Kupovina automobila

Kupovina automobila

Član
Eh ovako,pošto sam se s čovjekom dogovorio da se u petak nađemo u Sarajevu,inače je on iz Bijeljine,a ja iz Konjica,da radimo zamjenu uz moju doplatu.Napravim kupoprodajni ugovor,ovjerim ga i mogu li ja da vozim njegovo auto,tj. Astru nazad,a on Kadetta? Šta dalje,kako za odjavu i to? Za ovo sam laik teški :icon_question: ;)
 
Početnik
Ako je covjek iz Sarajeva i ako pazarite,ides snjim do policijske uprave da on odjavi svoju astru,nakon toga kad stignes u svoj grad sa tim papirima ides u svoju policijsku stanicu na salter za saobracaj i reci da si kupio vozilo i da je odjavljeno,nakon toga ce ti teta sve rijesiti ;)
Onda da bi on svoje vozilo prenjeo na sebe on ce morati doci kod tebe da ga ti u svojoj policijskoj stanici odjavis i ti si svoje zavrsio.
 
Član
Možeš sve sa kupoprodajnim koji je ovjeren. Ne moraš odjavljivati, kada istekne polica osiguranja sve ti se odradi prilikom registracije. Preneseš auto na sebe i gotovo.

Ako on bude pravio neke kazne dok je auto na tebi samo priložiš kupoprodajni i sve kazne automatski idu na njega. Vrijedi i obrnuto.
 
Član
Pošto je auto iz RS-a, onda sačekaj registraciju pa prevedi na sebe, da ne plaćaš osiguranje dodatno, a tako može i on da učini. Kad god budeš odjavio auto saobraćajna i vlasnički moraju ići tamo gdje je auto i bilo registrovano da se udari koji pečat :)
 
Član
Danas mi neko reče da se ne prizna registacija kao zato što je auto iz RS-a? A inače je auto registrovano čitavu godinu :icon_question:
 
Član
wade je napisao(la):
Danas mi neko reče da se ne prizna registacija kao zato što je auto iz RS-a? A inače je auto registrovano čitavu godinu :icon_question:

Meni se desilo da odem na Euroherc da uradim tehnicki za firmino auto i spremim za Banjaluku gdje je auto regstrovano sto u Eurohercu i kazu mi ne vrijed tehniccki. Ja zvao sefa voznog parka a on kaze nek ugare OK je. Ja spremio papire dobio saobracajnu za 7 dana. Znac ne brni se samo uradi kupprodajni i ovjeri
 
Član
Nekako mi neshvatljivo da ne vrijedi registracija,ali opet ,to smo mi pa mi zato sumnjivo :D Znači ja samo napravim i ovjerim kupoprodajni ugovor i tu punomoć da mogu voziti automobil dok ne istekne registracija i onda ga prevedem na sebe?
 
Član
Uradi tako kao što si i napisao, registracija vrijedi, ali osiguranje se ne priznaje.....možeš i odmah prevesti auto na sebe, ali tada moraš platiti osiguranje za ono vrijeme do isteka registracije...voziš i čekaš registraciju :)
 
BHT Ovisnik
da,kada istekne reg prebaci na sebe,nedavno isao s rođakom da uzme auto u bijeljini,bilo auto registrovano skoro godinu dana,on da ga prevede na sebe,nisu mu rekli u osiguranju,kad je dosao po belaju plati oko 500km policu;)
 
wade je napisao(la):
Nekako mi neshvatljivo da ne vrijedi registracija,ali opet ,to smo mi pa mi zato sumnjivo :D Znači ja samo napravim i ovjerim kupoprodajni ugovor i tu punomoć da mogu voziti automobil dok ne istekne registracija i onda ga prevedem na sebe?

Kad sam kupio auto, u osiguranju mi rekli da ima neki zakon koji precizira kolko dugo se auto može vozit samo sa kupoprodajnim ugovorom (20-30 dana, ne više), nakon tog roka ti policija sasvim uredno može napisat kaznu.
I da ne priznaju se sve registracije iz RSrpske, ima valjda samo par osiguranja koja se priznaju.
 
Član
Danas bio u Mupu,bio u osiguranju i došao do sljedećih informacija: Automobil ja mogu voziti do isteka registracije na osnovi punomoći,ne moram ga odmah prevoditi na sebe,nego sve o jednom trošku kad istekne registracija.Na autu su nove table,tako da nema ni tu nikakvih dodatnih troškova.Uglavnom,kupoprodajni ugovor i tu punomoć ovjeriti i vozi.Samo me jebe to što je to auto na starijem čovjeku,a ne na sinu njegovom s kojim sam sve dogovorio,isto kao što je i moje na dedi,pa valjda se mogu kakve punomoći napraviti da i bez njihovog prisustva to riješimo.
 
Da se pridruzim neukima :D i pitam jedno pitanje:
Gdje da napravim i ovjerim tu punomoc ako je vlasnik u Sarajevu a ja u Travniku?
Usput, gdje mi je najjednostavnije da napravim kupoporodajni ugovor i koliko to kosta?
 
Član
mogu punomoci ali trebas otici da ti napisu stavke da smijes prodati auto, prevesti na drugog i sl. a tako i on isto treba napraviti
 
Pretpostavljam da si odgovorio otvaracu teme, ali je on vjerovatno rijesio problem obzirom da je prije vise od mjesec postavio istu.
Usput, da jos malo pojasnim pitanje, ja bih dakle da kupim auto od lika iz Sarajeva, dosao bih u Sa i da li moram ici u opstinu u kojoj je on registrovao auto da bih dobio tu punomoc i gdje mi je najjednostavnije da odem da se zavrsi kupoprodajni ugovor?
 
Top