mozda je suki u pravu , ovako s konstatacijom da je pritisak u vozilu 1 bar vjerovatno bi se desilo ovo sto se i desilo, pritisak bi djelovo u svim pravcima podjednako i u istom trenu bi popucala stakla, iskrivio se metal itd..
ali zasto se ne slazem sa njim, ako je u navedenoj gumi pritisak bio 3 bara, 3 bara je za tu zapreminu, e pritisak koji stvori sprej u gumi nece biti jednak pritisku u vozilu, zasto nece, pa za to sto je veca zapremina unutrasnjosti vozila, to je i sam suki rekao.. e sad, kolika je zapremina gume a kolika unutrasnjosti.. njemu je zapremina prtljaznika 520l, mislim da je tacan podatak, a zapremina unutrasnjosti mora biti veca, evo banalno koliko mozes guma ubaciti u unutrasnjost vozila, a plus racunaj prostor gdje dodje i felga na gumi, sve je to prazan prostor.. sto znaci da ce se ovaj pritisak laciki receno rasprsiti na prostor automobila i dosta manji ce biti u odnosu na ovaj jedan bar, za razliku koliko je bio u gumi... kao sto sam vec rekao pritisak se siri u svim pravcima podjednako, sto znaci da ce i izlaziti i na druge otvore, na iste otvore kuda ulazi i zrak u automobil, sto jos vise doprinosi smanjenu djelovanog pritiska na prostor automobila..
banalan primjer za sve ovo: ako npr prolazi pritisak od 1bar kroz cijev precnika 1cm, i ako suzavamo sirinu cijevi pritisak raste, a ako je sirimo pritisak se smanjuje,
tako ce isto biti i sa ovom eksplozijom..
a mozda mu je nitro boca explodirala