Jednom mi je pri prosirivanju particije pao partition magic i samo ga je low-level format mogao spasiti. Izabrao sam ovu opciju da obrisem prvih i zadnjih 300 MB i to je trajalo citavih 6 sati. Ko zna koliko traje puni low-level format. Naravno morao sam komp spojit na UPS jer ako u toku rada nestane struje onda mozes bacit disk slobodno.
Nakon low-level formatiranja moras ga opet formatirat u neki file sistem jer pobrise i partition table i sve zivo.
I da, low-level format ti moze ukloniti neke bad sectore koje su oznaceni u partition table kao takvi, a fizicki su ispravni (a vecina bad sectora su takvi)
svaka cast na ovome, veoma strucno, samo nista tacno,,,,,, BAD SECTOR nauci sta je, kao i to da ga je nemoguce sanirati.....
ne bih se raspravljao beze po temi ali kada saznas full strukturu diska i kako se zapisuje "1" i "0" bice ti jasno zasto se ne moze nikada vrnuti na staro......
hmmm ko sto rece nije mjesto za ovo ali nisam mogao odolit kad me neko pravi budalom
http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting#Low-level_formatting_.28LLF.29_of_hard_disks
pa malo prostudiraj...pricas o necemu sto nisi nikad ni vidio ni radio sa tim,a sve na usnovu necega sto si citao po nekim magazinima i portalima...
hvatas se za banalne stvari (koliko svaki sektor ima jacinu magnetnog polja) Svaki zapis i citanje diska smanjuje maksimum magnetnog polja i naravno da nece biti identican novom "bas-bas". Ovo gazenje sa nulama je racunaru isto kao da je dobio nov disk jer controller nece slati OS-u jacine polja nego 0 ili 1. A treba dosta vremena proci pa da disk nije u upotrebi zbog toga sto mu je oslabilo magnetno polje (ako je u pitanju nesto kvalitetno naravno). To je isto da kad sjednes u novo auto i kazes da ono nije vise novo jer je musterija prije tebe otvarao vrata...
Za tvoju informaciju, bad sector je i sector koji OS nije uspio vratiti nakon error-a zato sto nema pristup tim stvarima kao low-level format (nije ni on svemoguc). OS pristupa sektorima a low-level pristupa svakoj magnetnoj jedinici i to je jedina razlika... Low-level format ce pokusati taj dio diska vratiti (kao sto rekoh bad sector ne mora znaciti fizicko ostecenje) i ako ne moze onda ce ga bukvalno "iskljuciti" tako da ti nijedan OS nece prepoznati da je nekad bilo bad sectora na disku (kad se bude pravila file system tabela). Znam to jer znam ljude koji su diskove koji su poceli oksidirat prodavali tako sto su im na taj nacin sakrivali bad sectore...
Sto se tice strukture diska...sjedim za racunarom 20 godina i to najveci dio dana, prosao sam i glupi fakultet na kojem sam morao ovo napamet znati... valjda znam o cemu pricam...i to o strukturi diska nema bas nikakve veze sa ovim sto pokazuje da bacas neke price koje si procitao na nekom portalu ili magazinu...
haj zdravo :icon_exclaim: