Clio Sport da ista valja ne mozes naci za te pare, tako ja bi to zaboravio.
Sto se tice Saxa, na zadnji most svakako moras pripaziti. To nije mana samo Saxa i 106, nego gotovo svih manjih vozila Peugeot-Citroen grupacije. Fol je da straznja torzija uz klasicne lezajeve tocka - koje ima svaki auto, ima jos 4 lezaja (po 2 sa svake strane) u samoj osovini. Ti lezajevi su predvidjeni da se mjenjaju svakih 100.000 km - dodju oko 80 KM u ovlastenom servisu sa svim potrebnim semerinzima i sl za zamjenu. Al malo raje mijenja to kad treba, e tu se pojavi problem, jer kad odu lezajevi, pojedu i osovinu na kojoj stoje, tad moras raditi reparaciju mosta sto je 500-600 KM. Zbog toga ako budes kupovao taj auto, vozi ga u ovlasteni servis na pregled. Oni ce provjeriti jesu li lezajevi jos ok, a ako jesu i zelis se osigurati, mozes ih nakon kupovine preventivno zamjeniti i onda si miran minimalno 50.000 km il jos ugradis mazalice, ubacis ulja unutra i kazu da to onda vise ne odlazi. Ja imam Saxa VTS 1.6 16v...
Sto se tice ostalog, masina je najbolji dio tog auta i gotovo nema nijedan ozbiljniji problem. Od poznatih boljki najcesca stvar je odlazak gumica ventila na autima sa preko 100.000 km, zbog cega motor pocne ulje trositi pa moras dosipati, bar kod zesce voznje. Al to se relativno lako zamjeni i onda nemas problema. Druga stvar vezana za motorni prostor su nosaci motora, to jest konkretno prednji desni nosac, koji se drzi na jednom sarafu i taj saraf cesto puca kad se auto zestoko vozi. Ja recimo taj saraf mjenjam gotovo 1 godisnje - dodje oko 2.5 KM u ovlastenom servisu, tako ako ga znas zamjeniti sam, nije neki trosak. Dalje, ako auto startas recimo sa smotanim tockovima, paljenja guma i sl gluposti, mogla bi ti otici poluosovina. Dosta su skupe pa pripazi kad kupujes da se ne cuju neka kuckanja prilikom kretanja i sl. Kod startova sa ispravljenim tockovima nemas problema. Od daljih boljki ne bi bilo lose mjenjac spomenuti, ne trpe saltanja bez kvacila i puno maltretiranja, posebno divljanja sa kvacilom. Ako vozis koliko toliko razumno i to ce trajati. A dobra stvar kod 106-Saxa je da dosta motora ima mjenjace sa jednako velikim diferencijalom, pa i ako ode, lako je nabaviti zamjenski. Kvacilo je jako trajno i sa tim nema problema, traju i po 50.000 cak i kod vozaca koji gotovo svakodnevno startaju aute, a ako se pazi, hoce pregurati i vise od 200.000 km.
Sto se ostalog tice, gledaj da nadjes ocuvan, kao i svaki drugi auto. Ja sam jako zadovoljan tim auticem jer je jako zabavan za voznju, bas skroman potrosac i uz to pravo jeftin za odrzavanja. Veliki servis te dodje oko 400 KM, diskove uzmes za 120 KM sva 4 i plocice su jako povoljne, a auto ima strasne kocnice. Po testovima staje za 36-37 metara sa 100 km/h, sto je mnogim autima i danas nedostizno.
Ja svog imam preko 5 godina, autom se ne divlja previse, al svakako se ne vozi sporo, nego u skladu sa tim za sta je napravljen. S tim kako slusa jako sam zadovoljan, tako ako trazis iskljucivo zabavnu jurilicu, tesko da ces naci sta bolje za te pare. Samo ne ganjaj najeftinijeg, nego onog u najboljem stanju. Kad sam ja svog kupovao, oni jeftiniji su bili u mnogo losijem stanju, a takvi kasnije mogu skuplji ispasti.