RS TURBO je napisao(la):
Sambo je napisao(la):
Mjenjanje bregastih samih od sebe u 99% slucajeva i motora ce mozda povecati snagu i moment ponegdje u radnom rasponu ali ui vecini ces izgubiti snagu
Razlog?
Mapa paljenja bilo kojeg motora je usporedjena prema kompresiji u motoru i vremenskom stimungu otvaranja i zatvaranja ventila
Promjeni bregaste sa drugacijim profilom i duzinom otvaranja ventila i sve ode u klinac
Ako bregaste nisu previse agresivne onda remap moze uskladiti vrijeme paljenja i dodatak goriva i dobiti na snazi
Ako su veoma agresivne pogotovo u duraciji drzanja ventila otvorenog, onda bez podizanja kompresije samo ces izgubiti na snazi i pogotovo momentu
Eh upravo zato volim stara auta (isto tako i starije anjsprice) jer mozes sve sam da radis i da stelas kako tebi volja
Istina, al je jos bolje dodati elektronsku kontrolu paljenja sa mogucnosti programiranja
Cak i karburatori ozive uz pomoc programiranog paljenja
Moj prijatelj ima 2.0l Abf 16v, povecana kompresija na 13-1 i 288* bregaste, sa 45mm weber karburatorima, konvencijalni razvodnik paljenja sa bombinom i primitivni Ecu od 1.8 16v Kr golf
Nakon 6 sati tuninga na valjku izvukli su 182KS
Naredni dan skinut razvodnik i bombina i ugradjen Ecu sto kontrolise samo paljenje
2 sata na valjku kasnije izvuceno 203KS!
Dokaz koliko elektronika pomaze tuningu cak i prostog set up-a sa karburatorima
On namjerava ubrzo promijeniti karburatore za 45mm Klapne sa elekronskim diznama i promijeniti Ecu za punu vrstu sa programirnim paljenjem i einspricom benzina
Ja cu se kladiti da ce dodati jos najmanje 20-ak KS