^lan 17.
(Upotreba vatrenog oru`ja)
(1) Pri vr{enju slu`benih poslova policijski slu`benik upotrijebljava vatreno oru`je samo ako na drugi na~in ne može:
a) za{tititi sebe ili druge od neposredne prijetnje smr}u ili ozbiljne povrede;
b) spriječiti izvr{enje krivi~nog djela koje predstavlja ozbiljnu prijetnju `ivotu ili integritetu, te li{iti slobode osobu koja predstavlja ozbiljnu prijetnju `ivotu ili integritetu i suprotstavlja se policijskom službeniku;
c) odbiti napad na li~nost koju osigurava;
d) spriječiti bjekstvo lica zate~enog u vr{enju krivi~nog djela protiv integriteta dr`ave, terorizma, ubistva, otmice ili ugro`avanja sigurnosti leta aviona ili drugih zra~nih motornih vozila, te{ke kra|e, razbojni~ke kra|e, razbojni{tva ili silovanja;
e) spriječiti bjekstvo lica li{enog slobode zbog izvr{enja krivi~nih djela iz tačke d) ovog ~lana ili bjekstvo lica za kojim je izdata potjernica ili bjekstvo lica za koje postoje osnovi sumnje da je izvr{ilo krivi~no djelo iz ta~ke d) ovog člana;
f) spriječiti bjekstvo lica zate~enog u vr{enju ostalih krivi~nih djela za koje se goni po slu`benoj du`nosti, ako postoji osnovana sumnja da }e upotrijebiti vatreno oru`je i time ugroziti policijskog službenika ili građanina.
(2) U slu~aju iz stava (1) ovog ~lana policijski slu`benik upotrijebit }e vatreno oru`je samo ako upotrebom fizi~ke snage, palice ili drugih sredstava prinude ili na drugi na~in ne može da osigura izvr{enje slu`benog zadatka.
(3) Pod upotrebom vatrenog oru`ja smatra se usmjeravanje vatrenog oru`ja prema licu.
(4) Ako je to u datim okolnostima doga|aja mogu}e, policijski službenik neće hice usmjeriti u vitalne dijelove tijela.
^lan 18.
(Upozorenje o upotrebi vatrenog oru`ja)
(1) Prije upotrebe vatrenog oru`ja, policijski slu`benik du`an je da na to upozori lice prema kome ga namjerava upotrijebiti.
(2) Pod upozorenjem za upotrebu vatrenog oru`ja smatra se verbalno upozorenje kao i rukovanje oru`jem sve dok isto nije upotrijebljeno u skladu sa ~lanom 17. stav (3) ovog pravilnika.
(3) Policijski službenik će dati dovoljno vremena da se upozorenje posluša, izuzev ako bi to, u datoj situaciji, uzrokovalo rizik za službenika ili prijetnju ozbiljnom povredom ili smrću drugih i ako okolnosti diktiraju potrebu za neodložnom akcijom radi zaštite života policijskog službenika ili drugog lica.
(4) Ako su se ispunili uslovi za upotrebu vatrenog oru`ja iz ~lana 17. stav (1) ta~ka d) ovog pravilnika i lice po~ne da bje`i, policijski slu`benik poku{at }e da ga zaustavi, uz istovremeni poziv: "Stoj, pucat }u!"
(5) Ako lice ne stane, policijski slu`benik }e ponoviti poziv, pa ako lice ni na ponovljeni poziv ne stane, a ne postoji druga mogu}nost za li{enje slobode, policijski slu`benik }e upotrijebiti vatreno oru`je.
(6) No}u, u gustoj magli, na nepreglednom terenu ili u {umi, kao i kad lice bje`i prema {umi ili u pravcu objekta gdje se mo`e sakriti, vatreno oru`je mo`e se upotrijebiti i poslije prvog poziva licu da stane.
(7) Policijski slu`benik ne}e ispaljivati metke upozorenja.