kupovina auta-prepis i prenos vlasnistva

kupovina auta-prepis i prenos vlasnistva

pozdrav svima.pitanje se cisto svodi u vezi papirologije , tipa , kupoprodajni ugovor , odjava , nove tablice , itd.malo objasnjenja: treba da kupim auto u toku ove sedmice, u pitanju je new beetle. auto je registrovano u bosni ali na starim tablama , bez plave oznke BiH i registracija mu vazi do avgusta sledece godine. auto koje hocu da kupim nije iz iste opstine kao moje gdje imam prebivaliste. citao sam na netu da kad se kupuje vozilo sa druge opstine , da se mora odjaviti i vratiti stare tablice i registrovati u svojoj opstini prebivalista i pritom vazi registracija od starih tablica , samo se dobiju nove tablice i saobracajna. ako je neko bio u ovakvoj situaciji skoro , molim da mi napise sta i kako treba da radim , neki redosljed i gdje se sta i koliko otprilike placa , tipa neke takse ili slicno. cekam i zahvaljujem se na Vasim odgovorima :icon_rolleyes:
 
drug ako ima osiguranje kod tebe u gradu kao i kod prodavca tj. nije iz drugog entiteta mozes prepisati vozilo na sebe ali ces i table morati mjenjati pa mozda cak i ponovno registrovati
ako ne zelis ponovno registrovati vozilo onda se s prodavacem dogovoris da ti da punomoc na sve tj. da ga mozes prodati i odjaviti i prijaviti i registrovati bez prisustva prodavaca barem sam ja tako uradio i nakon godinu otiso sve sam rijesio cak sam imao i udes gdje nisam bio kriv jer me lik spuco sazada i napravio mi stete od 1500KM normalno osiguranje je placalo stetu i ja sam je naplatio u kratkom roku a auto mi je bilo osigurano u drugom entitetu
toliko od mene a bilo bi glupo registrirat registrovano vozilo
pozzz ;)
 
Član
isto je meni bilo tako
ja sam prosle godine isao kupiti auto koji je bio registrovan do aprila ove godine,imao je stare table

napravio sam kupoprodajni ugovor sa prijasnjim vlasnikom, sve to rijesili. auto bilo u sarajevu-vogosci
on mi je dao da s tim tablama dodjem kuci, nakon cega sam mu ja poslao tablice da odjavi u sarajevu. poslije toga sam ja prijavio auto ovdje, dobio novu saobracajnu, nove tablice i to je to
sve me to kostalo nekih 30-ak km;)
 
hvala Vam na odgovorima. znaci , kako sam ja shvatio to sto ste mi Vi napisali : 1) ili da uzmem punomoc od ovoga od koga kupujem auto i vozem tako do isteka registracije i onda zamjenim tablice kad istekne registracija sledece godine u avgustu ili 2) da ga odjavi sadasnji vlasnik odmah kad kupim auto i ja ga prijavim u svojoj opstini.inace , taj sto prodaje je iz Banja Luke , a ja iz Laktasa, a sve se svodi na Banjalucku regiju , al razlicite opstine. e sad , bojim se kako sam naveo ovde pod brojem 1 , posto cesto putujem za Hrvatsku , da mi nece to stvarati probleme , ili kad me ustavi saobracajna policija ovde kod nas u BiH , da mi nepocnu praviti probleme , to sto se auto ne vodi na meni. a ovo pod brojem 2, ispade da ga moram nanovo registrovati , iako je vec registrovan , kao sto je rekao kolega ernadhusic , to bi bilo bas bezveze.neznam , postoji li neka mogucnost , da ostane da vazi ona stara registracija , kao sto je slucaj u Hrvatskoj i Srbiji , gdje se samo plati porez u poreskoj upravi opstine prebivalista i udari pecat na kupo.prod. ugovor , i onda sa tim po nove tablice i saobracajnu u mup u svojoj opstini. koga god da pitam , svako ima drugacije misljenje.
 
Član
Kad kupujes auto praviš kupoprodajni ugovor. Kad njega napraviš auto je tvoje. Možeš odmah, a i nemoraš ga prevodit na sebe. Možeš slobodno kad ga ti budeš registrovo.
A ako ces ga odmah prevodit idi gdje je auto registrovano i ponesi ugovor. Zatim ces otic gdje ti zivis u MUP da ga prijavis. Tu vracas stare tablice i dobivaš nove sa prometnom na tvoje ime. Zatim ideš u osiguranje da uredis zeleni karton.

Odjava, prijava, tablice, prometna i takse ti koštaju oko 60-70 km.



Ovo ti je sve provjereno jer sam ja ovo radio neki dan, sve do neki dan je bilo auto na prošlom vlasniku. Nije bilo nikakvi problema, samo što sam ja to odlučio završit sad prije registracije. Da se nemoram zajebavat kad zahladi.
 
Član
prevedi ti to odmah na sebe, ne kosta te nista

sta ce ti punomoc i te zajebancije, odmah prevedi auto na sebe, registracija ce ti vazit i dalje
 
Član
Nećeš moći u inostranstvo sa tuđim autom...prevedi ga odmah na sebe, tako je najlakše, pogotovo što nemaš "entitetskih" problema sa nevaženjem osiguranja. Ne treba ti nikakva punomoć, kopija lične od dosadašnjeg vlasnika vozila i kupoprodajni ugovor.
 
Član
Da ne otvaram novu temu,zanima me da li se auto moze odjaviti u nas a da tablice ostanu kod nas ?.

I auto kad je odjavljeno je li moguce da na njemu ima kazna ?..

HItno pitanje ;)
 
Član
moze se odjaviti i da tablice ostanu na njemu ali kada su to nove tablice i kada je auto registrovano, ako je istekla reg moras odjaviti i vratiti tablice, inace kazna.
nema veze auto sa kaznom, kazna ima veze sa vlasnikom, moze se auto odjaviti kada ima kazna ali samo na starog vlasnika, novi tu ne moze u kombinaciju
 
Član
Drug moj po novom ti uzmi prevedi auto na sebe i samo ces doplatiti razliku registracije od avg do novembra. Ja sam trebo tako al nisam htio jer sam moro 9 mj razlike da doplatim pa mi bilo puno i sacekao sam ta 3 mj pa onda novu regu al pisto ti imas dugo rege das 100+ km i imas god rege na svoje ime. Najbolje odes u osiguranje gdje reg auto.
 
Član
moze se odjaviti i da tablice ostanu na njemu ali kada su to nove tablice i kada je auto registrovano, ako je istekla reg moras odjaviti i vratiti tablice, inace kazna.
nema veze auto sa kaznom, kazna ima veze sa vlasnikom, moze se auto odjaviti kada ima kazna ali samo na starog vlasnika, novi tu ne moze u kombinaciju

Hvala,to me zanima,posto imam jednog BMWa u vidu,ali mi je sumnjiv,kako cu provjeriti ima li kazna na njemu ?..odem u osiguranje i pitam da zovnu MUP ili ?
 
Top