Član
Typhoon je napisao(la):Na ABF-u se jako osjeti olakšavanje zamajca. Tvoj zamajac je težak 9.6kg i može se bez problema olakšati na nekih 6kg (vani često idu na aluminijski zamajac 2.4kg) s tim da ti je donja granica oko 5,8kg i ispod toga definitivno nebi trebalo ići zbog mogućnosti pucanja. Negativne posljedice olakšavanja zamajca su priče za malu djecu. Uslov svega je dobro izbalansiran zamajac i prespreman tokar koji zna odakle i koju količinu mase smije da skine, ukoliko to ispoštuješ nećeš imati apsolutno nikakvih problema. Cijena tokarenja i balansiranja zamajca kreće se u prosjeku oko 100-njak maraka (Banja Luka) i predstavlja odličnu investiciju sa aspekta uloženo-dobijeno.
S olakšanim zamajcem auto osjetno bolje ide, neuporedivo se lakše vrti i jednostavno je živahniji i zabavniji za voziti. Fabrički zamajac na mom autu (Golf Mk2 GTI 16v) težak je 5,6kg a olakšan je na 2.8kg. Prešao sam već preko 50000 km od olakšavanja i nisam imao apsolutno nikakvih problema. Skoro je skidan mjenjač radi stavljanja sinter lamele i nisam našao niti jedan jedini trag ni na zamajcu, lameli, korpi... koji bi pokazao da nešto ne štima a auto je prošao priličnu torturu tokom tih kilometara računajući nekoliko SR-ova i ko zna koliko boca nitra potrošenih po gradu.
Moj lični savjet ti je ukoliko si u mogućnosti, odnosno možeš doći do ljudi koji se tim ozbiljno bave, definitivno olakšaj zamajac i vjeruj mi nakon svakog stiskanja gasa imaćeš veći osmjeh na licu od bilo koje misice svjeta...
Hvala ti druze, meni je motor ABF ali je zamajac ostao od dvojke 1.8 16v, on je dosta laksi od ABF-ovog ,i ogromna je razlika,zato sam mislio jos malo da ga olaksam ako moze .