Pad cijene

Pad cijene

Član
Kako komentarišete i uopšte gledate na različit pad cijene auta tokom vremena između različitih marki.

Dakle novo auto dvije marke nakon x godina različite cijene a početna bila ista ili u par deka..
 
Član
Iskreno, ne razmišljam kupovati nov auto, a što se tiče pada cijena, neke marke bolje drže cijenu, neke lošije, a neke nikako.
Ne znam konkretno šta te interesuje, pa da svako iznese svoje mišljenje?
VauWau grupacija dobro drži cijenu, naravno BMW i Merc, ali i Japanci su na cijeni i to jako dobroj i nema ih jeftino.
Za neka kola je super stvar što im pada brzo cijena, možeš jeftino naći dobar auto, ali si onda donji što se tiče preprodaje, a neki drže cijenu, a ne nude ništa posebno, samo navikan brend (VauWau).
E sad, možda je ovo poenta, uvijek ću ići na neki "lošiji" brend, ali imati dosta opreme i luksuzniji auto, nego voziti polu-golog VW-a ili nešto slično samo da bi ga kasnije lakše i za veće pare prodao.
Bolje i pasti par hiljada, nego se voziti bez klime, ABS-a, podizača i sl.
Moja filozofija, možda je i promjenim, mada, čisto sumnjam.
 
Član
nema se tu sta druze diskutovat, njemacke marke autobmoila najmanje opadaju i cvrsto se drze. to jest
VW, Audi, Opel ;)
 
Član
Meni a i svima vama je poznata ta činjenica to sve stoji.... al solidan pežo ili citroen fino koštaju a vremenom izgube dosta..naveo sam primjer ove dvije marke...a recimo vw, audi slična auto za isti period izgubi manje... obje navedene grupe auta nemaju problema, kvarova i sl pa da kažemo gube radi toga...već jednostavno izgube na cijeni? Konkretno mislim na taj da ga nazovem fenomen?
 
Član
Danas sva auta gube brzo na cijeni. Jedino sto nesto drze su Bmw, Mercedes, Audi i VW.
Primjer: Passat 5 2004 godina, 2007 godine kostao cca 22 000 bez carine i pdv. Danas u prosjeku 12 sa carinom.
U pet godina je opao 12 tisuca sto je jako jako puno.
Danas se uopce ne isplati ulagat u auto osim servisa i osnovnih stvari.
Najbolje solucija je ono sto je IGY napravio kad je prodao ono staro auto, i kupio Vectru. Servis uradi i to osnovno i gas...Nista muzika, auto kozmetika i ostalo. Samo se zavalis na kraju ko na aparatu.
 
Član
Malo je i tema nedefinisana, kontam smisao, svi mi to znamo, ali, ukusi su različiti i drago mi je da je tako.
Druga stvar, novo auto je pojam za više od 99% građana BiH, većina ga nije, niti će ga vidjeti.
Neki kupuju nov auto, ne obaziru se na pad cijene i kroz koju godinu mjenjaju za opet novo, a većina nas kupuje polovna kola kojima je pala cijena.
Iskreno, ne vjerujem da ću ikad kupiti nov auto baš zbog toga što se ubrzo izgubi pola novca na njemu.
E sad, uzimati neki auto i odmah razmišljati koliko će se izgubiti na njemu i nije baš nelogično, ali ni logično. Razum je jedno, ali zašto žrtvovati nešto potrebnije samo zbog te činjenice o padu cijene? Iskreno, prilikom kupovine auta uopšte ne razmišljam o padu cijene tog auta, o budućoj preprodaji i koliko ću pasti, bitnije mi je da je što ispravniji i da nudi najviše za iste pare.
 
Administrator
Sa svakim autom je to tako.

Prije 5 godina kupi otac polovnu octaviju staru 2 godine i plati je 22 000 KM. Sad je ta octavia 12-13 hiljada. Znaci dosta se izgubilo na cijeni.

Prije 5-6 godina tada se prodavao Audi A6 - koji je nov koštao 101 000 KM, a sada je isti taj 25 000.

evo primjer http://www.pik.ba/artikal/4379720/audi-a6-2-7-tdi-extra-stanje-i-oprema-bez-zamjena/



A sto se tice tih francuza tipa citroena, mislim da puno gube na cijeni jer je nas covjek naucio samo na svabu, kao svabi jeftin servis, ne racunajuci da je to sve u 5 deka, a ima i ovog sto Oggy kaze. Neko ne kupuje auto radi preprodaje, već da mu duže vremena služi i ne razmišlja o skoroj prodaji.
 
Član
Sestra prije godinu ipol kupila bmw 116 d, plaćen oko 50 000 km. Danas ga prodaje za 32 000 km. Gubitak na novom autu je ogroman. Na dan kada ga izvedeš iz salona izgubiš 10% cijene.

U kratkom periodu od par godina gubitak je velik, no na dugi niz godina se gubi takav dojam. 2001 godine uzeta Fabija, nova također. Plaćena oko 30 000 km. I dan danas služi i služiti će godinama:icon_biggrin: Za 30 000 km je dobiveno auto za pola prosječnog vozačkog staža.
 
Član
Nikada ne bi uzeo novo auto kao prvo..Sto se tice cijena renault mi je zapao nesto posebno u oko laguna i megane sa dci motorima,opali nenormalno :icon_confused:
 
Član
Najbolje auto je novo auto i tu nema diskusije ali novo auto nije najisplativije.

Audi S3 2007 presao 70000
placeno 100.000 sadasnja cjena 35.000 minus 65.000

Moja Astra Twintop 2007 presla 90000
placena 50.000 sadasnja cjena 18.000 minus 32.000

VW Tiguan 2008 presao 18000
placen 88.000 sadasnja cjena 45.000 minus 43.000

nova auta gube nenormalno na cijeni i ja ga vise novog necu kupiti ili ako ga kupim necu ga ni prodavati nego staviti u garazu pa nek stoji ko oldtimer.
 
Član
Ova luksuzna auta tipa A6 dosta dosta izgube na vrijednosti... A6 2009god je nekada bio preko 100 000. 3 godine kasnije je 30 000...

npr lični gubici
mercedes w124 plaćen 12 000 kroz 6 godina prodat za 9500
audia b4 prije 7 godina, prodat je 7 500, današnja vrijednost 5 000
ford mondeo plaćen 9 500, 6 godina kasnije cijena 4 500
golf 2 prije 10 godina, plaćen 7 300, godinu kasnije prodat za 7 300

ali kada se držiš iste marke gubici nisu veliki... u mene je bio mondeo 97 godina, prodat je 4 000, novi kupljen za 8500 i mlađi je 6 godina... doplata je 4500 a dobiješ, 6 godina mlađe auto?????
 
Član
Te cijene padnu nenormalno, kao da auto može potrošiti i da nakon 10g nema od auta ništa...

Pa gledam testna vozila pređu 1000-5000km i spuste cijenu 10 000km odma u startu...faktički za 2-3 mjseca to vozilo izgubilo te pare....

Koji mu je vrag da audi koji je košta stomilja godišnje gubi 12 hilja tek onako na vrijeme i da za 6g izgubite 750000km

Kako god se okrene ne isplati se u auto previše dati gledajući sa tog aspekta.....
 
Član
Cijene padaju samo iz jednoga razloga, konstantna potreba auto industrije za povećanjem prodaje, ako razmislite malo o ovoj rečenice shvatit ćete suštinu pada cijena u globalnom aspektu.
 
Član
bax je mnogo toga objasnio...
iako mi nismo relevantni za objasnjavanje tog "fenomena", jer zivimo u siromasnoj zemlji niskog standarda, gdje auto koje u razvijenim zemljama kosta 50 eura i niko ga nece, kod nas kosta 2-3 hiljade, samim tim se formiraju nerealne cjene (naduvane) ciji je uzrok losa ekonomska situacija...a ne mislim da je novo auto najbolja opcija, daleko od toga (osim ako ne znas sta ces sa parama), taj auto gubi nekih 50% vrijednosti u prve 3 godine, nastavlja da gubi cijenu naglo jos par godina, i onda dolazi u stanje nekog 'minimuma' narednih 10-15 godina (kada cijena neznatno odstupa), naravno kilometraza (koja kod nas nije toliko bitna) je uglavnom presudna za auta u inostranstvu...novo auto nebi kupio (ako za 2-3 godine mogu to isto auto dobiti u pola cjene), osim eventualno neka jeftinija auta do 20ak hiljada maraka (tako da na njima nema nekog veceg gubitka jer je osnovica niska)
takoder kao i sa svim tako je i sa autima, brend se placa puno, jer je znak prestiza, ugleda, imucnosti... posebno kad kupujes novo (kao recimo kod mobitela iphone i ostali, ili sat mozes da kupis za 10 maraka, ili za 10 000 eura i vise)
ove price da audi, bmw, mercedes ne gube na cjeni nemaju nekog smisla kad se uzmu ove cinjenice koliko izgube u prvim godinama (na mercu od 100 000 , ti izgubis 50000-60000 vrlo brzo, i kasnije on kao "drzi cjenu")
siroka je to tema i veoma je diskutabilno, jednostavno receno ako uzmemo nova auta - na najskupljim , najluksuznijim se najvise gubi novca zbog visoke osnovice, a na jeftinijim se gubi veci procenat ali to je daleko manje novaca, iako ulogu igra i cjena odrzavanja, ugled proizvodnjaca, kvalitet itd.)
 
Top