Novi Peugeot 508 u detaljima

Novi Peugeot 508 u detaljima

MTR

Član
Peugeot uvodi novi izričaj marke u segmentu velikih cestovnih vozila. Novi 508 kombinira snažan dizajn i emocije s tehnologijama nove generacije, rafiniranom i dinamičnom pojavom, kvalitetom i udobnosti, te jedinstvenim iskustvom u vožnji, proizašlim iz dugogodišnje ekspertize marke.

Marka Peugeot potvrđuje svog legitimitet u segmentu M2, u kojem je stalno prisutna već dugi niz godina. Nudeći povijesno jake strane (užitak u vožnji, stil, robusnost) kombinirane s najnovijim tehnologijama (e-HDi, Hybride4, led, inteligentna kamera, VTH boja, povezivost…), Peugeot želi postati lider u segmentu uvažavajući nove izazove koji očekuju marku.

Od samog početka, inženjerski izbor na kojem se temelji W2 projekt (interno kodno ime) je na osnovi platforme 3 PSA grupacije. Međuosovinski razmak je povećan za 9,2 cm u odnosu na prethodni 407, pa je prostor za putnike na stražnjim sjedalima vrlo izdašan. Prednji prevjes je smanjen za 4,3 cm, a stražnji je produljen radi poboljšane ravnoteže i svakodnevne praktičnosti (sa znatno većim prtljažnikom).

Optimalna aerodinamika i smanjenje mase ključni su prioriteti od samog početka projekta, kako bi se osigurale najbolje moguće performanse. Peugeot 508 nudi odlične Cx i SCX vrijednosti u svom segmentu: najbolje verzije imaju SCX od 0,58 (Cx od 0,25) za limuzinu i 0,61 (Cx od 0,26) za SW, tj. među najboljima u segmentu za svaku od silueta. Slično tome, želja da se "optimizira masa" na kraju je rezultirala poboljšanjima, ne samo u potrošnji goriva, već povećanjem pasivne sigurnosti i dinamičkih performansi. Sveukupno, emisije CO2 za 508 također su niže.

Kvaliteta je još jedan ključni prioritet vezan uz konstrukciju i dizajn novog 508. To je rezultat stalne potrage za najboljom mogućom kvalitetom na svim razinama. Novi 508 će postaviti nove standarde u smislu kvalitete izrade, koji su predstavljeni i ponovno potvrđeni na najnovijim modelima. Ovaj pristup cilja na smanjenje ukupnog troška vlasništva, koji je odlučujući faktor pri kupnji automobila u ovom segmentu, posebno za korporativne flote.

Peugeot-508-SW-2011-Partial-Front-670x479.jpg
[/img]


Vanjski izgled

Dizajn 508 povodi se stalnom potragom za savršeno uravnoteženom i elegantnom konturom. Obrisi limuzine i SW su slobodne linije, bez prekida, prijeloma ili uljepšavanja, od kraja poklopca motora do prtljažnika. Nerazmetljivi elementi su dozvoljeni (mlaznice brisača, antena, i sl. ): sve površine su savršeno ukomponirane, gdje je mjesto svakog elementa točno određeno u svrhu veće kvalitete. Sveukupni rezultat je solidno vozilo, rafinirani osjećaj elegancije, fluidnost i kvaliteta izrade.

Na prednjoj strani 508, vidljiv je razvoj temeljnih stilskih kodova marke, ukomponiranih na način da odražavaju ideje koje su dovele do ostvarenja najnovijih konceptnih automobila (posebno SR1). Ovaj vizualni identitet, snažan i uvijek prepoznatljiv, sugestivniji je od profinjenosti i tehnološke modernosti.

Na kraju dugog aluminijskog poklopca motora, novi lavlji identitet zauzima svoje mjesto, te vodi konture haube. Ispod njega, karakteristična rešetka poprima novu dimenziju. Postavljena je tako da prednja maska odaje plutajući izgled, naizgled odvojen od tijela automobila. Ovaj efekt nastao je pomoću kromiranih rubova, koji postaju manje izraženi na poklopcu motora, čime se ponosno otkriva marka Peugeot.

Prodorni izraz prednjih svjetla žarište je stila. Njihov dizajn je spoj kromiranih i matiranih površina. Na verzijama sa usmjerenim biksenonskim prednjim svjetlima, LED svjetla su vidljiva, svaka sa sedam blještavih dioda. To daje automobilu neposredni vizualni potpis, izdaleka vidljiv na cesti i danju i noću. Halogeni farovi su također dostupni, visokih performansi i kompaktne Neo tehnologije, s nizom leća koje podsjećaju na mačje oči.

Bočne strane automobila namjerno su nenametljive, poboljšane konturama kromiranih rubova prozora (dostupno u skladu s verzijama modela). Vizualno, bočni prozori se pojavljuju kao zasebna cjelina, što je samo po sebi uspjeh za industrijsko inženjerstvo: upusti bočne linije prolaze cijelom dužinom vozila, dajući mu neobičan spoj snage i elegancije. SW također ima jednostavan i dinamičan profil, iz različitih kutova podsjeća na spušteno slovo C, čime stražnji izgled odaje dojam čvrstog držanja na cesti. Veliki panoramski stakleni krov površine 1,62 m2 u kontinuitetu s prednjim vjetrobranskim staklom, te profilirani aluminijski nosači krova pojačavaju ekskluzivnost automobila.

Cijeli stražnji dio limuzine oblikovan je tako da odaje dojam fluidnosti, snage i kontrole. Prtljažnik je idealno poravnat sa stražnjim odbojnikom i s dva ispušna završetka na GT verziji modela. Horizontalni kromirani pojas na poklopcu prtljažnika poboljšava stražnji izgled, paralelno s kromiranim rubovima difuzora koji su vizualno savršeno smješteni na stražnjem dijelu automobila. Vizualne karakteristike Peugeota posebno su naznačene na stražnjem dijelu automobila. Na limuzini, crvena maska sa tri reda od šest LED dioda, pridodaju jedinstvenom izgledu automobila za vrijeme noćne vožnje. SW sadrži crvenu složeniju traku, koja se pali kada su stražnja svjetla aktivirana.



Moderan dizajn unutrašnjosti

Komandna ploča, kao i vanjski izgled automobila, naglašava u velikoj mjeri stilske elemente: kvalitetu, čistoću i eleganciju. Multipleksna središnja konzola, s tehnologijom koja nadilazi tradicionalna ograničenja ISO veličine opreme, potpomaže dizajnu koji minimizira udaljenost sastavnih dijelova. Materijali, pedantna završna obrada, te osjećaj trajnosti apeliraju na sva osjetila putnika u vozilu: tekstura, različiti ukrasi, crna lakirana centralna konzola, kromirani dijelovi... ukupni rezultat je profinjenost i napredna tehnologija bez razmetanja.

Izuzetno zahvalan prostor u automobilu dobiven je spojem profinjenosti i visoke tehnologije s opremom koja povećava užitak vozača i putnika. Head-up display u boji, četverozonska klima, asistencija "svjetla na cesti", hands-free pristup i pokretanje, automatska električna parkirna kočnica, električno pogonjena lumbalna masaža vozača, nova telematika , JBL hi-fi oprema... Dostupni kao standardna ili dodatna oprema po modelima, ovi sustavi naglašavaju ekskluzivnost 508. U SW modelu, uživanje u automobilu pojačava veliki panoramski stakleni krov, koji omogućava putnicima da u potpunosti koriste vanjsko svjetlo i vidljivost.

Ovakav ambijent je također rezultat ispitivanja akustike i vibracijskih prigušenja. Na primjer, praćenjem izvora buke, stupanj mira u putničkoj kabini je među najboljima u bilo kojoj kategoriji, a ovakav pristup ujedno je pridonio smanjenju mase vozila. Standardno akustično vjetrobransko staklo (za filtriranje buke izvana), hidro-elastični nosači ovjesa (za smanjenje buke i vibracija s ceste), aktivni amortizer na prednjoj osovini u verziji modela sa 2,2-litrenim HDi FAP motorom od 147 kW (za smanjenje vibracija motora ), svi ovi elementi zaslužni su za tihu udobnost putničkog prostora dostojne visokog segmenta.

U pogledu praktičnosti, učinkovita konstrukcija vozila omogućuje velikodušan kapacitet i prtljažnik. Svaki putnik uživa povlašteni status omogućen idealno oblikovanim prostorom, zajedno s namjenskom opremom (četverozonski klima uređaj uključuje i putnike na stražnjim sjedalima, podesivo sjedalo za vozača i suvozača). Dimenzije interijera su u rangu s onima u 607, odnosno znatno poboljšane u odnosu na 407 (5,3 cm više prostora između koljena stražnjih putnika i prednjih sjedala). Kao rezultat, dvije osobe više od 180 cm mogu udobno sjediti jedna iza druge.

Prtljažnik na limuzini se otvara jednostavno pomoću poluge (pritiskom na tipku PLIP smještenu na komandnoj ploči ili 0 na vanjskom znaku 508), dok poklopac prtljažnika na SW modelu može biti motoriziran. Prtljažnik je praktičan (krute kuke, mreža za prtljagu, smještaj za sigurnosni trokut), prilagodljiv (u obliku kvadra) i prije svega iznimno prostran.

Prtljažnik 508 ima kapacitet od 545 litara za limuzinu i 660 litara za SW model. Sa preklopljenim sjedalima, prostor je djeljiv 2/3-1/3 jednim jednostavnim pokretom (s namjenskom kontrolom prtljažnika u SW modelu). S preklopljenim sjedalima, volumen prostora se povećava na 1.581 litru u limuzini i 1.865 litara u SW-u. Ove izmjere obuhvaćaju spremišni prostor ispod tepiha u prtljažniku, prostor čija je kvaliteta završne obrade jednaka ostatku prtljažnika, što je ekvivalent od 48 litara. Osim toga, kruti tepih u SW modelu može biti presavijen tako da omogućuje podjelu prtljažnika u odjeljke, što olakšava pristup tim skladišnim prostorima. Slično tome, trajna i praktična prostirka prtljažnog prostora se lako aktivira.

Peugeot-508_2011_1024x768_wallpaper_0c.jpg


Efikasni motori

Masa, aerodinamika i naravno tehnološka ekspertiza i inovativnost PSA Grupe u smislu dizelskih HDi FAP te VTi i THP benzinskih motora, čimbenici su koji čine 508 vodećim, u svom segmentu, u svakoj kategoriji snage. U vrijeme lansiranja, u Hrvatskoj će se ponuda motora sastojati od dva benzinska motora, dva dizelska HDi motora s ručnim mjenjačima, dva dizelska HDi motora s automatskim mjenjačima i jednog dizelskog HDi Stop&Start motora. U Hrvatskoj će se 508 nuditi s tri nivoa opreme te GT paketom.

Prvi paket opreme je dostupan uz 1,6-litreni VTi sa 120 KS (88 kW) i 160 Nm, uparen s elektronski kontroliranim šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, te uz 1,6-litreni HDi FAP sa 112 KS (82 kW) i 254 Nm uparen s peterobrzinskim ručnim mjenjačem. Drugi paket opreme bit će dostupan uz tri pogonska motora. On uključuje 1,6-litreni THP sa 156 KS (115 kW) i 240 Nm, uparen sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, 1,6-litreni HDi FAP sa 112 KS (82 kW) i 254 Nm uparen s peterobrzinskim ručnim mjenjačem, te 2,0-litreni HDi FAP sa 140 KS (103 kW) i 340 Nm uparen sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem.

Treći i najviši paket opreme uključuje tri motora: 1,6-litreni THP sa 156 KS (115 kW) i 240 Nm uparen sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, 2,0-litreni HDi FAP sa 140 KS (103 kW) i 340 Nm uparen sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, te 2,0-litreni HDi FAP sa 163 KS (120 kW) i 340 Nm koji dolazi uz šesterobrzinski automatski mjenjač. Usto, u ponudi isključivo s verzijom GT bit će i 2,2-litreni HDi FAP sa 204 KS (150 kW) i 450 Nm u kombinaciji sa šesterobrzinskim automatskim mjenjačem.

Paralelno s ovom gamom, bit će i ponuda ECO MOTION (ekologija + zaštita okoliša) kroz 1,6-litreni e-HDi motor sa sustavom Stop&Start i elektronski kontroliranim šesterobrzinskim ručnim mjenjačem. Ovaj model će biti moguće naručiti uz prva dva paketa opreme. Za verzije SW, gama na hrvatskom tržištu bit će identična gami limuzine. Stakleni panoramski krov na verziji SW bit će u ponudi u seriji od drugog nivoa opreme. Komercijalno lansiranje u Hrvatskoj bit će u veljači 2011. godine za limuzinu i u ožujku 2011. za SW.

Tehnologija e-HDi: vozne osobine i performanse

Model 508 uvodi marku u doba e-HDi tehnologije, nove generacije tehnologije Stop&Start. Brz, učinkovit i tih, e-HDi kombinira smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 (do -15% u gradu) uz maksimalne vozne osobine, što je inovacija za ovu vrstu sustava. 1,6-litreni HDi FAP motor u kombinaciji s elektronski kontroliranim šesterobrzinskim ručnim mjenjačem pruža maksimalnom broju klijenata korist od najniže moguće potrošnje goriva. Novi 508 pogonjen 1.6 HDi FAP motorom, dostupan u vrijeme predstavljanja modela, s kombiniranom potrošnjom goriva od 4,4 L/100 km ispušta samo 114 g/km, te će vrijednost emisije pasti na ispod 110 g/km u toku 2011., s potrošnjom goriva od 4,2 L/100 km, zbog uvođenja elektronski kontroliranog zraka.

Najveći raspon snage omogućen je u 508 GT verziji modela, sa posebnim ovjesom i dodacima, kojeg pogoni novi 2,2-litreni HDi FAP motor snage 204 KS (150 kW) i maksimalnog okretnog momenta 450 Nm pri 2.000 o/min. Zahvaljujući tehnološkoj sofisticiranosti (lagani titanski impeler turbopunjača, optimizacija trenja, VoltControl, piezo brizgaljke s osam otvora, optimizirane komore izgaranja ...), ali i zbog razvijenog šesterobrzinskog automatskog mjenjača (novi AM6), ovaj moćni stroj razvija razinu performansi superiornu bivšem 2,7-litrenom V6 HDi iz modela 407. Motor je živahan, sa znatno smanjenom potrošnjom goriva i emisije CO2: smanjeno za 33% do 150 g/km, u usporedbi s 223 g/km na 407 V6 HDi , odnosno smanjenje za 73 g/km.

HYbrid4 tehnologija bit će predstavljena godinu dana nakon komercijalnog predstavljanja modela 508, od 2012. Uz HDi dizel motor u prednjem i električni motor u stražnjem dijelu automobila, ova tehnologija nudi potencijalnu snagu od 200 KS (147 kW) i pogon na sva četiri kotača, te predstavlja novo rješenje u smislu potrošnje goriva i emisije CO2. Uz emisiju od 99 g/km, što je cilj, 508 će više nego ikad kombinirati užitak u vožnji i ekološku odgovornost.

Peugeot-508_2011_1024x768_wallpaper_03.jpg
[/img]


Dva tipa ovjesa u 508 asortimanu

U tom segmentu naročito, Peugeot je uvijek znao postaviti standard u smislu držanja ceste i, kao izravnu posljedicu, užitak u vožnji. Za model 508, marka je poduzela velike korake u prilagodbi te karakteristike kako bi omogućila dva tipa ovjesa. Potpuno novi tip McPherson prednjeg ovjesa, razvijenog na platformi 3, dostupan je u većini verzija 508 modela. Ovdje 508 nudi novu sintezu držanja ceste i udobnosti, na visokoj razini. U pogledu udobnosti, razina očekivanja kupaca u M2 segmentu znatno je porasla u posljednjih nekoliko godina. Kao posljedica, napori za smanjenjem mase rezultirali su razvojem nove prednje osovine, koja je omogućila uštedu mase od 12 kg u odnosu na 407.

Model 508 GT sadrži neovisan sportski ovjes sa dvostrukim ramenima na prednjoj osovini. Dvostruka ramena omogućuju kontrolirano poskakivanje i upravljanje te omogućuju visoku razinu čvrstoće karoserije i preciznost u vožnji. Ovaj izbor je u skladu s potencijalom izvedbom novog 2,2-litrenog HDi FAP motora i očekivanjima kupaca koji su posebno zahtjevni u pogledu dinamičkih mogućnosti svojih automobila. Na stražnjem dijelu automobila, cijeli asortiman modela je opremljen posebnim stražnjim ovjesom, koji se sastoji od više ramena. Osmišljen kako bi osigurao odličnu učinkovitost i maksimalnu preciznost, ovakav ovjes ublažava vibracije razdvajanjem uzdužnih i poprečnih sila.

Par zupčanika i elektro-hidraulički upravljač konstantno podešavaju i potpomažu savladavanju otpora u vožnji, te olakšavaju manevre pri malim brzinama. Upravljivost, precizna i informativna, u potpunosti odražava stručnost Marke, te odgovara svim stilovima vožnje, bilo da se radi o svakodnevnom ili agresivnijem, prema očekivanjima klijenata.

Kočenje je takvo da odgovara dinamičkim svojstvima svake 508 verzije modela. Prednje čeljusti kočnica nude se u tri različite veličine: 283x26 mm, 304x28 mm ili 340x30 mm za 2.2 HDi FAP motor. Na stražnjem dijelu, u cijelom asortimanu, nalaze se diskovi dimenzija 290x12 mm. Sve 508-ice dolaze s najnovijom generacijom ESP sustava koji uključuje CDS (kontrola stabilnosti), AFU (hitna pomoć pri kočenju) i REF (elektronska raspodjela sile kočenja). ESP također uključuje Hill Assist te inteligentnu kontrolu trakcije, što poboljšava sposobnost kretanja na skliskoj cesti kontrolirajući proklizavanje prednjih kotača.

Peugeot-508_2011_1024x768_wallpaper_04.jpg
[/img]

Primarna i sekundarna sigurnost na najvišoj razini

Zbog boljeg držanja ceste i s obzirom na specifikaciju opreme (head-up display, usmjerena biksenonska prednja svjetla, svjetla za maglu, itd.), 508 koristi visoku razinu primarne sigurnosti. Automobil je konstruiran tako da nudi razinu sekundarne sigurnosti koja je među najboljima u segmentu. Njegova struktura uključuje amortizere visokih performansi na prednjem dijelu automobila, što također omogućava smanjenje duljine prevjesa. Još jednom, značajne sigurnosne prednosti pridonijele su smanjenju ukupne mase vozila.

Peugeot 508 opremljen je efikasnim sredstvima obuzdavanja: dva prednja zračna jastuka, dva prednja zračna jastuka sa strane, dva zračna jastuka zavjese, Isofix držači s tri hvatišta straga. Prednja sjedala sadrže novo oblikovane naslone za glavu s ugrađenom opcijom prilagođavanja položaja, čiji je oblik pažljivo konstruiran s obzirom na učinke stražnje kolizije.

Peugeot-508_2011_1024x768_wallpaper_08.jpg
[/img]




Dva tipa ovjesa u 508 asortimanu

U tom segmentu naročito, Peugeot je uvijek znao postaviti standard u smislu držanja ceste i, kao izravnu posljedicu, užitak u vožnji. Za model 508, marka je poduzela velike korake u prilagodbi te karakteristike kako bi omogućila dva tipa ovjesa. Potpuno novi tip McPherson prednjeg ovjesa, razvijenog na platformi 3, dostupan je u većini verzija 508 modela. Ovdje 508 nudi novu sintezu držanja ceste i udobnosti, na visokoj razini. U pogledu udobnosti, razina očekivanja kupaca u M2 segmentu znatno je porasla u posljednjih nekoliko godina. Kao posljedica, napori za smanjenjem mase rezultirali su razvojem nove prednje osovine, koja je omogućila uštedu mase od 12 kg u odnosu na 407.

Model 508 GT sadrži neovisan sportski ovjes sa dvostrukim ramenima na prednjoj osovini. Dvostruka ramena omogućuju kontrolirano poskakivanje i upravljanje te omogućuju visoku razinu čvrstoće karoserije i preciznost u vožnji. Ovaj izbor je u skladu s potencijalom izvedbom novog 2,2-litrenog HDi FAP motora i očekivanjima kupaca koji su posebno zahtjevni u pogledu dinamičkih mogućnosti svojih automobila. Na stražnjem dijelu automobila, cijeli asortiman modela je opremljen posebnim stražnjim ovjesom, koji se sastoji od više ramena. Osmišljen kako bi osigurao odličnu učinkovitost i maksimalnu preciznost, ovakav ovjes ublažava vibracije razdvajanjem uzdužnih i poprečnih sila.

Par zupčanika i elektro-hidraulički upravljač konstantno podešavaju i potpomažu savladavanju otpora u vožnji, te olakšavaju manevre pri malim brzinama. Upravljivost, precizna i informativna, u potpunosti odražava stručnost Marke, te odgovara svim stilovima vožnje, bilo da se radi o svakodnevnom ili agresivnijem, prema očekivanjima klijenata.

Kočenje je takvo da odgovara dinamičkim svojstvima svake 508 verzije modela. Prednje čeljusti kočnica nude se u tri različite veličine: 283x26 mm, 304x28 mm ili 340x30 mm za 2.2 HDi FAP motor. Na stražnjem dijelu, u cijelom asortimanu, nalaze se diskovi dimenzija 290x12 mm. Sve 508-ice dolaze s najnovijom generacijom ESP sustava koji uključuje CDS (kontrola stabilnosti), AFU (hitna pomoć pri kočenju) i REF (elektronska raspodjela sile kočenja). ESP također uključuje Hill Assist te inteligentnu kontrolu trakcije, što poboljšava sposobnost kretanja na skliskoj cesti kontrolirajući proklizavanje prednjih kotača.

Peugeot-508_2011_1024x768_wallpaper_04.jpg
[/img]

Primarna i sekundarna sigurnost na najvišoj razini

Zbog boljeg držanja ceste i s obzirom na specifikaciju opreme (head-up display, usmjerena biksenonska prednja svjetla, svjetla za maglu, itd.), 508 koristi visoku razinu primarne sigurnosti. Automobil je konstruiran tako da nudi razinu sekundarne sigurnosti koja je među najboljima u segmentu. Njegova struktura uključuje amortizere visokih performansi na prednjem dijelu automobila, što također omogućava smanjenje duljine prevjesa. Još jednom, značajne sigurnosne prednosti pridonijele su smanjenju ukupne mase vozila.

Peugeot 508 opremljen je efikasnim sredstvima obuzdavanja: dva prednja zračna jastuka, dva prednja zračna jastuka sa strane, dva zračna jastuka zavjese, Isofix držači s tri hvatišta straga. Prednja sjedala sadrže novo oblikovane naslone za glavu s ugrađenom opcijom prilagođavanja položaja, čiji je oblik pažljivo konstruiran s obzirom na učinke stražnje kolizije.

Peugeot-508_2011_1024x768_wallpaper_08.jpg
[/img]
 
ovaj MTR kad postavi temu onda bas je postavi da nemoras postaviti hiljadu pitanja, i ostati sa pretpostavkama.
po meni zadnji kraj vise izgleda kao od nekog cc-a, nego od limuzine. al mozda bolje izgleda uzivo. ipak mislim da ce ispadati vilice prolaznicima kad se neki tajkun provoza u ovom
 
Član
technoGeek je napisao(la):
Pored ovoga i Insignie, Passat izgleda smijesno :D

Samo sto je Passat 6 izisao 2004 god. kada je bio u konkurenicji sa 407-micom vidjcemo kako ce da izgleda Passat 7 pa da se ocijeni izgled :cool::cool:
 
Amel SF2 je napisao(la):
technoGeek je napisao(la):
Pored ovoga i Insignie, Passat izgleda smijesno :D

Samo sto je Passat 6 izisao 2004 god. kada je bio u konkurenicji sa 407-micom vidjcemo kako ce da izgleda Passat 7 pa da se ocijeni izgled :cool::cool:

Ja ga ne moram ni vidjeti, ali vec vidim da ce izgledati konzervativno, isto kao i ovaj sada. Al hajd, i to ljudi vole ;)
 
Top