Opel Corsa OPC - najsnažnija Corsa svih vremena

Opel Corsa OPC - najsnažnija Corsa svih vremena

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Legend
2000754513459972293_rs.jpg


2000712201281454840_rs.jpg


2000774511348806810_rs.jpg


2000745754930659123_rs.jpg


Renault je sa modelom Clio RS lider u segmentu gradskih jurilica, a od nedavno mu za vratom dahću Peugeot 207 RC i Opel Corsa OPC. Posljednji model nedavno smo i sami imali priliku isprobati.

Corsa OPC se može pohvaliti vrlo dinamičnim i čvrstim dizajnom koji prati osnovne konture već poznate izvedbe. Krovni spojler kao i robusni prednji i stražnji branici s izraženim otvorima za zrak čine da OPC plijeni svačiji pogled. Elementi poput zatamnjenog difuzora s integriranom trokutastom centralno smještenom ispušnom cijevi te posebno dizajniranih vanjskih retrovizora samo su neki primjeri koliko je pažnje posvećeno detaljima pri osmišljavanju Corse OPC.

Zavirimo li u putničku kabinu u prvi plan odmah dolaze novorazvijena Recaro sjedala koja jako dobro obavljaju svoje zadaće. Tu je i nešto izmijenjeni i bogatiji upravljač, koji je na donjem dijelu lagano podrezan, kao i onaj u Golfu GTI. Na mnogim elementima istaknuta je prepoznatljiva OPC plava boja te isti natpis. Mnogo je pažnje posvećeno detaljima, poput recimo pragova, metalnog obruba oko pokazivača smjera, “škrgi” na prednjem i stražnjem braniku...

corsa_2.jpgZahvaljujući znatnim modifikacijama, podvozje Corse OPC ima jedinstven i naglašeno sportski karakter. Tijekom niza probnih vožnji namijenjenih finom ugađanju izvedenih na stazi Nürburgring Nordschleife inženjeri su postigli fini sklad između agilnog upravljanja i čvrste kontrole nad vozilom. Najbitnija poboljšanja su snažniji profil stražnje osovine te prilagođeni kut upada polukrute torzijske osovine, novougođeni amortizeri, podvozje spušteno 15 mm te veći stabilizator.

Standardni sustav ESP kojeg je moguće deaktivirati također je usklađen s Corsinim sportskim karakterom. Nova Corsa OPC standardno dolazi sa 17-colnim aluminijskim naplatcima s gumama 215/45 R17, dok su 18-colni naplatci i gume veličine 225 dostupni kao opcija. Veliki 16-colni sustav kočnica s kočničkim čeljustima u plavoj boji zadužen je za besprijekorno usporavanje – samoventilirajuće 308-milimetarske prednje disk-kočnice te 264-milimetarske disk-kočnice straga.

Nakon nekoliko provozanih krugova stekli smo dojam kako se radi o vrlo dobro izbalansiranom vozilu, koji nema pretežak “nos” te se vrlo lako kontrolira. Upravljač jako dobro leži u ruci, te ono što je vrlo bitno, dosta je izravan te “ne vara” u dojmu.

corsa_3.jpgKonjica od 192 KS dopire iz 1,6-litarskog turbo motora te omogućuje ubrzanje do 100 km/h za samo 7,2 sekunde te omogućava maksimalnu brzinu od 225 km/h. Okretni moment od 230 Nm prenosi se na prednje kotače pomoću mjenjača sa šest stupnjeva. Osim toga, funkcija “overboosta” može prema potrebi privremeno povećati okretni moment za oko 15 posto, na 266 Nm, pružajući tako i odgovarajuće povećanje dinamike. Ova razina performansi daje najnovijem članu sportske obitelji OPC, koja sada uključuje šest modela, vrhunsku pogonsku snagu u svim situacijama. Primjerice, za ubrzanje s 80 na 120 km/h treba samo 6,7 sekundi u petoj brzini.

Za svaku pohvalu su prednja sjedala. S bočnom zaštitom, što je najvažniji element kod sportskih sjedala, te uz udobnost kod dugih putovanja i visoki stupanj komfora za putnike, prednja sjedala Corse OPC doista imaju višestruku namjenu. Zajednički su ih razvili Opel i Recaro, a nije da samo izgledaju kao sportska sjedala, nego su i izrađena oko plastične školjke. Prednost ovog dizajna je lakše kontroliranje raspodjele pritiska tijela nego kod konvencionalnih putničkih sjedala sa željeznim okvirom kakva se inače serijski ugrađuju.

corsa_4.jpgCorsina sjedala izrađena su postupkom termoplastičnog ubrizgavanja, pri čemu staklena vlakna služe kao ojačanje plastike. Integracija naslona za glavu i bočnih zračnih jastuka osiguravaju visoku razinu sigurnosti. Odgovarajuće oblikovan naslon sjedala omogućuje učvršćivanje sigurnosnih pojaseva u četiri točke. Podešavanje po visini dolazi standardno, kao i grijači sjedala, a po želji se mogu naručiti sjedala s kožnim presvlakama i interijerom.

S obzirom da Corsa OPC starta sa cijenom od 168.805 kuna vjerujemo da će privući vozače malih jurilica koji baš i nisu ljubitelji Opela, stoga fanovi Ranulta i Peugeota, čuvajte se!
 
Član
Ma Clio jos uvijek neprikosnoven u ovoj klasi... a kad smo vec kod Clia Sport vidim jednog u gradu na nasim tablicama, to je prvo koji sam do sada vidjeo od njegovog pojavljivanja na trzistu... crni... pravo lud.
 
Član
Ma da , Opel inače sačeka da svi izbace svoje trkalice , npr Clio Sport, Polo Gti , 207 CC itd i onda pravi auto koje je konkurentno, tj jače i brže od konkurencije. To je onako moje mišljenje, ali u ovome i ima istine...
 
Član
Kao sto i Sporting rece Clio je uvjek bio u ovoj klasi sportasa najaci. Ali ova Corsa je oda iza njega.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top