Misteriozna premoć Mercedesovih motora

Misteriozna premoć Mercedesovih motora

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Specijalizirani talijanski magazin Autosprint objavio je priču o događajima s VN Italije gdje su FIA-ini komesari ustanovili da su dva motora probila granicu od 20 000 okretaja
Dok je Briatore i Crashgate punio stupce specijaliziranog i inog tiska, gotovo nezapaženo su prošle rasprave o snazi aktualnih motora Formule 1. Prije svega više nego očita je razlika između Mercedesovih i ostalih motora o čemu svjedoči startna rešetka Velike nagrade Italije, gdje su prvih šest mjesta zauzeli automobili opremljeni Mercedesovim motorima. «Moramo pronaći razloge ovakvim razlikama. Moramo sve razmotriti unutar Engine Working Groupa (tehničko-radna skupina zadužena za motore), no prije je potrebno razmotriti podatke, kao što je ranije učinjeno s Renaultom», izjavio je poslije utrke u Monzi Stefano Domenicali. Između proizvođača je dogovoreno da kada razlika između dvaju V8 motora prijeđe određenu granicu (1-2 %, prema Domenicalijevim riječima) sve je potrebno razmotriti jer u novoj filozofiji Formule 1 motor treba postati jedan od fiksnih parametara. To znači da temeljna počela (kutovi cilindara, međuosovinski razmak, težina, proizvodni materijali itd.) moraju biti identični za sve. Identični bi trebali biti i rezultati, barem u određenim granicama. U protivnom je potrebno provesti korekcije.

Domenicali je kao primjer naveo Renault. Krajem 2008. Renault (ali i Honda koja se kasnije povukla) je patio od nedostatka konjskih snaga i dopušteno mu je da intervenira na klipovima i distribuciji, kako bi svoju konkurentnost povećao na razinu svojih protivnika. U tome nije bilo nikakvih misterija, a ponajmanje «otrova». Danas je Mercedesova snaga (ponovno prema Domenicalijevim tvrdnjama) veća od ostalih motora. Kao primjer navodi maksimalne brzine postignute u Monzi: Fisichella 338,7, Räikkönen 338,6, Hamilton 341,2, Kovalainen 340, Sutil 344,8, Liuzzi 342,8, Brawn 342,5 i Button 341,5 km/h. Domenicali je ipak oprezan u svojim izjavama: «Može se raditi i o omjeru prijenosa u mjenjaču ili jednostavno o aerodinamici». No koliko konja imaju doista Mercedesovi motori? Prema pojedinim informacijama ne više od 755. Prošle su godine dosizali i 774, ali je na njihovo smanjenje utjecao režim okretaja motora. Uvijek, prema istom Ferrarijevom izvoru, razlika između Ferrarija i McLarena i nije toliko velika koliko u odnosu prema Toyotinim i Renaultovim motorima. Jednostavno, jedan motor može biti elastičniji od drugog, no u paddocku malo tko nije uvjeren da Mercedes ipak ima nešto što drugi nemaju. Pitanje je radi li se o prednosti glede snage ili manje potrošnje? Domenicali je bio prilično eksplicitan barem što se Barcelone i Monze tiče. Postoje mnoge nepoznanice koje je potrebno razjasniti. Ferrarijev V8 troši 15% više od Mercedesa, što bi Ferrariju moglo stvoriti velike probleme sljedeće godine kada ne bude dopušteno dolijevanje goriva.

U subotu poslije kvalifikacijskih treninga Velike nagrade Italije dva FIA-ina tehnička komesara izmjerili su režime rotacija aktualnih motora, a nakon što su rezultate predali Charliju Whitingu ovaj ih je pohvalio za dobro obavljen posao. Čini se da je utvrđeno da se dva motora vrte iznad 20.000 okretaja u minuti. U nedjelju uoči utrke i dva su Renaultova tehničara kontrolirala broj okretaja svih motora u utrci. No zašto su to učinili? U paddocku se širi groznica okretaja motora. Premda je granica postavljena na 18.000 okretaja, dolaskom superbrzih staza pojedine su je momčadi vjerojatno probile. Dva automobila i jedan proizvođač motora u posljednjim utrkama bodu u oči. S obzirom na progres iskazan u Spa i Monzi, logično je pomišljati na Force Indiju i Mercedes. Razlozi zbog kojih je Renault mjerio okretaje motora moglo bi se pronaći u činjenici da bi time iduće FIA-ino svjetsko vijeće dočekala u ruci s argumentima o tehničkoj (ne)korektnosti i time bi mogao optužiti FIA-u da ne drži konce u svojim rukama. Već se govori da bi u Suzuki najveći broj okretaja mogli imati upravo Toyotini motori, kako bi se japanski proizvođač iskazao pred domaćim gledateljima.
 
Početnik
:icon_rolleyes:brate
baš si se potrudio
ali meni za ovo treba 10 minuta
a znaš li koliko postovaa propustim na forumu
 
Član
Eto kao će onaj levat Button biti prvak,drugi razvijaju bolid čitavu sezonu a oni su nakon raspada honde za mjesec dana uspjeli...mo'š mislit.U ovoj F1 uzadnjih par godina više afera nego u čitavoj istoriji postojanja.
 
darko13 je napisao(la):
Eto kao će onaj levat Button biti prvak,drugi razvijaju bolid čitavu sezonu a oni su nakon raspada honde za mjesec dana uspjeli...mo'š mislit.U ovoj F1 uzadnjih par godina više afera nego u čitavoj istoriji postojanja.

;)
 
Početnik
zar opet.... pa mozel ovaj mercedes mjesec sastavit a da nesto ne muti stvarno su ili bez pamet ili toliko glupi da neznaju stavit tacku vec jednom tim svojim prljavim igrama.....treba ih izbacit iz F1 dovoljno ih trpe sve ove godine..:icon_mad::icon_mad:
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top