Mercedes lansirao hibridnu S klasu

Mercedes lansirao hibridnu S klasu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
mercedes%20s%203.jpg

Nemački proizvodjač luksuznih vozila "Dajmler" lansirao je prvi hibridni model prošle sedmice, skoro 10 godina posle japanske "Tojote" koja drži svetski primat u proizvodnji i prodaji te vrste automobila.

Najprodavanija limuzina na svetu ,"mercedes S klasa", sada se može nabaviti u Evropi sa dva motora, na električni i benzinski pogon, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i ispuštanje štetnih gasova.

"Dajmler" je saopštio da će svake godine lansirati najmanje jedan hibridni automobil, kako bi se uključio u "zelenu revoluciju" i doprineo smanjenju zagadjenja prirode, čime bi se na sličan korak podstakli i ostali nemački proizvodjači koji izradjuju uglavnom velike, snažne automobile robnih marki kao što su "Mercedes", "Porše", BMW i "Audi."

"Porše" planira da proizvede hibridnu verziju svog sportsko-terenskog vozila "kajen" krajem 2010. godine, a BMW za kraj ove godine priprema hibridni sedan automobil iz "serije 7", mada je "još rano govoriti o potpunoj distribuciji", prema izjavi predstavnika BMW-a.

Analtičari upozoravaju da je Nemačka poslednjih godina "spavala", kada je u pitanju izrada hibrida i da se pojavom "Dajmlerovog" vozila "konačno probudila, mada dosta kasno", u poredjenju sa, na primer, "Tojotom" koja je svoj prvi hibridni model "leksus" počela da prodaje u Evropi pre devet godina.

Nemačke kompanije su se uglavnom orjentisale na dizel motore, ističu stručnjaci.

Nemačkim trzištem dominiraju dizeli, dok hibridna vozila obuhvataju svega 0,2 odsto automobilskog tržišta, na kome je lane prodato 6.500 "Tojota", "Leksusa" i "Honda" hibrida, prema podacima nacionalnog udruženja prodavaca kola.
Od kada su lansirana, "Tojota" je prodala 22.000 vozila "prijus" u Francuskoj, i oko 17.000 u Nemačkoj, koja ima tri puta veće tržiste automobila, prema saopštenju "Tojote." "Prijus" nikada nije bio najbolje prodavani auto u Nemačkoj, gde su kupci ostali verni domaćim robnim marakama, ali bi se mogli preorjentisati na hibride ako se na tržištu pojave takvi domaći proizvodi, ocenjuju analitičari.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top