Poliranje usisa

Poliranje usisa

Član
Čistio sam EGR ventil kod svog Golfa 5.Kad sam ga skinuo imao sam šta i vidjeti kako je bio prljav i začepljen.Eh sad pošto ja nemam uslova za skidanje usisa i čišćenje istog,i treba mi neko u Sarajevu da to zna odraditi kako treba,jer strah me da mi od one prljavštinje i naslaga čađi i masti ne desi se kakva havarija u motoru.Ako ima neko nek mi javi na PP i koliko bi to para koštalo.

Jedino što sam primjetio da nakon čišćenja EGR ventila vjerovali ili ne auto slabije ide i više dima baca:icon_question::lol:

Usput zna li neko i isključiti javljanje greške EGR-a kad se isti začepi da nema svoju funkciju???

Molio bih samo konkretne odgovore ko ima iskustva sa tim,a ne ono rekla-kazala...
dsc01450w.jpg

dsc01452a.jpg

dsc01451s.jpg

dsc01453d.jpg

Član
150 hiljada...Redovan servis sve radio,prva ruka...

I poslije ovoga nešto kontam.Sve je to ok raditi redovne servise,izmjena ulja,filtera i ovo standardno,ali zar ne bi trebali pod redovan servis uvesti i neke ''malo veće'' zahvate,tipa čišćenje EGR ventila,usisa,turbine,razrađivanje kliješta kočnica i šta ja znam čega već na nekim autima...Mislim da bi se tim potezima uveliko doprinijelo da se produži vijek trajanja ...

Član
a ko bi te iste dijelove prodavao? mora se od neceg zivjeti a ako ne od prodaje auta onda od servisa

Član
ja sam jednom kod majstora cistio egr ventil , desavalo se da preko 3000 rpm izbaci gresku na motoru , nakon ciscenja radi extra goni do blokade :)

e sad majstor mi je preporucio neke aditive od 4-5KM da sipam jednom mjesecno na pun rezervoar i kao da cu sa tim odrzavati cist egr i injektore ....
tako sam i uradio , auto vuce ko blesavo i no problems :icon_biggrin:

Član
Isti ti aditivi si jako agresivni. Možeš ih sipati svako mjesec dana ako preliš 10000 km mjesečno;)

placebo efekt:D

Član
Lexillium ovo je katastrofa. Ja sam na mom Stilu takodje cistio i nije bilo ni priblizno ovako ali na kraju sam odlucio da ga blokiram/zatvorim. Uglavnom, na Fiatovim JTD motorima je moguce zatvoriti ga bez da prijavljuje gresku i nakon toga poprilicno bolje ide. Vec noviji Multijet motori "ne daju" da se zatvori i prijavljuju gresku.

Citao sam da noviji motori takodje slabije idu nakon zatvaranja jer je ECU podesen tako da ako zatvoris EGR on ukljucuje neki smanjeni rezim snage. Ne znam kako je kod TDI motora ali pretpostavljam da je ovo zadnje po tome sto ti kazes.

Ja ga na tvom motoru ne bih zatvarao skroz, ne gine ti znaci ciscenje svakih 4-5 mjeseci

Član
Ja sam ga bio zatvorio kod sebe na Golfu i vjerovali mi ili ne auto dosta bolje vuče,tiše radi i ne baca trunke dima !!!

Uopšte nije nikakav placebo niti šuplja,ali mi je nakon 10-tak km izbacio gresku...:icon_confused:

I sad ganjam da to nekako pokušam da uradim opet a da ne prijavljuje grešku

Član
Pa kazem ti, na nekim motorima (obicno "starijim") kad se zatvori auto bolje vuce, posebno iz niskih obrtaja. Raspitaj se konkretno oko tvog motora da li ima kakvih posljedica ili ne, ako nema onda odmah zatvaraj.
Po meni najlakse i najbolje ti je to uraditi pomocu dijagnostike, znaci prvo pratis parametre sa otvorenim EGR-om (u voznji) a onda ga zatvoris pa vidis ima li promjena

radio sam to na golfu V,jedostavnije odraditi nego na G IV (lakse se ocisti usis,pregledniji i pristupacniji dok je kod cetvorke puno koljena i krivina)...s tim da je kod jednog golfa i nakon ciscenja prijavljivalo gresku nakon predjenih km,zamjenili ventil,ponistili je i greska se nije vise vracala,kupljen u ASA-i nesjecam se dobro cijene,mislim da je bio oko 210 KM...uglavnom da se srediti da bude bez trunke masti i prljavstine

Član
AldinShpura je napisao(la):
radio sam to na golfu V,jedostavnije odraditi nego na G IV (lakse se ocisti usis,pregledniji i pristupacniji dok je kod cetvorke puno koljena i krivina)...s tim da je kod jednog golfa i nakon ciscenja prijavljivalo gresku nakon predjenih km,zamjenili ventil,ponistili je i greska se nije vise vracala,kupljen u ASA-i nesjecam se dobro cijene,mislim da je bio oko 210 KM...uglavnom da se srediti da bude bez trunke masti i prljavstine

Nismo se razumjeli:)

Ne treba meni EGR ventil...on obavlja svoju funkciju i nema greški nikakvih...samo hoću da ispoliram/očistim usis ,i koliko je to para:icon_question:

nisam ja dobro razumjeo,brzo citam postove :lol: mislio sam da se i nakon ciscenja egr ventila javljala greska,pa navedoh primjer...cijena ciscenja na PM