Pad profita BMW-a, gubitak Toyote manji od očekivanog

Pad profita BMW-a, gubitak Toyote manji od očekivanog

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Nemački BMW je u drugom tromesečju ove godine zabeležio pad profita od 76 odsto, dok je japanska Tojota, za isti period, imala gubitak od 819 miliona dolara.
bmw%206%203%205111%20sport%20package.jpg

U saopštenju BMW-a se navodi da je kompanija u tri meseca zaključno sa junom ostvarila profit od 121 milion evra prema 507 miliona evra iz istog perioda lani, jer je recesija smanjila tražnju skupljih putničkih vozila i terenaca.

Istovremeno su prihodi tog nemačkog auto-giganta pali 11 odsto na 12,97 milijardi evra, što je oko 270 miliona evra iznad prethodne prognoze analitičara.

Program vlade u Berlinu za podsticaj zamene automobila starijih od devet godina nije mnogo pomogao BMW-u budući da su se kupci koji dobijaju povlastice u sklopu tog programa uglavnom odlučivali za jeftinije modele koje proizvode konkurenti te firme.

Prodaja BMW-a, koji takođe proizvodi modele "mini" i "rols-rojs", pala je u junu 13 odsto, a u isto vreme je u Mercedes-Bencu smanjena pet odsto, dok je broj isporučenih vozila Folksvagena, najvećeg evropskog proizvođača u tom sektoru, porasla.

Gubitak Tojote manji od očekivanog

Japanska Tojota je u tromesečju zaključno sa junom zabeležila gubitak od 77,8 milijardi jena (819 miliona dolara).

U saopštenju Tojote se navodi prognoza da će u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2010. gubitak iznositi 4,7 milijardi dolara, što je niže u odnosu na ranije procenjeni gubitak od 5,8 milijardi dolara.

Tokom tri meseca zaključno sa junom je taj japanski proizvođač automobila zabeležio i pad prihoda, koji su smanjeni za 38,3 odsto na 40,4 milijarde dolara, što je posledica smanjenja prodaje u gotovo svim regionima sveta.

Manji gubitak od očekivanog u prošlom kvartalu ukazuje na to da Tojotin agresivni program obzdavanja troškova, koji uključuje smanjenje broja radnih mesta i proizvodnje, manje plate za rukovidioce i smanjenje investicija, ipak daje neke rezultate.

Tojota je povećala prognozu prodaje svojih vozila u svetu tokom tekuće fiskalne godine na 6,6 sa 6,5 miliona automobila, što upućuje na rast prodaje na domaćem tržištu, zahvaljujući merama vlade u Tokiju za podsticanje prodaje energetski štedljivijih vozila.
toyota%20hilux%202009.jpg

Novi Tojotin hibridni automobil, koji vozi na benzin i električnu energiju, trenutno je najprodavaniji model u Japanu, što je prvi put da vodeće mesto u plasmanu zauzme neko hibridno vozilo. Vlada u Tokiju je nedavno ukinula porez na kupovinu takvih vozila i pokrenula program "keš za krntije".
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top